Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin geçtiğimiz haftaki olağan toplantısı kent adına önemli kararların alındığı bir şekilde gerçekleşti. Gerçekleştirilen toplantıda kentte son süreçte kamuoyunda tepkiye neden olan trafik ve toplu ulaşım problemi masaya yatırıldı.
Özellikle yıllardır artan nüfus, kent merkezinin belli bir noktada sıkışması, dar yollar, alternatif yolların olmaması ve araç park alanlarının kısıtlı olmasından kaynaklı oluşan trafik problemi ve toplu ulaşımda oluşan problemlerle ilgili önemli kararlar alındı. Öğrenci servis sayılarında da artışa gidilmesinin de karara bağlandığı toplantıda, kentteki uzun süredir yetersiz geldiği söylenen ulaşım araçlarının sayısında artışa gidildi. Tüm halk otobüslerinin fiziki olarak da değişimi için karar verilen toplantıda ayrıca toplu ulaşım araçlarına da zam yapılmasına karar verildi. O kararlar gündemi hafta boyunca meşgul ederken özellikle zam konusu sosyal medyada da çokça konuşuldu.
UKOME’de alınan karar sonrası Şehrivan Gazetesi, kentteki vatandaşlarla konuyu değerlendiren vatandaşlar iki konuda görüş bildirirken, toplu ulaşım konusunda yine dert yanan ifadelere yer verdi. Vatandaşın ulaşım araçlarının şoförleri ile ilgili tepkileri kararın da önüne geçerken, ulaşımda uzun vadeli uygulama beklentisi de dile getirilen konular arasında yer aldı. Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım ve Koordinasyon Merkezinin (UKOME) olağan toplantısında şehir içi toplu taşımayı rahatlatacak önemli adımlar atılırken, toplu taşıma araçlarına zam tarifesi uyguladı. Alınan kararlar sonrası vatandaşın ilk tepkisini Şehrivan Gazetesi değerlendirdi. İşte kentteki vatandaşın alınan kararlar sonrası ilk tepkisi ve beklentileri…
ARAÇ ARTIRMA KARARI DOĞRU AMA ÜCRETLENDİRMEYE İTİRAZ VAR
Necmettin Tenis adlı vatandaş, toplu taşıma araçlarıyla ilgili alınan kararların doğru olduğunu söyledi. Tenis, sözleri şöyle sürdürdü: “Alınan kararlarlar yeterli mi, yeterli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle otobüs sayısının arttırılması öğrenci ve vatandaş açısından doğru bir karar olarak görüyorum. Kampüs ve Bölge Hastanesi güzergâhında yolcu sayısı fazla buraya ekstradan araç kaydırılması doğru olacaktır. Ulaşım araçlarında mesafe usulü ücret alınması daha doğru olacaktır. Özel halk otobüslerinde tam bilet 2 TL, öğrenci 1,50 TL olarak ücretlendiriliyordu, belli bir zam yapıldı. Uzun mesafeler adına zam yapılması makul olabilir, kısa mesafeler adına doğru değildir. Kampüs için söylemek mümkün değil, uzun mesafe olmasından dolayı ücretin bu şekilde olması doğru olabilir. Toplu taşıma araçlarına yapılan zam konusuna gelince, vatandaş açısından kötü fakat artan akaryakıtla birlikte haklı bir zam olarak değerlendiriyorum” dedi.
ZAM EN ÇOK ÖĞRENCİ VELİLERİNİ ETKİLEDİ!
Kentte işsizlik ve geçim sıkıntısı yaşayan vatandaş açısından yapılan zammın doğru bulmadığını belirten Canan Sivri adlı vatandaş, yapılan zammın öğrencisi olan aileleri zor duruma sokacağını belirtti. Sivri, “Okula giden iki öğrencim var, yol mesafesi kısa olmasına rağmen aynı ücret uygulanıyor. Kampüs ve diğer uzun mesafelere de aynı ücret alınıyor. Zam ile birlikte bizleri zor durumda bırakacaktır. Toplu taşıma araçlarındaki ücret konusunun tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararı ise doğru ama geç kalınmış olarak değerlendiriyorum. Toplu taşıma konusunda geçmiş yıllara nazaran daha iyiyiz, ama yeterli değildir. Otobüs saatlerin tekrar düzenlenmesi gerekiyor, büyükşehir olmasına rağmen halen otobüs saatlerinden bir düzen kurulmadı, bu noktada araç saatlerinin düzeltilmesi gerekiyor” dedi.
