5 Madde ile Beraber Erken Emeklilik Fırsatı! Belirlenen Tarihte Emeklilik Müjdesi!
Oldukça yaşlı olmasına rağmen belirli sebeplerden dolayı çalışıp prim gününü tamamlayamayan vatandaşlar, açıklanan koşulları yerine getirmeleri taktirde emekli olabilecek. Açıklanan detaylar ile beraber yaş devreye giriyor ve normal bir şekilde emekli olabilmek için prim gününden daha az bir süre gerekiyor. İşte detaylar!
Düşük Primle De Emekli Olabilmek Mümkün!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 3 Mart 2023 tarihinde resmi olarak yürürlüğe giren söz konusu yasa, 8 Eylül 1999 tarihinden daha önce bir tarihte sigortalı işe başlayan vatandaşların emekliliği için gerekli olan yaş sınırını kaldırdı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce iş hayatına atılan vatandaşlar, yaş konusu dışında gereken şartları sağladığı taktirde sunulan bu emeklilik fırsatından faydalanabilecek.
EYT’li SSK’lı vatandaşlarda kadınlar için 20, erkeklerde ise 25 yıl sigorta süresi gerekiyor. BAĞ-KUR ya da emekli sandığına bağlı erkeklerde 9000, kadınlarda ise 7200 prim gününün tamamlanması gerekiyor.
8 Eylül 1999 tarihinden önce iş hayatına atılan vatandaşlar için yaş şartı aranmamasına rağmen 3600 gün, yani kısmi olarak emeklilik için yaş şartı devam ediyor.
Şu an geçerli olan yasaya göre, kısmi emeklilik için erkeklerde 60 yaş, kadınlarda ise 58 yaş şartı aranıyor.
Eksik prim sayısı ile yaş bakımından emeklilik, hangi tarihte sigorta başlamışsa bu duruma göre değişkenlik gösterebiliyor. Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan hem kadın hem erkekler, 3600 gün prim ve 15 yıl sigorta koşulunu sağlayarak emekli olabiliyorlar.
1999 tarihinden önce işe başlayan vatandaşlar için bu şartların yanı sıra, yaş şartı da göz önünde bulunduruluyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce iş başlangıcını yapan ve söz konusu üç şartı da 2014 yılından sonra gerçekleştirebilen kadınlar 58 yaşında; erkekler ise 60 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyorlar.