Araçlarda ÖTV Limitleri

Araçlarda ÖTV Limitleri
Ekonomik araçlara ilişkin matrah talepleri gündemdeki yerini koruyor. Son ÖTV zamlarıyla birlikte, 3 milyon liralık Mercedes ile 650 bin liralık Egea gibi araçlar aynı ÖTV dilimine girmiş durumda.

Temmuz 2023 itibarıyla otomobillerdeki matrah limitleri geçerliliğini yitirdi. Tüm otomobiller artık yüzde 80’lik ÖTV dilimine tabi tutuluyor. Bu durum hem ithalatı artırırken hem de düşük gelirli vatandaşların ekonomik araçlara erişimini zorlaştırıyor.

Otomobillerin vergisiz fiyatına göre belirlenen ÖTV dilimleri, kur ve maliyet artışlarıyla birlikte yükseldi. Bu nedenle farklı otomobil markalarında farklı fiyatlar ve ÖTV indirimleri oluyor.. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, bu durumun hem ithalat payını artırdığını hem de düşük gelir seviyesine sahip vatandaşların ulaşılabilir araçlara erişimini engellediğini belirtti.

Eroldu, yerli araçların pazardaki payının azaldığına dikkat çekerek, yüksek talebin ithalatı artırdığını söyledi. İlk altı ayda yerli araçların otomobil satışlarında yüzde 34’e, hafif ticari araçlarda ise yüzde 50’lere kadar gerilediğini belirtti. Bu durum üst segmentteki araçlarla giriş seviyesi araçların aynı vergilendirmeye tabi olmasını beraberinde getiriyor.

Araçlarda Yüksek Vergiler Halkı Zorluyor

Türkiye’de tüm araçların yüzde 80’lik vergi dilimine tabi olmasının, düşük gelirli vatandaşların mobiliteye erişimini kısıtladığına vurgu yaptı.

OSD’nin açıkladığı verilere göre, otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 735 bin 231’e yükseldi. İhracat ise yüzde 8 artışla 505 bin 926 adet olarak gerçekleşti. Temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 100 bin adedi geçebileceğini belirtti ve pazarın 1 milyonun üzerine çıkabileceğine yönelik trendi paylaştı.

Eroldu, toplantıda ÖTV oranlarının artması beklentileriyle ilgili olarak, mevcut durumda yüzde 80 olan ÖTV oranlarının daha fazla artmasını beklememediğini ifade etti. Otomotiv sektörünün dur-kalklara uygun bir sanayi olmadığını belirterek, uzun vadeli planlamalar yapılabilmesi ve yerli sanayinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştiren otomotiv sektörü olarak, yerli sanayiyi destekleyici vergi politikalarının uygulanmasını beklediklerini dile getirdi.