VATANDAŞ OTOBÜS SAATLERİNDE DE DÜZENLEME İSTİYOR
Vatandaş olarak toplu taşımadan şikâyetçi olduğunu ifade eden Tenis, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Genel olarak ilimizde toplu taşıma araçları büyük bir problem teşkil ediyor. Araçlardaki keyfi saatleri bizleri olumsuz etkiliyor. Kampüs’e gitmek adına yarım saat yolda beklemek zorunda kalıyorum. Bunun yanı sıra otobüs tıka basa dolması ayrıca bizleri mağdur etmektedir. Yolcuların tıka basa doldurulması hem trafik kuralarına aykırı hem de vatandaş açısında büyük risk taşımaktadır. Otobüs seferlerin belli bir saatte tabi tutularak, belli bir zaman içerisinde durakta olması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda bir hizmet bekliyoruz. Mesafesi 1 saat süren toplu taşımanın belli bir zaman dilimine bölünerek yapılması gerekiyor. Umarım atılan adımlar doğru şekilde uygulanır” diye belirtti.
BELLİ BİR ZAMANDA HAREKET ETMEMELERİ BÜYÜK PROBLEM!
UKOME’de alınan kararların geç kalınmış bir karar olduğunu ifade eden Naim Erol adlı vatandaş, alınan kararların uygulama geçildikten sonra doğru olup olmadığını göreceklerini ifade ederek şunları söyledi: “Burada öğrenciyim, özellikle özel halk otobüsleri büyük bir problem, üst üste yolcu alınması ve ağır bir şekilde gitmesi öğrencileri olumsuz etkilemektedir. Bazen derslere zamanında yetişmeyebiliyoruz. Kent merkezinde fazla bekletilmesi, keyfi olarak hareket etmesi büyük bir problem, mor otobüsler konusunda aynı şeyi söylemeyeceğim. Bütün toplu taşıma araçlarının mor otobüsler gibi durak ve belli zaman içerisinde hareket etmesinden yanayım. Bu yüzden mor otobüslerdeki seçenek daha makul, mor otobüsleri tercih etmemde en büyük etken diyebilirim”
HALK OTOBÜSÜ VE MİNİBÜSLERLE İLGİLİ ŞİKAYETLER ÇOK!
Seçil Yapık adlı vatandaş, otobüslerin değişiminin aksine şoförlere eğitim verilmesi gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “8 yıldır ’a özel bir durum, buradaki disiplinsizlikten kaynaklanıyor. Öğrenci sürekli sömürülüyor. Kampüs ücretleri sivil vatandaşla öğrenci aynı ücretle tabi tutuluyor” dedi.
ŞOFÖRLERİN TAVRI RAHATSIZ EDİYOR!
Denetim olmadığını ve araçların keyfi olarak yolcu indirip bindirdiklerini belirten Yapık, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Toplu taşıma araçlarında denetim yok, durak harici yolcu alıp, indiriyorlar. Bizde bundan faydalanıyoruz ama trafik polislerinin daha sık denetim yapması gerekiyor. Denetlenince süper çalışıyorlar, hiçbir sıkıntıyla karşılaşmıyoruz. Denetlenmeyince ya da ayda bir denetleme yapıldığın oda herkes birbirine haber veriyor. Onun dışında kafalarına göre davranıyorlar. Özellikle şoförler çok saygısızlar, biz-siz diye hitap ederken onlar çok rahat sen diye konuşabiliyorlar. ‘Sen geç şuraya, sen böyle yap, sen böyle gel’ diye hitap edebiliyorlar. Kibar değiller, doğu diye geçmemek lazım, üslup şart, insanlarla nasıl iletişim kurulur bilmiyorlar. Genel olarak bu noktalara dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
ARAÇLARIN KEYFİ HAREKETLERİNE TEPKİ BÜYÜK!
Kerem Manas aslı vatandaş, alınan kararların dışında toplu taşıma araçlarının arttırılması olumlu yansıması olsa dahi keyfi hareket eden araçların büyük bir problem teşkil ettiğini söyledi. Manas, “Alınan kararlar nüfus yoğunluğuna bağlı olarak ileriki zamanlarda genişletilebilir. Şu an alınan kararlar yeterli mi, yetersiz mi tam olarak bilmiyorum. 40 yeni aracın ilave edilmesi toplu taşımayı rahatlatacaktır. Ücretlere zam yapılması konusuna gelince öğrenci açısında biraz fazla, ama malum şartları da göz önünde bulundurursak akaryakıt, vergi ve diğer giderler olmasından dolayı zammı fazla görmüyorum” dedi.
