Özel okula teşvikte tercih işlemi nasıl yapılacak!

Özel okula teşvikte tercih işlemi nasıl yapılacak!
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci, özel okullara devlet desteği kapsamında velilerin, tercih işlemlerinde neler yapması gerektiğini anlattı.Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının özel okullarda okuyan öğrencilere verdiği devlet desteği için başvuran öğrencilerin 6 bin 778 okul için 10 Eylül'e kadar tercihte bulunabileceğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, özel okullara devlet desteği kapsamında velilerin öncelikle tercih edilebilecek okulların listesine bakmasını önerdi.

Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının özel okullarda okuyan öğrencilere verdiği devlet desteği için başvuran öğrencilerin 6 bin 778 okul için 10 Eylül'e kadar tercihte bulunabileceğini belirtti.

Bu yıl 230 bin öğrencinin daha eğitim öğretim desteğinden faydalanacağını ifade eden Yelkenci, teşvikten yararlanacakların sayısının geçen yılkilerle birlikte 350 bine ulaşacağını söyledi.

Yelkenci, puanı hesaplanan 661 bin 233 öğrencinin 230 bin kontenjan için tercih yapacağının altını çizen Yelkenci, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Bir öğrencinin puanının hesaplanması, eğitim ve öğretim desteği için tercih yapabilme imkanını kazanmış olması anlamına geliyor, eğitim öğretim desteği hakkını kazanmış olduğu anlamına gelmiyor. Puanı hesaplanan 661 bin 233 öğrenci, 10 Eylül'e kadar tercihlerini yapacak. Her çocuk tercih yaptığı ildeki okuluna göre, mesela A okuluna tercih yaptı, okulun 300 teşvikli öğrenci alma hakkı var ve okula, puanı hesaplanan 400 öğrenci başvurdu. Bu durumda, 400 öğrencinin puanları yukarıdan aşağı sıralanacak, 300 öğrenci hem okul hem sınıf seviyelerindeki kontenjana göre yerleşecek. Sıralamayla okula yerleşmiş olacaklar. Ama bununla da süreç bitmiyor. 11 Eylül'de bu okula yerleşip yerleşmediklerini açıklayacağız. Bundan sonra tercih hakkının tahakkuk etmesi ve teşviki kazanmış olmaları için 14-21 Eylül'de nakil ve kesin kayıtlarını yapmış olmaları gerekiyor."

Boş kalan kontenjanlar için 22 Eylül'de tekrar duyuru yapılacağını bildiren Yelkenci, öğrencilerin nakil ve kayıt işlemlerinin de 23-30 Eylül'de yapılacağını belirtti.

NAKİL YAPACAKLARA UYARI

Yelkenci, işlemlerin Eylül ayında sonuçlanacağını dile getiren Yelkenci, "İşlemlerin sıhhati açısından ve bazı durumlarda hülle yapılmaması, çocuğun teşvikli olarak tercih etmiş olduğu okulda kalabilmesi ve bu tercihin reel olması açısından, Eylül ayında bir başka özel okula nakil istendiği takdirde, nakil işleminin yapılacağı fakat öğrencinin eğitim öğretim desteği hakkından vazgeçmiş olacağını daha önce ilan ettik. Yani Eylül ayı içerisinde nakil istendiğinde çocuk teşvik hakkından vazgeçmiş olacak. Ancak Ekim ayından itibaren, teşvikli öğrenci alma hakkına sahip bir okula nakil istediğinde, bu nakiller gerçekleşmiş olacak" diye konuştu.

Okul yöneticileri ve velilerden, MEB'in internet sitesiyle Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün sayfasında yer alan eğitim öğretim desteğine ilişkin kılavuzu okumalarını isteyen Yelkenci, süreçlerin bütün detaylarıyla kılavuzda anlatıldığını dile getirdi.

SİSTEMDE VELİLERİ ÜÇ BUTON KARŞILAYACAK

Öğrenci veya velilerin, "meb.gov.tr" adresindeki 'eğitim ve öğretim desteği tercih işlemleri' bölümüne tıklayarak sisteme gireceğini aktaran Yelkenci, tercih işlemlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sisteme girdiklerinde, karşılarına 'Eğitim öğretim desteği tercih hakkı, eğitim öğretim tercih işlemleri ve tercih edilebilecek okullar' çıkacak. Öncelikle, 'Tercih edilebilecek okullar' listesine bakmasını öneriyoruz. Bu tedbiri, bulunduğu ilde, ilçede, oturduğu bölgede, tercih edebileceği okul yoksa ya da gitmek istediği okul tercih listesinde değilse sıkıntı yaşamaması için söylüyoruz. İlini, ilçesini ve gittiği sınıfı seçtikten sonra 'Listele' diyoruz.

Diyelim ki gitmek istediğimiz özel okul listede var. O zaman 'Eğitim ve öğretim desteği tercih işlemleri' bölümüne girerek, T.C kimlik numarası ve başvuru güvenlik numarasını yazıyor ve giriş butonuna basıyoruz. Öğrencinin ismi ve sınıfı geliyor. Giriş yaptıktan sonra tercih edebileceğiniz kurumlar bölümünde, ili, okulun bulunduğu ilçeyi seçiyoruz. Karşımıza okulların listesi çıkıyor. Okulları işaretleyerek,'Seçilenleri tercihlerime ekle' butonuna basıyoruz ve sağ tarafta tercih listesi geliyor. Burada, oklarla, okulların sıralarını değiştirebiliyor, çıkarmak istediği okul olursa 'Seçilenleri tercihimden çıkar' butonu işaretleyerek, listesinden çıkarıyor. Yeniden tercih yapmak istiyorsa da 'Tercihlerimi temizle butonunu' işaretliyor ve tekrar yeni tercih listesini oluşturabiliyor. 'Tercihlerimi kaydet' dediğinde, tercihleri alınmış ve yerleştirilme işlemleri yapılmaya hazır hale gelmiş oluyor."