Vatandaş Emniyet’in eski yerinin değerlendirilmesini istiyor

Van’da deprem sonrası boşalan ve kentin gözde noktalarından birisi olan İl Emniyet Müdürlüğü’nün eski arazisi yıllardır değerlendirilmeyi bekliyor.

23 Ekim ve 9 Kasım’da meydana gelen depremler ile ağır hasarlar alarak yıkılan eski emniyet binasının bulunduğu arazi uzun süredir boş bir şekilde duruyor. i fırsat bilip yeni yerlerine taşınan kurumların birçoğunun yeri işlevsel şekilde kullanılmazken, sadece birkaç alan yeşil alan ya da park olarak değerlendirildi.

’a yakışan bir kültür merkezi önerisinde bulunduğu alan için hızlı bir şekilde karar verilip harekete geçirilmesi bekleniyor. 2015 yılında İl Müftülüğünün binası için değerlendirileceği söz konusu olan arazinin akıbeti 2017 yılında İl Müftülüğü Binası’nın Halilağa Mahallesi’nde yapılması kararı belirsiz bir alan olarak kaldı. Belirsizliğin devam ettiği söz konusu alan Kampüs ve Bölge Hastanesi’nden şehir merkezine ulaşım sağlayan hem toplu taşıma araçları hem de sivil araçlar için kilit bir nokta konumunda iken yıllardır moloz yığınlarının oluşturduğu görüntü vatandaşı rahatsız ediyor.

Belirsizliğin devam ettiği şu sıralarda boş kalan arazinin değerlendirilmesi ile ilgili fikir önerileri de yine vatandaştan geldi. Genel anlamda araziyi şimdiki görüntüsünden sıyıracak ve kamu yararına olabilecek her türlü çalışmaya sıcak bakan vatandaşlar kayda değer tavsiyeler sundu. Bölgede bir cami eksikliği olduğunu belirten vatandaşların bir kısmı Hz. Ömer Cami örneğini vererek çok yönlü bir proje oluşturulabileceğini belirtirken, bir kısmı da  evi ya da park oluşturulabileceğine dikkat çekti. Arazinin çeşitli şehirlerde örneği bulunan kültür medreselerinden de kurularak değerlendirilebileceğini belirten vatandaşlar; bir an önce mevcut görüntüsünden kurtarılmasını bekliyor.

“HZ.ÖMER CAMİ BURASI İÇİN İYİ BİR ÖRNEK”

Hz. Ömer Camii örneğini vererek mevcut bölgenin bünyesinde iş yerlerini de barındıran bir cami olarak değerlendirilebileceğini belirten bölgede bulunan bir petrol Müdürü Ömer Bayri “Bulunduğumuz bölgede çevrede bulunan 2 tane cami buranın tam anlamıyla ihtiyacını karşılamıyor. Çünkü bu kullandığımız camilerin bir tanesi Kale yolunun ilerisinde bulunuyor, bir tanesi de zaten daha merkeze yakın noktada bulunan Boyalar Camisi’dir. Bu arazinin de cami olarak değerlendirilmesi hem vatandaşları hem de burada bulunan civar esnafını memnun edecektir. Cami olarak değerlendirilmesinden de kastım Hz. Ömer Camii’nde olduğu gibi alt katında iş yerlerinin olduğu bir cami halinde kullanılabilir. Önünde yapılacak bir açık alan ile burada bulunan duraklar da daha geriye çekilir ve insanlar burayı da daha modern bir ulaşım ve aktarma noktası olarak kullanabilir. Sonuçta Bölge’den gelen araçlar ve Kampüsten gelen araçlar şehir merkezine bağlantı kurmak için bu yolu kullanıyor. Dediğimiz gibi bir cami projesi burayı ulaşım anlamında da bir aktarma noktası haline getirebilir.” Şeklinde konuştu.

“TARİHİ BİR KÜLTÜR MERKEZİ OLUŞTURULABİLİR”

Öte yandan Abdülhamit Özdal isimli vatandaş ise birçok şehirde örneği bulunan ve içerisinde oturma alanları, kitap evleri, ibadet alanları gibi imkânları olan kültür medreselerinin de bura için iyi bir seçenek olacağını ifade ederek “Van’ın en çok ihtiyacı olan noktalardan bir tanesi de kültür merkezleri diyebiliriz. Bazı şehirlerde örneklerini görebilirsiniz eğer gitmişseniz ya da internete yazdığınızda da çıkar karşınıza; İnsanların gelip oturduğu içerisinde kitap satıcılarının olduğu, ebru sanatlarının yapıldığı, oturma alanlarının olduğu medrese tarzında alanlar var. Buraya da bu şekilde bir medrese kurulabilir. Daha çok kültür merkezi tarzında olacak. İnsanlar hem gelip buraya kitap bulabilecekler, hem çeşitli enstrümanlar bulunacak hem de oturup vakit geçirebilecek çay içebilecekler. Aslında yatırım anlamında da çok büyük meblağların harcanacağı bir alan olmamakla birlikte çok olumlu geri dönüşlerin alınabileceği bir nokta. Van’ında hem dışarıdan gelen insanlar için hem marka değeri için bu tarz sosyal bir alan çok büyük artı sağlar. Tabi alan geniş bir alan cami ya da yeşil alan fikirleri de aynı çatı altında birleştirilebilir. Çevresinde parkın ve ağaçların bulunduğu, üstünün cami olarak kullanılabileceği bir kültür merkezi de olabilir.” Diye ekledi.

