Koronavirüs, tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi ve ilimizi de birçok yönden olumsuz etkiledi. Ülkemizde, Mart ayından itibaren pandemi önlemleri kapsamında getirilen kısıtlamalardan en fazla etkilenen sektörlerden biri turizm sektörü oldu. Seyahatlerin azaldığı, turizm döngüsünün durma noktasına geldiği Van'da oteller de büyük bir çıkmaza girdi. Bir çok otelin kapanmanın eşiğinde olduğu belirtiliyor.
VAN’IN İRAN PAZARI
Van, yabancı turist açığını, son yıllarda İran’dan aktif olarak gelen turistlerle kapattı.
Ancak pandeminin Çin ile birlikte İran’da hızla yayılması üzerine sınır kapıları geçişlere kapatıldı, mart ayından bu yana da İran’dan Van’a turist akışı gerçekleşmiyor.
KÜLTÜR TURLARI DURDU
İran’dan turist akışının durması bir yana toplantı, konferans ve fuarlara getirilen kısıtlamalar nedeniyle de bir çok tur da tamamen durdu.
Bu durum ise oteller başta olmak üzere Van’daki turizm sektörüne büyük bir sıkıntı oluşturmasına neden oldu.
KAPANAN OTELLER AÇILMADI
VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç, mart ayında ve sonrasında koronavirüsün yayılımını engellemek üzere getirilen kısıtlamalar nedeniyle Van’da 12 otelin kapandığını söyledi.
Bu otellerin halen açılmadığını belirten Yeşilağaç, “Üç oda, beş oda kimseyi kurtaramaz. Herhangi bir yardım da yok. Şimdiye kadar kapanıp da açılmayan 10-12 otel var. Böyle devam ederse çoğu otel kapanacak.” dedi.
YENİ KAPANAN OTELLER
Son günlerde birkaç otelin daha kapandığını ifade eden Yeşilağaç, şunları söyledi:
“Bu birkaç gündür 3-4 tane otel kapandı. Bu aşamada artık kapanacaklar. Açık dükkanlara bakıyorsunuz, açık olmasa daha iyi. Ekonomik sıkıntı var, nevruza kadar kimse açmaz. Merit kapattı, Fuat oteli kapandı, bir diğerinin de bugün kapanacağı söyleniyor. 10 oda bile olsa sadece elektriğin parasını çıkarmaz. İç turizm zaten bu saatten sonra olmaz, bitti, sezonu kapattı. İran’dan günde 100 kişi, 200 kişi, 500 kişi gelse bir hareketlilik olur, 7-8 oda daha eklenir, 20-25 oda kendini çevirir. Şimdi öyle bir durum da söz konusu değil..."
“BİR AY TÜMÜYLE KAPATMA OLSUN”
“Pandemi kısıtlamalarının parça halinde değil, bütün olarak hayata geçirilmesinin daha etkili olacağını” savunan Yeşilağaç, “Bu şekilde kısıtlamalar işe yaramıyor, sabah sokağa çıkma kısıtlaması ama daha sonra herkes yine sokaklarda, işyerlerinde, değişen bir şey olmaz ki. Her tarafın bir ay tümden kapanması çok daha mantıklı olur. Bir ayda kimse açlıktan ölmez, hiç yardım olmasa da insanlar bir ay idare eder. Ama daha etkili bir sonuç da alınır” diye kaydetti.
Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI