VİED: Engellilerin psikolojik desteğe ihtiyacı var

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, engellilerin pandemi sürecinde kendilerini çaresiz Etiklerini, bu nedenle engellilere yönelik ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

VİED Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, pandemi sürecinde derneğin yürüttüğü çalışmalar ve engellilerle ilgili elde edilen gözlemler hakkında bilgi verdi. 


 

"ENGELLİLER DAHA SAVUNMASIZ"

Salgın ve benzeri durumlarda toplumda en dezavantajlı grubunun engelliler olduğunu belirten Yörükoğlu, “Dünyada yaşanan Covit-19 pandemisi ile engelliler ve engellilik ile ilgili çalışmalar yapan STK’lar ciddi manada etkilenmektedir. Yoksulluk, çoklu engel durumu ve ayrımcılıkla mücadele eden engelli bireylerin pandemi ile birlikte hayatları daha da zorlaşmış, aradaki sosyo -ekonomik farklılıkları daha fazla artırmıştır. Özellikle işitme engelli ve sağır bireylerin karşılaştığı yoksulluk, aile içi şiddet, ihmal ve istismar gibi sürekli yaşanan sorunlar ve eşitsizlikler daha fazla artmıştır. Engelliler salgına karşı daha savunmasızlar...” dedi. 

KISITLAMALARDAN NASIL ETKİLENDİLER?

Engellilerin, pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamalardan en fazla olumsuz etkilenen kesimi oluşturduğunu ifade eden Yörükoğlu, şöyle devam etti:

“Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin uzun süre kapalı oluşu, özel eğitimden faydalanan engelli bireylerin özel eğitimden mahrum kalmasına neden olmuş, özel eğitim online olarak telafi edilmeye uğraşılsa da birebir eğitimin yerini tutamaması sorunlara yol açmıştır. Engelli bireylerin medikal malzemelere erişiminin kısıtlı olması ve ara fark ödemelerinin yüksekliği nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Ev içi şiddetin arttığı pandemi döneminde engelli bireyler seslerini duyurmakta zorlanmaktadırlar.”

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Engellilerin bu dönemde yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için bazı önlemlerin alınması gerektiğini aktaran Yörükoğlu, şunları söyledi:

“Pandemi sürecinde yapılan tüm duyuru ve açıklamaların erişilebilir formatta olması, tüm engel guruplarının anlayabileceği standartta olması zorunludur. Engelli çalışanların tümünün ücretli izine çıkarılması da hem aileleri hem kendileri için şarttır. Çocuklarına bakma zorunluluğu olan engelli bireyler özel sektörde halen çalıştırılmaktadır. Bunun için gerekli önlemler alınmalıdır. Bulaşma riskinin yüksek olduğu kronik hastalığı olan engelli bireyler için özel önlemler alınmalı, bunun için sürekli erişilebilir formatta bilgilendirmeler yapılmalıdır. Bu süreçte çifte dezavantaj yaşayan engelli kadınlar ve kız çocuklarının özellikle korunması kollanması şarttır.” 

PSİKOLOJİK DESTEK İHTİYACI

Süreçten olumsuz etkilendikleri için engellilere psikolojik destek sağlanması gerektiğine işaret eden Yörükoğlu, “Derneğimiz, Engelli Danışma Hattı ile engelli bireylere görüntülü veya SMS olarak hizmet vermeye devam ediyor. Bu süreçte danışma hattımıza ulaşan engellilerin, psikolojik sorunlarla da baş edemediklerini evde kalınan bu süreçte psikolojik desteğe acil ihtiyaç duyduklarını, kendilerini terkedilmiş ve çaresiz htiklerini de eklemek isterim.” diye konuştu.

DERNEĞİN FAALİYETLERİ

Yörükoğlu, pandemi sürecinde derneğin yürüttüğü çalışmalara ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Küresel salgının yaşandığı bu günlerde VİED nakdi ve ayni olarak engellilere destek vermeye devam etmektedir. Bu süreçte derneğimize ulaşan engelli mültecilere de destek vermeye çalıştık. Pandemi ve Ramazan döneminde başlattığımız Engelli Danışmanlık Merkezimize ulaşan ve engelli eşi olan mülteci aileye nakdi ve ayni destek sağlanmıştır. Bundan sonra da desteklerimizin devam edeceğini kendilerine belirttik. Ayrıca 3 mülteci bireye de işitme cihazı desteği sunulmuştur. Derneğimizin Engelli Danışmanlık birimine ulaşan engelli ve kadın mülteci, göçmen bireylere destek sunulmaya devam edilmektedir. Gönüllülerimizin ve bağışçılarımızın yardımları ile bu tür zorlu dönemlerde ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya devam edeceğiz. Bu süreçte 30 aileye gıda ve nakdi destek, 5 işitme engelli çocuğa ve 3 yetişkin işitme engelliye işitme cihazı, 2 üniversite öğrencisine bilgisayar alınmıştır. Bu zorlu süreçte VİED’i yalnız bırakmayan bağışçılarımız ve gönüllülerimize teşekkür ediyoruz. Salgından en çok etkilenen ve kırılgan gurupların başında gelen engelli bireylerle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu arada, salgın döneminde dernek olarak eğitimlere ve toplantılara online olarak katıldık. Kurumsal gelişmemizin devamı için çaba sarf ettik.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI

Van Haber Haberleri