Panik atak sorunu günümüzde geçmişe kıyaslandığında çok sayıda bireyde gözlemlenen bir atak halidir. Farklı yöntemler ile birkaç tedavi seçeneği bulunduğundan bu hastalara mümkün olan en kısa sürede bir uzmana danışması önerilir. kentinde uzman kişiler tarafından sağlanmaktadır. İlk olarak hastalığın yapısından ve sonrasında tedavisinin nasıl olması gerektiğinden bahsedelim.
Panik atak, kişide artmış olan anksiyetenin en üst seviyeye ulaşarak bazı semptomlar ile kişiyi günlük yaşamından koparabilecek boyutlara ulaşabilecek bir problemdir.Panik atak sorunu birçok birey tarafından bir hastalık olarak anılsa da bu duruma yol açan asıl hastalık panik bozukluktur.Panik bozukluğu olan bir birey; yaşadığı semptomlarda en üst düzey stres yaşadığında 1 dakika ile 30 dakika arasında bir süre içerisinde panik atak geçirebilmektedir.
Genellikle atakların ilk ortaya çıktığı dönemlerde, kişi hastalığa karşı bir bilinmezlik içerisinde olduğundan ve bu durumu nasıl kontrol altına alacağını bilmediğinden büyük bir kısır döngü içerisinde sürekli olarak atak geçirebilmektedir. Daha sonra kişinin tedavi altına alınması ile bu hastalığı nasıl kontrol edebileceğini öğrenmesi günlük yaşama yeniden tutunabilmeyi sağlar. Bu gibi sorunlar yaşıyorsanız ile iletişime geçebilirsiniz.
Panik atak sırasında tıpkı bize saldırmak isteyen ve bize doğru hızla koşan bir köpeğe karşı duyduğumuz yoğun korku halini yaşarız:
- Göz bebeklerimiz büyür.
- Ağzımız boğazımıza kadar kurumaya başlar.
- Nabız olabildiğince yükselir.
- Baş ağrısı ortaya çıkar.
- Sol kol karıncalanır ve uyuşur.
- Sol göğüs bölgesinde yanma ve batma tarzında ağrı meydana gelir.
- Mide bulantısı ve kusma meydana gelir.
Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?
Panik atak tedavisinde bilişsel davranışçı terapi desteği en yaygın kullanılan ilaçsız tekniktir. Panik atak ilaçsız tedavisinde kullanılan bu teknikteki ana hedef kişinin korkularını yenmesidir.
Bir birey travmatik bir korku hali yaşadığında bu beyinde korku merkezini adeta açık bırakabilmektedir. Yani, bir birey bir şeyden çok yoğun şekilde korktuğunda sanki o durum hiç geçmemiş gibi sürekli olarak korku duygusunu yaşamaktadır. Bunun üstüne zaman içerisinde olaydan bir gün önce bile hiç korkmadığı -örneğin, kalabalık ortamlara girmek- onun için imkansız gibi görünmeye başlayabilir. Panik atak tedavisinde psikologlardan destek almak çok önemlidir. Terapi bu süreçte oldukça etkili sonuçlar sağlayabilmektedir. Bulunduğu konum sebebiyle yüz yüze terapi hizmeti alamayanlar ile bu sürece dahil olabilirler.
Panik Atak Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Panik atak geçiren bireylerin bu durumunu ilk olarak her zaman psikolog veya psikiatristler fark etmez. Çünkü bu hastalar kendilerinde korku içerisinde olduklarını genelde kendileri fark edemezler ve kardiyoloji, nöroloji gibi farklı hastane birimlerine müracaat ederler.
Bu birimlerde sağlıklarında genellikle herhangi bir sorun çıkmamaktadır. Bu şekilde de o birimlerdeki hekimler hastayı psikoloji alanlarında çalışan meslektaşlarına yönlendirirler. Sonrasında panik bozukluğu teşhisi konulur konulmaz kişi panik ataklarından kurtulmak adına hiç vakit kaybetmeden bir psikiyatra başvurmalıdır. Panik atak tedavisi İzmir'de birçok psikolog hastanın geçirdiği atakları zamana yayarak atlatmak için panik atak ilaçsız tedavisi tercih etmektedir. Hastalığı ilaç kullanmadan yenen bir bireyin gelecekte yoğun stres ve korku hali yaşadığından bu sorunu tekrarlanması riski ilaçlı tedavi alanlara göre çok daha düşüktür.