ÖSYM Boş kanal kontenjanları açıkladı!Hangi bölümlerde boş kontejanlar var
Yayınlanma:
ÖSYM Boş kanal kontenjanları açıkladı!Hangi bölümlerde boş kontejanlar var..Yerleştirme sonuçları açıklandı, ÖSYM yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri paylaştı.
ÖSYM Boş kanal kontenjanları açıkladı!Hangi bölümlerde boş kontejanlar var..Yerleştirme sonuçları açıklandı, ÖSYM yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri paylaştı.
Tablo 2. Örgün Yükseköğretim Programlarının Kontenjanları ve Yerleşen Aday Sayıları
Tablo 3. Öğrenim Durumuna Göre Başvuran ve Yerleşen Aday Sayıları
LYS Sonuçları açıklandı üniversitelerde kontenjan açığı ne kadar? ÖSYM, bugün açıklanan ÖSYS-LYS yerleştirme tercih sonuçlarının ardından üniversitelerdeki kontenjan açıklarının listesini yayımladı.Buna göre ÖSYS yerleştirmeleri sonrasında üniversitelere ek yerleştirmeler için ne kadar kontenjan boş kaldı? ÖSYS Sonucunda boş kalan kontenjanlar listesi aşağıda yer almaktadır.
Günlerdir üniversiteli olma hayalleri kuran adaylar için nihayet ÖSYS yerleştirme sonuçları belli oldu. Sonuçlara göre, Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşirken, lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2014 ek kontenjanlarını açıkladı. Buna göre 72 bin 970'i lisans, 148 bin 509'u ön lisans olmak üzere toplamda 221 bin kontenjan açığı ortaya çıktı. Boğaziçi, ODTÜ, Galatasaray, İTÜ gibi üniversitelerin gözde üniversitelerin bile ek kontenjanla yerleşilecek bölümleri var. Öğrenciler, hukuk, tıp, öğretmenlik gibi revaçtaki bölümlere de yerleşme şansına sahip.
18 Eylül'de başlayan ek yerleştirme tercih süresi, 25 Eylül'de sona eriyor. Adaylar bunun için ÖSYM hesabına 10 lira ödeme yapacak. FEM Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, üniversiteli olmak için ikinci fırsat olan ek yerleştirmelerle ilgili bilgiler verdi. İşte Ardıç'a göre detaylar:
Taban puanlar düştü
"Ek yerleştirme kontenjanları incelendiğinde özellikle vakıf üniversitelerinde tüm bölümlere ait kontenjan açıkları var. Burslu bölümlerde bile hala ciddi oranlarda boşluklar mevcut. Devlet üniversitelerinde de yine aynı şekilde kıyıda köşede kaldığı için ya da puanı bu kadar düşmez diye tercih edilmediği için çok sayıda programlar var. Genel tercihlerde olduğu gibi ek yerleştirmede de adaylar tercih listesinde istemediğimiz bölümlere yer vermemeleri gerekir. Tercih yaparken mutlaka devlet-vakıf üniversitesi ayırımına dikkat edilmelidir. Bu sene birçok üniversite taban puanlarını açıklamadı. Ayrıca tercih sürecinde okulun bulunduğu konum, bursluluk şartları, eğitim dili tercihlerde belirleyici etken olmalı.
Bunlara dikkat edin
Faruk Ardıç ek Kontenjan tercihi yapacak öğrencilerin istemedikleri bölüme yerleşmemek için dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Ardıç "Tercih oluşturulurken en belirleyici etken yine istek sırası olmalı. Çünkü adayların ek yerleştirme de olsa istemedikleri yerleri tercihlerinde yer vermemeleri gerekir. Genel tercih sürecinde olduğu gibi en çok istediğiniz bölümden en az istediğiniz bölüme doğru puana bakmaksızın sıralama yapmalısınız. ÖSYM yükseköğretim programlarına yerleştirme yaparken sizi olası en yüksek tercihinize yerleştirecek, bu nedenle çok istemediğiniz halde puanı daha yüksek diye bir bölüme üst tercihlerinizde yer verirseniz daha çok istediğiniz bir bölüme yerleşme şansınızı kaybedebilirsiniz" diye konuştu.
Özel koşulları mutlaka okuyun
Tercih kılavuzunun dikkatli incelenmesi gerektiğini de vurgulayan Ardıç şöyle konuştu "Puan ve sıralamaların yanında özel koşul numaralarını göreceksiniz. Bu koşulları dikkatle okumalısınız. Örneğin bu koşullarda diyebilir ki "Bir yıl İngilizce zorunlu hazırlık var." ya da 'Sağlık problemi olmayan adaylar için' gibi özel koşulları iyi okumak gerekiyor."
Tablo 2. Örgün Yükseköğretim Programlarının Kontenjanları ve Yerleşen Aday Sayıları
Tablo 3. Öğrenim Durumuna Göre Başvuran ve Yerleşen Aday Sayıları
Eğitim