Bayram Sonrası EPT'li Emeklilere Müjde! 2000-2003-2005 Arası Sigortalılar Eksik Prim Sorununu Tamamlama Fırsatı Yakalıyor!

Bayram Sonrası EPT'li Emeklilere Müjde! 2000-2003-2005 Arası Sigortalılar Eksik Prim Sorununu Tamamlama Fırsatı Yakalıyor!
EYT düzenlemesi ile emeklilik hayali gerçeğe dönüşen milyonlarca kişi için sevindirici bir gelişme yaşandı. Ancak EYT düzenlemesinin ardından prim eksiği olanlar için yeni düzenlemeler ve formüller gündeme gelmeye başladı.

EYT düzenlemesi ile emeklilik hayali gerçeğe dönüşen milyonlarca kişi için sevindirici bir gelişme yaşandı. Ancak EYT düzenlemesinin ardından prim eksiği olanlar için yeni düzenlemeler ve formüller gündeme gelmeye başladı.

Eksik prim sorunu yaşayanlar için yapılan düzenlemeler ve bu konudaki tüm detaylar yakından takip ediliyor. EYT düzenlemesi sonrası prim eksiği olan kişiler için geliştirilen yeni formüller tüm detaylarıyla incelenirken, eksik primlerin tamamlanması için nelere dikkat edilmesi gerektiği, prim günü şartında herhangi bir değişiklik ya da düzenleme olup olmayacağı, EYT'liler için yeni bir düzenleme olup olmadığı gibi sorulara yanıt aranıyor. İşte merak edilen tüm detaylar...

EKSİK PRİMİ OLANLAR İÇİN 3 İMKAN

Uzun bir süredir gündemde olan EYT düzenlemesi, Meclis'ten geçerek yasalaşmış ve bu sayede milyonlarca EYT'li emeklilik hayallerine kavuşmuştur. Emeklilik hayaline kavuşan EYT'liler büyük bir sevinç yaşarken, prim eksikliği bulunan kişiler ise kendileri için gündeme gelen yeni formüller ve düzenlemeleri araştırmaktadır. EPT'liler bu süreci yakından takip etmeye devam ederken, eksik primlerini tamamlamak için 3 farklı imkan bulunmaktadır. Prim eksikliği nasıl tamamlanabilir, herkes İHYA başvurusunda bulunabilir mi gibi sorular gündemde yer almaktadır ve bu sorulara yanıtlar aranmaktadır.

EKSİK PRİMİ TAMAMLAMA SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte milyonlarca kişi emeklilik hayallerine kavuşmuştur. EYT düzenlemesi kapsamında prim ve yıl şartını eksiksiz olarak tamamlayan kişiler, şartları yerine getirdikleri anda emekli olabilmektedirler. Ancak primini tamamlayamadığı için emekli olamayan çok sayıda kişi bulunmaktadır. EPT'liler bu süreçle ilgili tüm detayları, kendileri için gündeme gelen formülleri ve düzenlemeleri yakından takip etmektedirler. Çalışarak eksik primlerini tamamlayamayanlar için 3 farklı imkan bulunmaktadır. Bu kapsamda eksik primlerini tamamlayamayanlar için borçlanma, Bağ-Kur prim borcu sebebiyle silinen hizmet süresinin İHYA edilmesi ve isteğe bağlı olarak sigortalılık imkanı bulunmaktadır.

BORÇLANMA BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TARİH

Gerekli primi borçlanma yoluyla tamamlayabilme imkanına sahip olanlar, emeklilik için borçlanma yolunu tercih edebilirler. Bu kapsamda askerlik, doğum, yurt dışında çalışma ve avukatlık stajı gibi süreler için kanunlar tarafından sağlanan borçlanma imkanından yararlanma hakkı bulunmaktadır. Borçlanma hakkı olanlar, ihtiyaç duydukları kadar süre için başvuruda bulunabileceklerdir. Ancak borçlanma hakkı olan süreler kesinlikle aşılamamaktadır. Ayrıca, borçlanma yapmak isteyenlerin başvurularını Haziran ayı sonuna kadar mutlaka yapmaları gerekmektedir. Bunun sebebi, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zamdır. Asgari ücrete gelecek olan Temmuz zammından sonra ödemeler de artacaktır.

İHYA BAŞVURUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Emekli olmak isteyen ve eksik primini tamamlamak isteyenler için bir seçenek de İHYA başvurusudur. Bağ-Kur sigortalıları için de İHYA başvurusu imkanı bulunmaktadır. İHYA başvurusu için, geçmişteki prim borcu sebebiyle hizmet süresinin silinmiş olması gerekmektedir. İhya işlemi, günlük asgari ücretin yüzde 34.5'i oranında prim ödenerek gerçekleştirilmektedir. Ancak İhya'da, borçlanmadaki gibi tutarın Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte artacağı unutulmamalıdır. İhya başvurusu yapanların ödemeleri, tebligat tarihinden itibaren 3 ay içerisinde yapılabilir.