Ziraat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Tarım ve Kırsal Kalkındırmayı Destekleme Kurumu Van Koordinatörü İbrahim Başak, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Mini müzik dinletisiyle başlayan etkinlikte konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, eğitim için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade ederek, “Üniversitelerde konferans salonlarını ve öğretim birimlerini aslında Van’daki iş adamların yapması lazım. Bakın birçok aday adayı çıkıyor. Bu aday adayları arkadaşlarımız, iş adamlarımız gelip bu tür konferans salonlarını, bu tip alanları açıp kendilerini burada yaşatmaları lazımdır. Mutlaka bir şeyler ekmeleri lazım. Bu tür faaliyetleri maalesef Van’da ve doğuda göremiyoruz. Yerel yönetimler olarak sizin emrinizdeyiz” dedi.
Öğrencileri yerel yönetimlere destek olmaları için davet eden Özgökçe, “Tuşba Gönüllüler Akademisi diye bir akademimiz mevcut. Buraya geldiklerinde kardeşlerimize, öğrencilerimize biliyorsunuz biz direk burs veremiyoruz. Eskiden belediyeler burs verebiliyorlardı, malumunuz 4, 5 yıl önce bir belediyenin şikâyeti üzerine artık bu bursların belediyeler tarafından verilmesi engellendi. Ama biz de Tuşba Gönüllüler Akademisi’ne üye olacak, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin bütün öğrencilerini birçok faaliyetlerimizde ortak çalıştırarak, çalıştırdığımız zaman bu kardeşlerimize harçlıkları çıkacak şekilde bir destek sunabiliyoruz.
Bu tip ihtiyacı olan kardeşlerimizin Tuşba Belediyesi’ne müracaatlarını özellikle bekliyoruz” dedi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, devletin artık rol değiştirdiğini ifade ederek, “Ülkemizde eskiden beri alışık olduğumuz ‘devlet baba’ mantığı artık ülkemizde biraz terk ediliyor, şu şekle dönüşüyor. Devlet, artık ‘ben seni alıp istihdam edeceğim’ demiyor. Diyor ki ‘ben sana kredi vereceğim, bu krediyle alın üretim yapın. Yanınızda insanları çalıştırın, istihdam yapın’ diyor. Dolayısıyla ‘devlet baba’ biraz daha rol değiştirdi. Bize direk ekmeği vermiyor. Bize diyor ki ‘ben sana ekmeği kazanacağın, ekmeği üreteceğin yolları öğretiyorum, proje ürettiğin sürece seni de sonuna kadar destekleyeceğim’ diyor” şeklinde
TARIM ÜRETİMİNİN 169. YIL DÖNÜMÜ - VAN HABERLERİ
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi tarafından Türkiye’de Tarım Öğretiminin 169. yıl dönümü nedeniyle bir program düzenlendi.