Yıllardır temizlik yapanlar bilir ki klozetleri temizlemek için kola dökmek en mantıklı yoldur. Kola tuvalet ve banyo gibi birçok farklı kullanım alanlarına ev sahipliği yapabilmektedir. İçerisinde barındırmış olduğu asidik maddeler sayesinde de döküldüğü her yerdeki mikropları, kirleri ve kireçleri çözmesi mümkündür.
Neden Tuvalete Kola Dökülür?
Kola, sağlık açısından yararlı olmasa da temizlik konusunda bir numaralı malzemelerden biridir. Evdeki zorlu lekelerle baş etmek için koladan yardım alınması mümkündür. Özellikle de klozet konusunda kola bir numaralı temizlik malzemesi. Klozet kapaklarından içine kadar oluşmuş olan tüm sarı lekeler, kireçler ve diğer kirler kolayca temizlenebilmektedir.
Diş minesine eritebilecek seviyede asit barındıran kola temizlik için birebirdir. Bir sprey şişesinin içine kola boşaltıp klozette istenmeyen lekelerin bulunduğu yerlere sıkın. Birkaç dakika beklemenin ardından bulaşık süngeri yardımı ile lekeli bölgeyi ovalamanız yeterlidir.
Tıkanmış Lavabolar
Kolanın bir diğer kullanım alanı da tıkanmış olan lavaboları açmadır. Özellikle mutfak lavabolarının içerisinde yer alan yemek artıklarındaki tıkanıklık kola ile çözülebilir. Kaynatmış olduğunuz sıcak suyun içine bir miktar kola ile karıştırıp lavaboya dökün. Ardından da 3 – 4 dakika bekleyin ve tuvalet pompası ile lavabonuzu pompalayın.
Araba Tamponları
Kolanın temizlik özelliğinden kaynaklı eskimeye yüz tutmuş olan tüm metalleri parlatmanız mümkündür. Özellikle de arabalarınızın tamponlarında yer alan pasları temizlemek için ekonomik bir yol da koladır. Kola ile pas lekelerinin giderilmesi fazlaca basittir. Yapılması gereken de öncelikli olarak paslı olan yerlere kola dökün ve birkaç dakika bekleyin. Sert bir bulaşık süngeri ile ovalayın ve oksitlenmiş olan tamponların eski haline dönüşüne şahit olun.
Çıkmayan Lekeler
Bazı kıyafetlere yapışmış olan lekeler neler yapılırsa yapılsın çıkmamakta ısrarlıdır. Lakin bu tür lekelerin de bir numaralı tercihi koladır. Kıyafetlerinizde yer alan lekelerin üstüne kola döküp 10 dakika bekletin. Bu süre içerisinde kolada yer alan asitler lekelerin kumaştan ayrılmasına yardımcı olmaya başlar. 10 dakikanın sonunda kıyafetinizi alın ve deterjan ile biraz çitileyip makineye atın. Makineden çıktıktan sonra kıyafetlerinizde lekelerden eser göremeyeceksiniz.