“ŞOFÖRLER YOLCUYU AŞAĞILIYOR”
Esma İşbilir adlı vatandaş, alınan kararların doğru olduğunu ama zam yapılmaması gerektiğini belirtti. İşbilir, “Sabah ve akşam saatlerindeki yoğunluk işe gitmek isteyen veya okula gidenleri zor durumda bırakıyor. Özellikle okula giden ve hafta sonları dershaneye giden öğrenciler açısında olumsuz oluyor. Yollarda beklemekten tıklım tıklım araçlara binmek zorunda kaldığımızdan dolayı mağdur oluyoruz. Özellikle kış aylarında yollarda beklemek bizler fazlasıyla mağdur ediyor. Toplu ulaşım araçlarının belli bir saatlere bağlanarak uygulanmasında yanayız. Toplu ulaşım araçlarına zam yapılması doğru değil, öğrenciyim her gün gidip gelmek zorundayım. Haftanın yedi günü gidip gelmek zorundayım, bu da öğrenci adına büyük külfet demektir. Sürekli zam yapılması hem aile bütçesi hem de öğrenciler açısından kötü oluyor. Ayrıca şoförlerin aşağılayıcı tutumları sık sık tartışmalara neden oluyor. Bu tür tutumlarında ortadan kalkması gerekiyor” diye belirtti.
TRAMVAY KONUSU YENİDEN MASAYA YATIRILMALI!
Toplu taşıma araçlarıyla ilgili alınan kararların yerinde ama yetersiz olduğunu ifade eden Bedi Tümen adlı vatandaş, “Uzun yıllardır çözülemeyen ve herkes tarafından şikâyetçi olduğu toplu ulaşımla ilgili alınan kararları yerinde fakat yetersiz kaldığını düşünüyorum. Ek olarak 40 aracın alınması ve araçların dönüşümün yapılması kısa vade de çözüm olarak görünse de uzun vade de çözüm olacağını düşünmüyorum. Büyükşehir’e yakışır şekilde toplu ulaşıma sorununa kalıcı çözüm üretilmesi gerekiyor. Büyük düşünülmeli, tramvay konusu tekrar masaya yatırılmalıdır. Bu kent büyük yatırımları hak ettiğini düşünüyorum. Zam konusuna gelince her gün bir şeylere zam yapılıyor, zam yapıldığına şaşırmadım. İşsizliğin bu kadar üst seviyede olan bir şehirde sürekli zam yapılmasını doğru bulmuyorum” diye belirtti.
İŞTE UKOME’DE ALINAN KARARLAR
Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım ve Koordinasyon Merkezinin (UKOME) olağan toplantısında şehir içi toplu taşımayı rahatlatacak önemli adımlar atılırken, öğrenci servis sayılarında da artışa gidildi.
4 AY İÇERİSİNDE HALK OTOBÜSLERİ DEĞİŞECEK
Ulaşım Daire Başkanlığının koordinasyonunda UKOME toplantısı yapıldı. Toplantının en önemli konusu kent trafiği ve toplu taşıma sorunları oldu. Alınan kararlar doğrultusunda 120 günlük süre içerisinde mevcut 104 adet halk otobüsünün, 17 koltuklu, 1 engelli ve 3 ayakta yolcu taşıma kapasiteli minibüs tipi otobüslere dönüştürülmesi kararı alınırken, yeni güzergâhlarda çalıştırılmak üzere 40 adet yeni minibüs tipi otobüsün de ihale usulü ile ilave edilmesi kararlaştırıldı.
TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA ZAM YAPILDI
Toplu taşıma ücretlerine zam tarifesi uyguladı. UKOME’de alınan karar ile yeni zam tarifesi ile toplu taşıma ücreti; 2,25 TL’den 2,75 TL’ye çıkarken, öğrenci ücretleri ise 1,50 TL’den 1,75 TL’ye yükseltildi. YYÜ VE BÖLGE’DEKİ YOĞUNLUK AZALTILACAK Özellikle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Bölge Hastanesi hatlarında gelen yoğun şikâyet ve talepler üzerine alınan kararın uygulamaya geçmesi ile birlikte hantal durumda olan otobüslerin yerini daha modern ve seri olan minibüs tipi otobüsler alacak. Böylece vatandaşın talebi olan konforlu ve yol yükünü hafifleten önemli bir dokunuş gerçekleşmiş olacak.
ÖĞRENCİ SERVİS SAYILARINDA DA ARTIŞA GİDİLDİ
Toplantıda en son 2003 yılında arttırılan öğrenci servis sayıları da özel okulların açılması ve öğrenci velilerinin talepleri doğrultusunda arttırılması kararlaştırıldı. Böylece kent genelinde 340 olan mevcut okul servis sayısı 160 adet arttırılarak toplamda 500 adet olacak.
ULAŞIMLA İLGİLİ ALT GEÇİT KARARI
Ayrıca UKOME toplantısında yetkilendirilmiş (yediemin) otopark ve çekici ücretleri belirlenirken, İpekyolu Caddesi çik İlk ve Ortaokulu önünde bulunan ve atıl durumdaki alt geçit kapatılarak yerine üst geçit yapılması ve Muradiye ilçesinde yük taşımacılığı yapan kamyon ve kamyonetler için depolama alanı belirlenmesi kararları alındı.
ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/MENDUH ÇALIŞKAN-