“BURASI BİR ULAŞIM NOKTASI VE İNSANLAR BEKLERKEN NEFES ALABİLMELİ”

Rıfat Çalışkan isimli vatandaş ise vatandaşların burayı bir ulaşım merkezi olarak kullanırken rahat nefes alabileceği ve vakit geçirebileceği kamu yararına olacak her türlü tesise sıcak baktıklarını dile getirdi ve sözlerinin devamında: “Burası uzun bir süredir bu şekilde duruyor ve şu an bildiğim kadarıyla akıbetinin ne olacağı ile ilgili de alınmış olan bir karar yok. Burada duraklar ve her gün yüzlerce insan burayı Bölge Hastanesi’ne gitmek için de Kampüse gitmek için de kullanıyor. İnsanların bu ulaşımlarını sağlarken rahat bir nefes alabilmesi adına ya da beklerken daha iyileştirilmiş şartlar dâhilinde beklemek açısından vakit geçirebilirler. Yani bir yeşil görüntüsünün içerisinde bir cami de olabilir bu, Van evi de olabilir. Van’ın kültürünü yansıtan tarihi dokularını gösteren ve reklamını yapan şehir merkezinin içerisinde herhangi bir nokta yok. Bu anlamda burası değerlendirilmeye açık bir alan ve fırsat olarak görülebilir. Güzel ve nezih bir park içerisinde neden tarihi bir Van evi olmasın burada? Buna ekstra olarak kadınların ya da kendi imkânları doğrultusunda el emeklerinden geçim sağlayan insanların kullanabileceği minik tezgâhlar ve büfeler de oluşturulabilecek yeşil bir alan içerisinde konumlandırılabilir.” İfadelerini kullandı.

“BİR İŞ MERKEZİ OLURSA GELİR ELDE EDİLEBİLİR”

Söz konusu arazinin moloz yığınları ile boş kalmasından ziyade ufak çaplı bir iş merkezi olarak da değerlendirilebileceğini belirten Eyüp Ortasaç isimli taksici ise “Buranın boş kalmasından ziyade yapılacak her türlü yatırım Van için bir artı sağlamış olur. Şimdi baktığınızda arsanın uzun bir süredir orada boş bir şekilde durduğunu görüyorsunuz. Aslında bir mağaza ya da insanların buraya akmasını sağlayacak ufak çapta bir alışveriş noktası bile buraya değer katabilir. Yeşil alan olarak da kullanılabilir fakat Kurtuluş parkı hâlihazırda buranın yeşil alan ile ilgili ihtiyacını karşılıyor. Ekstradan buranın da bir parka dönüştürülmesi ölü bir yatırım olur. Bir iş merkezi olursa belediye ya da buranın bağlı olduğu kurum da buradaki iş yeri kiralarından gelir elde edebilir. Sonuçta özel bir arazi değil. Yani değerlendirilmeye açık ve belediyemizin bununla ilgili bir çalışma gerçekleştirmesi mümkün görünüyor.” Dedi.

“ÇOK YÖNLÜ BİR CAMİ PROJESİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Bölgede bulunan cami eksikliğinin de giderilmesi adına bünyesinde hem yeşil bir alan hem de cami barındıran bir proje hazırlanması gerektiğine inanan Terim İnşaat Yetkilisi ise “Kurtuluş parkının bulunduğu bu bölgede hem iş yerleri var, hem sivil ailelerin oturduğu apartmanlar var hem de merkezi bir nokta olduğu için araç trafiğinin sürekli varlığını koruduğu bir yer. Biz burada ciddi anlamda bir cami eksikliği yaşıyoruz. Herhangi bir namaz vaktinde buradan geçen araçlar için de bu bölgede yaşayan insanlar içinde gidip ibadet edilebilecek modern bir yapı oluşturulabilir. Hani bura şu an bir nevi ulaşım noktası olarak da kullanılıyor. Bir park ve caminin yapılması ile bu duraklar daha geri çekilir ve ulaşımı da rahatlatmış olur. Alan içerisinde kurulabilecek herhangi bir yapıya ya da düzenlemeye engel olacak bir noktada da değil. Buranın değerlendirilmesi gerekiyor biz fikrimizi söylüyoruz tabi illa bu yapılsın, şu yapılsın demiyoruz ama kamu yararına burada kurulabilecek her türlü tesis ya da proje Van için bir değer taşır. İyi bir proje oluşturulduğu takdirde kısa sürede burası da Van için bir artı haline gelir diye ümit ediyoruz.” Diye konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖMER FARUK TOKTAŞ-HAMİT KARAKUŞ-

Van Haber Haberleri