Dershane Kayıtları Ne Zaman Başlıyor 2015-2016
Yayınlanma:
Dershane Kayıtları Ne Zaman Başlıyor 2015-2016..MEB, AYM kararının ardından yol haritasını netleştiriyor. Ancak bu sürede dönüşmeyen dershaneler sistem dışına çıkacak. Bakanlık ise vatandaşları 'Şimdilik kayıt yaptırmayın' diye uyarıyor.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Anayasa Mahkemesinin, dershanelerin dönüştürülmesini de öngören kanunun ilgili hükümlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı üzerinde bakanlığın hukuk müşavirliği ve genel müdürlüklerin ayrıntılı bir çalışma yürüttüğü, bu çalışma tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamaların yapılacağı bildirildi.
MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna yönelik olarak açılan iptal davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin 2014/88 Esas ve 2015/68 sayılı kararı ve gerekçesi 24 Temmuz 2015 tarih ve 29424 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı.
Açıklamada, "Bakanlığımız hukuk müşavirliği ve ilgili genel müdürlükler gerekçeli karar üzerinde ayrıntılı bir çalışma yürütmektedir. Bu çalışma tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapılacaktır" ifadesine yer verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) AYM'nin dershane kararından sonra izleyeceği yol haritasını netleştirmeye başladı. Buna göre Bakanlık gerekçeli karar açıklanana kadar dönüşüm başvurusu almaya devam edecek.
Karar açıklandıktan sonra dershanelere belli bir süre verilecek ve yollarını nasıl devam ettireceklerini bildirmeleri istenecek. Dershaneler bu süre içinde dönüşüme kararlarını Bakanlığa bildirecek. Bildirim yapmayan dershaneler otomatik olarak sistem dışına çıkmış olacak. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershane kararının ardından öğrenci, veli ve sektörün mağduriyet yaşamaması için planlarını hazırlayan Bakanlık, iptal kararıyla birlikte dershanelerin tamamen yasal statüden çıkmış olmasına göre hareket edecek.
Kayıt için acele etmeyin
Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından ise yeni bir yasal düzenlemenin kapsamı ve çerçevesini nasıl belirleyebileceğine bakılacak. Dershanelerin sisteme tekrar dahil edilip edilmeyeceğine göre mevzuat düzenlemesi yapacak. Ancak bir yasal düzenleme yapılabilmesi için Hükümetin kurulmasının beklenmek zorunda. Okulların Eylül ayında açılacak olması, yasal düzenleme imkanının olmaması da sıkıntıları katlıyor.
Öte yandan Bakanlık, velilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, gerekçeli karar açıklanıp sistem netleşinceye kadar öğrencileri dershanelere kayıt ettirmemesi tavsiye ediyor.
MEB İSTEMEZSE DERSHANE AÇILAMAZ
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu: Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın zamanlaması kötü. Çünkü Eylül 1 tarihinde yürürlüğe girecek bir yasa ve bir çok dershane de buna güvenerek bir takım işlemlerde bulundu. Şöyle bir çelişki var; AYM yürütmeyi durdurma kararını ret ediyor fakat davayı kabul edip kanunu iptal ediyor. Burada bir tezat var. Bu karardan sonra yürürlükten kaldırılan yeni yasa ile eski yasa geri gelmez. Mevcut zaten yok. Bir boşluk var, yeni yasa düzenlenmesi lazım. MEB, kanun bazında yeni bir düzenleme yapmadıkça eski dershaneler otomatikman kurulmaz
DÖNÜŞEN DERSHANELER GERİ GELEMEZ
Ceza Hukukçusu Prof. Dr Ersan Şen: Karar dönüşen dershaneler geri getirmez. Sadece mevcut dershaneler kanunun iptal ettiği hükümler gerekçeli karar yayınlanıp yürürlüğe girdikten sonra yollarına yürüyebilecekler. Bunun için de Milli Eğitim Bakanlığı'nın ruhsat vermesi gerekir. AYM, geri kararları geriye değil ileriye doğru etkili olur. Kanun, iptal edilip yürürlükten kaldırıldığı ana kadar geçerlidir. Dershaneler geriye dönük tazminat talebinde bulunamaz. Bir intibak kanunu veya yeniden dershane sistemini kaldırmasıyla ilgili olarak AYM'nin kararının içeriğini karşılayan yeni bir düzenleme de yapılmalıdır.
Eğitim