Altının Ons’u Neden Sürekli Değişir?

Altın özellikle Türk insanı için çok önemli bir yatırım aracı haline gelmiştir. Uzun vadeli yatırımlarda getirisi yüksek olan, güvenli bir yatırım aracıdır. Fakat altın fiyatlarında da aynı diğer yatırım araçlarında olduğu gibi piyasalardaki dalgalanmalara göre değişiklikler olabilmektedir.

Altının fiyatı küresel olarak kabul edilmiş birim gramaj olan ons üzerinden hesaplanır. Türkiye’de bir ons 31,10 gram altına işaret eder. Bir ons gramaj bakımından çeşitli ülkelerde değişiklik gösterebilir. Altının ons fiyatının sürekli bir değişim halinde olduğunu gözlemlemek mümkün. Peki altının ons fiyatındaki bu değişiklere ne sebep olur ve altının fiyatı neye göre düşer veya yükselir?

Öncelikle, altın fiyatlarının piyasalardaki arz ve talep ilişkisine göre belirlendiğini söyleyebiliriz. Örneğin savaş veyahut ekonomik kriz ortamlarında piyasalar daha belirsiz bir hal aldığından altını güvenli bir yatırım aracı olarak gören yatırımcılar altına yönelir ve talep artar. Dolayısıyla altın değer kazanır. Ya da tam tersi olarak altın değer kaybettiğinde ve dolar gibi diğer yatırım araçları değer kazandığında altına talep azalır; bu da altının daha fazla değer kaybetmesine sebep olur. Bu arz ve talep ilişkisi bazı faktörlere göre belirlenir ve bu faktörler sürekli bir dalgalanma ve değişim halinde olduğu için altının piyasadaki ons fiyatı da değişiklik gösterir.

Bu faktörlerden birincisi küresel enflasyondur. Enflasyondaki değişimler paranın alım gücünü etkiler. Eğer bu gün aynı miktar parayla geçmişe göre daha az ürün satın alabiliyorsanız alım gücünüz düşmüş demektir. Bu da piyasadaki fiyatların arttığına; yani enflasyonun arttığına işaret eder. Bu şekilde bir durumda yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla altını tercih edeceklerinden talep artacak, da yükselecektir. Enflasyon düştüğü zaman ise altın fiyatları da düşecektir.

Altının ons fiyatını etkileyen ikinci faktör ise küresel likidite durumudur. Likidite, nakit akışı demektir. Nakit akışındaki artış altının ons fiyatının yükselmesine sebep olur. Aynı şekilde nakit akışında bir düşüş olursa da altının ons fiyatı düşecektir. Örenğin piyasada bir ürünün miktarı aynı kalır fakat fiyatı artarsa birim fiyatı da artmış olacaktır.

Üçüncü faktör ise küresel jeopolitik risklerdir. Piyasalar savaş, ekonomik kriz veya başka jeopolitik durumlara göre riskli veya belirsiz hale geldiğinde halk yatırım aracı olarak dalgalanmalardan daha kolay etkilenebilen ürünler yerine daha güvenilir olan altına yatırım yapmayı tercih eder. Talep arttığı zaman da fiyat yükseleceğinden böyle durumlarda altının ons fiyatı yükselmiş olur.

Altının ons fiyatını etkileyen son faktör ise küresel reel faiz oranlarıdır. Küresel reel faiz oranlarındaki değişim altın fiyatlarının belirlenmesinde en büyük rolü oynayan faktörlerden bir tanesidir. Reel faiz oranını “bir yatırım aracını elinizde tutmanın maliyeti” olarak açıklayabiliriz. Mesela paranızı bankaya yatırdığınızda paranızın değeri üzerinden belirlenen ve sizden kesilen meblağ küresel reel faiz oranıyla belirlenir. Aynı şekilde, paranız üzerinden alacağınız faiz de bu oranla hesaplanır. Reel faiz oranı düşüş gösterdiğinde altını elde tutmanın maliyeti de düşeceğinden yatırımcılar altını tercih eder, dolayısıyla talep artar ve fiyatlar yükselir. Reel faiz oranları yükseldiğinde ise altını elde tutmanın maliyeti artacağından yatırımcılar başka yatırım araçlarını tercih eder; alına talep azalır ve altın fiyatları düşer.

Altının ons fiyatının yükselmesine veya düşmesine sebep olan başlıca faktörler bunlardır. Her yatırımcı, altına yatırım yapmadan önce bu faktörler konusunda iyi bir araştırma yapmalı ve kararını bilinçli bir şekilde piyasalardaki ve bu faktörlerdeki beklentilere göre şekillendirmelidir.  Bu haberimiz editörleri tarafından hazırlanmıştır.
 

Yaşam Haberleri