Emlak Vergisi Ödemelerinde Son Gün!

Emlak Vergisi Ödemelerinde Son Gün!
Emlak sahibi olan vatandaşlardan emlak vergisi alınması işlemi yıllardan beri sürüyor.

Emlak ve Çevre vergisi adı altında alınan ücrete 2023 yılı başı itibariyle de yüzde 61 oranında zam yapılmıştı. Yılda iki taksit olarak ödenebilen emlak vergilerinde ilk taksit için son ödeme günü de geldi çattı!

31 Mayıs 2023 tarihi itibariyle ilk taksitin ödenmesi gerektiği emlak vergisi ile ilgili detaylar da vatandaşları meraklandırıyor. 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerden sonra afet bölgesi olarak ilan edilen 11 ilden hiçbir şekilde emlak ve çevre vergisi adı altında para alınmayacağı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmişti.

11 ili kapsayan ve 50 binin üzerinde vatandaşımızın ölümüne neden olan depremlerle beraber deprem bölgesinde binlerce konut da yıkılmıştı. Bu yüzden emlak vergilerinin ödenmeyeceği deprem bölgesi dışında kalan diğer yerleşim alanlarında son gün 31 Mayıs 2023 olarak ilan edildi.

Gecikirse Faiz İşliyor!

Emlak ve Çevre vergisi adı altında alınan ücretler, yılda iki taksit olarak yatırılabiliyor. E devlet üzerinden ya da Gelir Daire Başkanlığı aracılığıyla ödenebilen emlak vergilerinde şayet gününde ödenme yapılmazsa faizin de işlediği biliniyor. Yüzde 2,5 oranında gecikme faizinin işlediği emlak vergilerinde ayrıca EYT kapsamında bulunan vatandaşlara özel olarak da son kez ödeyecekleri bilgisi paylaşıldı.

EYT kapsamında bulunan vatandaşlarda bu sene son kez emlak vergisi alınacağı ifade edildi. Emekli olma hayalleri kuran ve bu hayale artık daha yakın duran EYT’li vatandaşlara bir iyi haber de emlak vergisi ödemelerinden geldi.

İlk taksitin 31 Mayıs tarihine kadar ödenmesi gereken emlak vergilerinde ikinci taksitler de 30 Kasım 2023 tarihine kadar ödenebilir.

Emlak Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Emlak vergi tutarlarına 2023 yılı başı itibariyle yüzde 61 oranında zam yapıldı. Sahip olunan meskenlere göre ödenen emlak vergilerinde büyükşehirlerde bina değerinin binde 2’si; diğer yerleşim alanlarında bulunanlar için de meskenlerden bina değerinin binde 1’i olarak ödeme tutarı hesaplanıyor.

Emlak vergilerine yapılan artışa Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından inisiyatif kullanıldı ve fahiş zam oranı yapılmadan ödeme imkânı tanındı.