Bu tarihlere dikkat! 33 milyon vatandaşa dava hakkı!

Bu tarihlere dikkat! 33 milyon vatandaşa dava hakkı!
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "bankaların oluşturdukları kartel" nedeniyle kredilere uyguladıkları yüksek faiz, mevduatlara verdikleri düşük faiz dolayısıyla mağdur olan tüketicilerin tüketici mahkemelerinde haklarını arayabileceklerini söyledi.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "bankaların oluşturdukları kartel" nedeniyle kredilere uyguladıkları yüksek faiz, mevduatlara verdikleri düşük faiz dolayısıyla mağdur olan tüketicilerin tüketici mahkemelerinde haklarını arayabileceklerini söyledi. 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 arasındaki dönemde 33 milyon vatandaşın bankaları oluşturduğu kartel nedeniyle mağdur olduğu tahmin ediliyor.

Çakar, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, banka müşterilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti. Çakar, daha önce tüketicilerin başvurularını görevsizlik nedeniyle reddeden tüketici mahkemelerinin artık söz konusu davaları kabul edeceğini ifade etti.


Çakar, "12 bankanın oluşturduğu kartel nedeniyle mağdur edilen tüketicilerin dava başvurularını tüketici mahkemelerine kabul etmekle görevli olduklarını Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, 16 Ekim 2016'da oy birliğiyle karar verdi.Tüketiciler, Yargıtayın bu kararına göre tüketici mahkemelerine belirsiz alacak davası açarak haklarını arayabilecekler." dedi.

"Belirsiz alacak davası açılabilir"

Çakar, 12 bankanın oluşturduğu kartel nedeniyle benzeri mağduriyetleri yaşayan vakıf, dernek ve kamu kuruluşlarının asliye hukuk mahkemelerinde, firmalar tarım ve kredisi kullanan çiftçilerin ise ticaret mahkemelerinde "belirsiz alacak davası" açabileceklerini kaydetti.

Rekabet Kurulu tarafından 12 bankanın kartel oluşturduğuna yönelik verilen kararın, Danıştay tarafından da hukuka uygun bulunan karara göre, banka müşterisinin, 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 arasında, 12 bankadan herhangi birisinden mevduat, kredi ve kredi kartı hizmeti almışsa, suni şekilde oluşturulan kartel faizi oranında zararı için 3 kat tazminat davası açma hakkı bulunuyor.

Bankalara ceza yağmıştı

Rekabet Kurulu, 8 Mart 2013'te 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı konularında birlikte fiyat tespit etmek amacıyla kartel oluşturduğu belirlenmişti.

Bu tespit sonucunda Kurul, 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 lira idari para cezası kesmişti.

33 milyon kişi mağdur oldu

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 2007-2011 yıllarında, 1 milyon 681 bin 795 kişinin konut, 934 bin 538 vatandaşın taşıt, 30 milyon 400 bin 254 kişinin ihtiyaç kredisi kullandı.

Bu rakamlara göre mağdur sayısın 33 milyonun üzerinde...

Bu kişilerin yüzde 5'inin bile dava açması durumunda bankaların önümüzdeki süreçte sadece bu konuda 1,5 milyon davayla uğraşmak durumunda kalacak.

Vatandaşları nasıl zarara uğrattılar?

Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş da 12 bankanın vatandaşları nasıl zarara uğrattığını açıklamıştı.

Rekabet Kuruluna göre, konut kredilerinin faizlerinde suni olarak 15 baz puanlık (0,15) bir faiz artırımı yaşandığını anlatan Tokbaş, şunları söyledi:

"200 bin lira 120 ay vadeli konut kredisi çekildiğini varsayalım. 15 baz puan 'kartel faizi' kadar zarar hesabı yapılırsa, yüzde 1,0 faizle (serbest piyasa için kabul ettiğimiz faiz oranı) çekilirse 344 bin 330 lira eder."

"Yüzde 1,15 faizle (kartelden dolayı suni olarak belirlenen faiz oranı) çekilirse 369 bin 759 lira eder. Aradaki fazladan alınan faizin 200 bin liralık 120 ay vadeli konut kredisine krediye yansıyan tutarı, 25 bin 429 lira ediyor."

"İşte bu kartel faizinin oluşturduğu fark tutarının 3 katı oranında tazminat verileceği hesaplandığında, 200 bin lira kredi çeken bir vatandaşın 76 bin 287 lira tazminat kazanabileceğini ifade edebiliriz."

Taşıt kredisinde ise kartel faizinin ortalama 0,12 olduğunu vurgulayan Tokbaş, yaklaşık 80 bin liralık, 48 ay vadeli kredide kazanılacak miktarın 10 bin lira civarında olabileceğini ifade etti.

Bu konuda "çözüm kurulu" oluşturulmasını öneren Tokbaş, taleplerin, yargı yoluna gitmeden çözülmesi gerektiğini söyledi.