Devlet Dershaneleri ne zaman başlayacak!
Dershane kavramı bugün itibarıyla eğitim sisteminden çıktı. Bir kısmı özel okula dönüştü, bir kısmı ise özel öğretim kursuna dönüşmek için başvuruda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) paylaştığı bilgilere göre sayıları 4 bini geçen dershanelerden, 2 bin 396'sı dershane dönüşüm programına başvurdu, bunlardan 2 bin 217'si programa alındı. Dönüşüm okulu olarak faaliyete başlayan bin 397 okulun, bin 173'ü temel lise, geri kalanı ise ilkokul, ortaokul, Anadolu lisesi ve okul öncesi eğitim kurumu oldu. Dönüşüm sürecinde 500 dershanenin kurucusu da kendiliğinden dershanecilik faaliyetine son verdi.
Özel okul olmak istemeyen dershaneler özel öğretim kursu olarak da faaliyetlerine devam edebilecekler. Bu kurumlar için MEB, 19 Ağustos'tan itibaren başvuruları almaya başladı. Başvurular için herhangi bir sınırlayıcı takvim bulunmuyor. Süreç içerisinde gerekli prosedürleri tamamlayan özel öğretim kursları faaliyetlerine başlayabilecek. Dönüşmeyen dershaneler ise dönüşüm işlemini gerçekleştirinceye kadar eğitim-öğretim faaliyeti yürütemeyecek.
Mezunların durumu belirsiz
Dershaneden özel okula dönüşenlerin bir kısmı 24 Ağustos'ta bir kısmı da dün itibarıyla 8. ve 12. sınıflar için eğitime başladı. Bir kısmı ise 7 Eylül'de kapılarını açacak. Bu eğitimler daha çok "oryantasyon, uyum ve etüt" adı altında veriliyor. Ancak valilikten onay alanlar, önceden belirledikleri çalışma takvimine göre müfredat kapsamında da eğitim verebilecek.
Mezun olanlara kurs verecek temel liselerin ne zaman kurslara başlayacağı netleşmedi. Bu okullar 19 Ağustos'tan itibaren açacakları kursların programlarını MEB'e iletti. MEB'in onayıyla eğitime başlayacak temel liselerin bir kısmı eylül sonu ya da ekim başından itibaren mezunlara kurs vermeye başlayacaklarını açıkladı.
Her okulda kurs veriliyor
Dershanelerin özel okula dönüşmesiyle özel okullar cephesinde de tüm dengeler değişti. Dershaneden dönüşen kurumlarla yarışmak zorunda olan tüm özel okullar, öğrencilerine sınavlara hazırlık kursu vermeye başladı. Bu konuda dershane deneyimi olan kurumlarla yarışmak zorunda kalan özel okullar, eğitim ücreti konusunda da dezavantajlı durumda. Çünkü dershaneden dönüşenlere, MEB, 4 yıllık bir geçiş süreci tanıdı. Bu süreçte kurumlar mevzuata uygun olmak koşuluyla mevcut yerleşkelerinde eğitim verebilecek. 4 yılın sonunda standartlar yönergesine uygun okul binalarına taşınacaklar. O nedenle bu yıl temel lise adı altında eğitim veren kurumlar, bina vs. gibi maliyetleri olmadığı için 5 bin TL gibi çok uygun ücretlerde eğitim verebiliyor.
Öğretmenler ortada kaldı
Dershanelerde 53 bin öğretmen çalışıyordu. Bu öğretmenlerden 3 bininin devlet kadrolarına alınacağı açıklandı. Özel okula dönüşen dershanelerdeki öğretmenler görevlerine devam edebilecekler, ancak dönüşemeyen ve kapanan dershanelerdeki öğretmenler işsiz kalacak.