Halk Eğitim Merkezleri Kürtçe Kurs açabilecek
Edinilen bilgilere göre, gazeteci-yazar İbrahim Genç, HEM'lerde Kürtçe kursların açılabilmesi için 2014 tarihinde MEB'e başvuruda bulundu.
Kürdoloji üzerine mastır yapmış biri olarak da başvuru girişimini gerçekleştiren Genç'e, bakanlıktan "olur" cevabı verildi.
Buna göre, Türkiye'nin her tarafında HEM'lere 10 kişinin dilekçe ile başvurması durumunda Kurmancca ve Zazaca kurslar açılabilecek.
Kürtçenin iki lehçesi ile ilgili modüller MEB sisteminde de "Yaşayan Diller ve Lehçeler Kurmancca Seviye A1 ve Yaşayan Diller ve Lehçeler Seviye A1" şeklinde yer aldı.
KÜRTÇE ÖĞRETMENLERİ
Bakanlığın başvuruyu kabulü üzerine şimdiye kadar 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında okutulan Kürtçe (Kurmancca, Zazaca) derslerini vermek üzere eğitimlerini tamamlayan Kürtçe öğretmen adayları da, HEM'lerde istihdam edilebilecekler.
2013 yılından beri sadece 59 Kürtçe öğretmenin atandığına dikkat çekiliyor. Bunun Kürtçe öğretmenlerine de büyük bir avantaj sağlayacağı ifade ediliyor.
TOPLUMSAL İLETİŞİM
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Genç, anadilin öğrenilmesi ve yaygınlaşması anlamında bunun yeterli olmadığını ancak yeni bir adım olduğunu bildirdi.
Ülkedeki diğer vatandaşların da Kürtçe kurs alabilecekleri için iletişim konusunda bu adımın önemli olduğunu belirten Genç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kürtçe öğrenmek isteyen Türk, Arap, Laz, Çerkez vb. diğer halklar da dilediklerinde bu kurslardan yararlanabilecektir. Bu da halkların birbirini anlamasına hizmet edebilir.
Anadilinde eğitim hakkı tanınsa bile Kürtçenin her yerde en geniş şekilde yer alması gerekiyor. Dolayısıyla Halk Eğitim Merkezlerinde Kürtçe kurslarının açılması da Kürtçenin yaygınlaşmasına hizmet edecektir. Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde bu konuyu dile getirdik. Onlara Kürtçe konusunda adım atılmamasının Kürtler tarafından bir art niyet olarak okunduğunu da belirttik. Dolayısıyla böylesi basit bir Kürtçe kursun bile açılmasının engellenmesinin iyi niyetle bağdaşmadığını ifade ettik. Bu son görüşmeden sonra yaşanan bu olumlu gelişme önemlidir. Bunun yanında belirtmek gerekir ki Kürtler anadilinde eğitim talep ediyorlar. Dolayısıyla Halk Eğitim Merkezlerinde Kürtçe kurslarının açılabilmesi asla yeterli değildir. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı, anadilde eğitim hakkı için gerekli çalışmaları başlatmak zorundadır."
Kaynak: Adil Harmancı / Prestij Gazetesi