Kuran-ı Kerim, biz Müslümanlar için dinimizi öğrenme konusunda tek ve en önemli kaynaktır. Allah'ın tüm emirlerinin buyurduğu Kuran-ı Kerim de nasıl ibadet edeceğimiz ve Allah (c.c.)'ne nasıl yönelebileceğimize dair bilgilere de ulaşabiliriz. Tek ve en önemli kaynak olan Kuran-ı Kerime ek olarak birde Peygamber Efendimizin uyguladığı ve bizimde uygulamamız gereken hadisler bulunmaktadır. Bu hadislerin birçoğu yazılı kaynak olarak da bulunmaktadır.
Dinimizin direği olan namaz nasıl kılınır? Hangi ayetler okunur? vs. gibi konularda en önemli kaynağımız tabi ki Kuran-ı Kerimdir. Lakin bazı dualar vardır ki bunlar Kuran da yer almamasına karşılık, Peygamber efendimizin sünneti olarak namaz da okunur. Bu süreler Sübhaneke ve Ettehiyyatü dualarıdır.
Sübhaneke duası anlamı yaradanım sen eksik olan, tamamlanamayan tüm sıfatlardan uzak olansın. Seni her daim bu şekilde anar ve yüceltirim. Sen ki varlığı her şeyin üstünde olansın, mübarek olansın. Senden başka da bu evrende hiçbir ilah yoktur.
Sübhaneke Duası Türkçe Okunuşu
Sübhânekellâhümme ve bi hamdik, ve tebârekesmük, ve teâlâ ceddük (ve celle senâük) ve lâ ilâhe ğayrük.
Sübhaneke Duası Anlamı (Diyanet Meali)
Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.
Sübhaneke Duası Arapça Yazılışı
Anlamını verdiğimiz Sübhaneke duası namazın temel dualarından bir tanesidir. Bazı yerlerde sünnette, bazı yerlerde de farzlar da okunan bir duadır. Yine aynı şekilde Ettehhiyyatü duası da Kuran da geçmemesine rağmen namazda okunan dualar içindedir.
Ettehiyyatü Duası Okunuşu
Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât.
Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü
ve rahmetullâhi ve berakâtüh,
Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-sâlihîn.
Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh
ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlühü.
Ettehiyyatü (Tahiyyat) Duası Türkçe Anlamı
Her türlü hürmet, salavât (dua) ve bütün iyilikler
Allâh-ü Te'âlâ'ya mahsustur. Ey Nebî! Allah'ın selâm,
rahmet ve bereketi senin üzerine olsun. Selâm, bizim ve
Allah'ın sâlih (doğru hareket eden) kullarının üzerine olsun.
Şahâdet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ birdir ve yine şahâdet
ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve Rasûlüdür.
Ettehhiyyatü duası oku emrini peygamber efendimizin hadisleri arasında bulabilirsiniz. Kendisi her namazında bu iki duayı okumuş ve ümmetine de okumasını buyurmuştur. Nasıl ki bir Müslüman Kuran-ı Kerim de yazılı olan tüm Ayetleri uygulamakla yükümlü ve görevliyse, aynı şekilde Hadisleri de uygulamakla yükümlüyüz.
Hiç kimse Peygamber Efendimizin bizlere yapmamızı söylediği ve kendinin de uyguladığı Hadisleri sorgulayamaz. Hadislerin uygulanmaması ve sorgulanması insanı dinden çıkartır. Ayet olmayan duaların yani Kuran da geçmeyen dualarında namazda uygulanması sorgulanamaz, sadece hadisler baz alınarak uygulanır.