DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Van Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarında, ‘Mobil Koyun Banyoluğu’ tanıtım ve teslim töreni düzenledi.
Düzenlenen törene DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Törende bir konuşma yapan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, bölgede hayvancılığın yaygın olduğunu, bu yüzden tarım ve hayvancılığı kolaylaştırmak için ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini belirtti. Genel Sekreter Yalçın, “Geçen yıl bu sıralarda DAP Başkanımız bizlere koyun banyoluğundan bahsetmişti. Bu projenin DAP projesi olduğunu biliyorum, başkanımız ekibiyle birlikte bizzat kafa yorarak bu hale getirdi. Hiç olmamış bir şeyin sıfırdan projelendirmenin yanında imalatını yapmak gerçekten cesaret işiydi. İlk olarak Yüzünü Yıl Üniversitemizde bir denemesini yaptık. Bizler orada hayvanların keyfini görünce çok mutlu olduk” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından mobil koyun banyolukları 15 bölge ilinden gelen çiftçilere dağıtıldı. Dağıtım töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, hayvancılıkla ilgilenen bölge halkının iş gücüne katkı sağlamak için Türkiye’de bir ilk olarak mobil koyun banyoluğu ürettiklerini söyledi. Küçükbaş hayvanlarda yılda iki defa ilaçlı su ile banyo yapılması gerektiğini öngördüklerini dile getiren Demir, “Geleneksel yöntemlerle yapılan banyo işlemi köylerde çok meşakkatle yapılıyor. Koyunların tutularak havuzlara atılması hem hayvanlar için bir eziyet hem de bu işlemi yapan köylüler için çok meşakkatli bir iştir” diye konuştu.
İmalatı gerçekleştirilen mobil koyun banyoluklarına bölgede ciddi bir talep geldiğinin altını çizen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“DAP, ‘Mobil Koyun Banyoluğu’ ismi altında patenti idaremize ait olmak üzere Atatürk Üniversitesi Ziraat Makineleri Tarım Bölümündeki akademisyenler ile işbirliği içerisinde tasarımını yaptık. Daha sonra teknik resimleri çizildi ve imalatı da geçen sene gerçekleştirildi. Bunun imalatı da Van OSB’de bulunan özel bir sektör tarafından yapıldı. Yapılan denemelerde, bölgeden ciddi bir talep gelince her ilimize bir tane dağıtılmak üzere Van Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde 15 adet koyun banyoluğunun üretimini yaptık. Bugün içerisinde ise bölgemizdeki koyun ve keçi üreticilerine teslimi yapıldı. Mobil koyun banyoluğu, mobilize olması hesabıyla bir traktör arkasına takılarak hayvanların bulunduğu bölgeye götürebiliyoruz. Götürülen yerde sadece bir su kaynağının olması yeterlidir.”