Asgari ücret 2017'de ne kadar olacak işte rakamlar

Asgari ücret 2017'de ne kadar olacak işte rakamlar
2017 Asgari ücreti ne kadar olacak sorusunun yanıtını verecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları başladı. Peki asgari ücret net ve brüt ne kadar olur kim ne öneriyor? İşte 2017 asgari ücreti pazarlık rakamları.

Doğrudan 6,5 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde bugün başladı. Peki 2017 asgari ücreti ne kadar olacak kim ne istiyor, hükümet ve işveren ne öneriyor?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti Aralık ayı sonuna kadar belirleyecek. 2017 asgari ücreti için komisyon bu ay 4 toplantı yapacak.

İşçi ve işveren temsilcileri ile hükümet kanadının yer aldığı komisyon 2017 asgari ücretini belirleyip ilan edecek. Komisyonda uzlaşma çıkmazsa son kararı hükümet verecek.

ASGARİ ÜCRET 2017'DE NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret tespit komisyonu ilk toplantısını yaparken 2017 ücreti için öneriler masada.

Asgari ücret komisyonunda işçi kanadını tek başına temsil eden Türk-İş 2017 yılında asgari ücretin net 1.600 lira olmasını istiyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay “300 lira artışla, 1.600 lira asgari ücret, bizim için uygundur" diyerek şunları söyledi;

-"TÜİK'in geçen yıl komisyona sunduğu bir işçinin net yaşam maliyeti net 1.600 liraydı. Biz devletin kurumunun ortaya koyduğu bu rakama razıyız. Ülkenin, ekonominin, işverenin durumunu biliyoruz ama işçinin halini daha iyi biliyoruz. Bu nedenle talep ettiğimiz net 1.600 lira makul bir rakamdır. Üzülerek görüyoruz ki bunu bile yüksek bulanlar var. Biz onları bir ay bu parayla geçinmeye davet ediyoruz” .

İŞVEREN ASGARİ ÜCRET İÇİN NE DİYOR?

Masada işverenleri temsil eden TİSK, bu konudaki görüşünü netleştirdi: Patron sıfır zam istiyor... İşveren kanadı TİSK ise "2017 yılında asgari ücret artışı yapılmasın" diyor...

HÜKÜMET KANADI NE DİYOR?

İşverenin sıfır zam, işçinin 300 lira zam beklediği 2017 asgari ücreti için hükümet kanadından mesaj Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den geldi. Zeybekçi, asgari ücretin 1600 lira olması talepleri için şunları söyledi;

-"Sendikalarımız tabii bunu talep edebilir. Bunda bir mahsur da yok, istemenin bir sonu yok ama ekonominin realitelerini de unutmamak lazım. Bir taraftan zeytini silkelerken dikkat etmek lazım, dalını budağını kırmamak lazım ki seneye zeytin verebilsin, alanı da korumak lazım. O anlamda şimdi Türk ekonomisi olarak bizim Türkiye olarak dikkat etmemiz gereken şey şu. Milli gelirine oranla dünyada en yüksek asgari ücret olan bir ülkedeyiz. Bundan şikayet etmek için söylemiyorum ama buna da dikkat etmemiz lazım. İstemenin sonu yok."

Bakanın söylemi işçilerin istedikleri 1600 liralık asgari ücretin hayal olduğu yorumlarına sebep oldu.

ASGARİ ÜCRET 2017'DE 1400 LİRA MI OLACAK?

2016’nın asgari ücretinin üzerine en az fazla yüzde 8 artış olacağı varsayıldığında ortaya çıkan muhtemel rakam 1.400 lira oluyor. Haliyle bu civarda bir rakamın 2017 asgari ücreti olarak belirleneceği yorumları yapılıyor.

ASGARİ ÜCRETİ VERGİLERİ VE İŞVEREN MALİYETİ

2016’da asgari ücretin işverene maliyeti 100 liralık devlet desteği de düşüldükten sonra 1.835 lira yapıyor. Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık olası zam sonrası asgari ücretlinin işverene maliyetini çıkardı.



Tabloda, yeni asgari ücrete (1.400 liradan, 1.600 liraya kadar) göre değişen işveren maliyetleri 1.983 lira ile 2.280 lira arasında değişmekte.

İşverenin çalışana ödeyeceği net asgari ücret; misal 1.450 lira olduğunda, 607 lira da vergi ve sigorta primi devlete ödenecek. Asgari ücretlinin toplam işveren maliyeti (1.450+607=) 2.057 lira olacak.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 hükümet, 5 TİSK ve 5 Türk-İş temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.

Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.