Başkanlık gelirse dolar düşer mi?
Dolar/TL, Başbakan Binali Yıldırım'ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarını açıkladığı esnada keskin hareketlerle dalgalandı.
Dolar 3,50'ye yaklaştıktan sonra, kayıplarının bir kısmını geri aldı.Yıldırım'ın açıklaması öncesi kur 3,4130 seviyesinde iken, yukarı yönlü hareketlenen TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 3'ü aştı.
Dolar/TL 3.4976'ya kadar yükseldikten sonra 3,46 civarında dengelendi.
Yıldırım ile eşzamanlı olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi de açıklama yaptı. Euro bir ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti.
DOLAR KURU ÜÇ HAFTANIN DİBİNDEN DÖNDÜ
Dolar gün içinde saat 12.28'de 3,3410'a gerileyerek üç haftanın en düşüğünü görmüştü. Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın faizi sabit bırakması ve varlık alım programında değişikliğe gitmesinin ardından dolar, yükselişe geçerek 3,41'i aşmıştı.
Avrupa Merkez Bankası, varlık alım programının Nisan 2017'den itibaren ayda 60 milyar euro olarak Aralık 2017 veya gerekirse daha ileriye devam edeceğini açıkladı.
Banka Mart 2017'ye kadar 80 milyar euro seviyesinde olan varlık alım programını nisandan sonra 60 milyar euroya düşürmüş olacak. Varlık alım programının süresi uzasa da miktarında kesintiye gidilecek. Geçen hafta 3,81'i aşan euro/TL de gün içinde 3,61'e gerilese de yeniden 3,68 civarına yükseldi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ GELİRSE DOLAR DÜŞER Mİ?
Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Tezkan bugünkü köşesinde "Başkanlık gelirse dolar iner mi?" sorusuna yanıt aradı.
"İner diyen de var, çıkar diyen de..." diyen Tezkan şunları kaleme aldı:
"İner diyenler; sadece 2019’a kadar değil uzun süreli siyasi istikrar geleceği için yatırımcı önünü görecek. Sayısal krizlerin olmayacağı hesabıyla adımlarını atacak.. Liraya güvenecek.
Çıkar diyenler; Türkiye yeni bir sistemi deneyecek.. O sistemin artıları var, eksileri var.. Test edilmedi. Yatırımcı sistemin nasıl işlediğini anlamak için temkinli davranacak.. Liraya sarılmayacak.. Sağlam limanı (doları) terk etmeyecek..
Dolar iner diyenler; tabii ki dış faktörler önemli ama genellikle ömrü belli olmayan, yönünü, hedefini saptamamış, her kafadan bir ses çıkan iktidarlar döneminde dolar yukarı doğru yürür.. Baskılarsanız.. Belli banda sıkıştırıp tutmaya kalkarsanız patlar.. Örnek 2001 krizi..
Şimdi böyle bir durum yok.. Başbakanlık sisteminden cumhurbaşkanlığı sistemine geçilerek çift dikiş yapılıyor..
Dolar çıkar diyenler; 14 yıldır istikrarlı hükümet var.. 14 yıldır istediği yasayı çıkarma kabiliyetine sahip hükümet var.. Bu iktidar geldiğinde dolar 1.5 seviyesindeydi, 1.1’e kadar indi ama 3.5’e çıktı.. İstikrar sadece sayıca üstünlüğü sahip, güçlü iktidarla olmuyor.. Çok güçlü hükümet var, yarın rejimi bile değiştirecekler ama doları tutmak için bir dizi tedbir açıkladılar.