DALAZ, İDAM HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMA - VAN HABERLERİ

Van Kardelenler Kadın Derneği Başkanı Gülşen Dalaz’dan İdam cezası için referanduma gidilsin talebi.

Geçtiğimiz günlerde, Tarsus ilçesi Çamalan Mahallesi Alman Mezarlığı yakınındaki Cin deresinde cesedi bulunan Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Özgecan Aslan'ın (20) olayı tüm ülkeyi derinden üzmüştür. Söz konusu olayla ilgili gündeme gelen İdam cezası hakkında görüşlerini açıklayan Van Kardelenler Kadın Derneği Başkanı Gülşen Dalaz; “Hayatının baharında aramızdan koparılan kızımız Özgecan, maalesef kadına şiddetin, kadına yönelik suçların son kurbanı oldu. Ülkemiz insan hakları konusunda özellikle de kadın hakları ve özgürlükleri konusunda masa üstünde iyi görünse de uygulama da her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Yüreğimizi dağlayan bu olayın kadına, çocuğa, insanın insana uyguladığı şiddetin son örneği olmasını temenni ediyoruz” .

Şiddetle mücadele şiddetten korunmaya ihtiyaç duyan mağdurların omuzlarına yüklenmiştir. Ancak mağdurun korunmasını hedefleyen politikalar şiddetle mücadelede yeterli değildir. Mağdurun korunması uygulamasının; şiddet failinin cezalandırılması, rehabilitesi ve şiddet tehlikesinin tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalarla desteklenmesi elzemdir ve bir bütün olarak çözüm üretilmesi gerekmektedir.   Mevcut yasaların pratiğinde şiddetten korunmak isteyen kadın polis karakoluna, mahkemeye, sığınma evine defalarca gitmekte, farklı kişi ve kuruluşlara sayısız defa derdini anlatmak zorunda bırakılmaktadır.

 Hâlbuki çoğu zaman şiddet failinin bu dönemde uyguladığı şiddet eylemleri açıkça anlaşıldığı halde, ifadesinin alınmasından sonra serbest bırakılmaktadır. Bu durum mağdurun güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu gibi, kendisinden şikâyetçi olunmasından dolayı öfkelenen faile “işini yarım bırakmaması” için teşvik edici olmaktadır. Mağdurun korunması ile birlikte bu tedbiri destekleyici surette şiddet failinin etkin ve hızlı bir şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Koruyucu tedbir kararları verilmesi aşamasında işlenen suçlarda şiddete başvuran kişiler için denetimli serbestlik, erteleme, paraya çevirme vb. yöntemlere başvurulması engellenmelidir” dedi.

Başkan Dalaz; “Tecavüz, cinsel istismar da dahil olmak üzere kadına yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığına, kadın cinayetlerinin önlenmesinde hiçbir şekilde yol alınamadığına ve durumun giderek kötüleştiğine üzülerek şahit oluyoruz. Bu sonuçların kadınları hayatın her alanında ikincileştiren söylem ve zihniyetlerin dayatılması ve bu söylemlerin bilinçli olarak ön plana çıkarılmasıyla doğrudan alakası olduğunu biliyoruz. Kadın-erkek eşitliğini sağlamak için bütüncül politikalar üretilmedikçe, failler caydırıcı bir şekilde cezalandırılmadıkça , toplumda yükselen şiddet kültürüne karşı önlem alınmadıkça ve ölümle sonuçlanan vakalarda failin iyi hal durumu göz önünde bulundurularak bir kaç yıl içerisinde tahliye edildikçe  bu sorunların çözülemeyeceğine,kamuoyunun vicdanını yaralamaya devam edeceğine inanıyoruz.

Ülkemizde yaşanan kadına yönelik şiddet vakalarının son bulması ve yeni Özgecan’lara kıyılmaması adına siyasi temsilcilerimizden idam yasasının geri getirilmesi için referandum yapılması hakkında kanun teklifi vermelerini talep ediyoruz.

Kızımız Özgecan’a Allahtan rahmet, kederli ailesine ve tüm insanlığa başsağlığı diliyoruz” dedi.



Van Haber Haberleri