Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanlığınca, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda “Akılcı ilaç kullanımı” değerlendirme toplantısını düzenledi. Toplantıya, Akılcı İlaç Kullanımı Birimi Sorumlusu Ecz. Mesil Aksoy, İlaç Denetim Daire Başkanı Uzm. Ecz. Sibel Erdinç Gürer, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı. Prof. Dr. Semra Şardaş, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, kentteki sağlık çalışanları katıldı. Düzenlenen toplantıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden, Van genelinde antibiyotik kullanımının 2011-2013 yılı verilerine göre düştüğü tespit ettiklerini belirtti. Dünya ülkeleri asında antibiyotik kullanım sıralamasında Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını ifade eden Hastane Başhekimi İliklerden, “Akılcı ilaçların kullanımıyla alakalı, ilacın nasıl kullanılacağı, ilaç kullanma protokolü anlamında bugün Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir etkinlik düzenlendi. Yapılan etkinlik kapsamında çok ciddi tıbbı veriler eşliğinde bütün alanlardan hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanların eşlik ettiği kapsamlı bir eğitim programı gerçekleştirdik. Bu anlamda antibiyotiklerin özellikle ülkemizde sık kullanıldığını hatta dünya ülkeleri içinde de antibiyotik kullanım sırasında birinci sırada yer aldığımızı gördük. Antibiyotiklerin ülkemizdeki daha efektif kullanımı açısında yapılan çalışmaların geri dönüşlerini gördük” dedi.
“VAN’DA ANTİBİYOTİK KULLANIMI DÜŞTÜ”
Van’da 2011-2013 yılı verilerine göre antibiyotik kullanımının düştüğünü belirten İliklerden, toplantının çok verimli geçtiğini belirterek, “Van ili bütünlüğünde de antibiyotik kullanımının 2011-2013 yılı verilerine göre düşmekte olduğunu tespit ettik. Özellikle klinik bilimlerle ilgilenen tüm hekimlerimize antibiyotik kullanımında daha seçici olmalarını, antibiyotik verilecek hasatlarla geri dönüşlerin antibiyotiğin vücutta neler yaptığını, antibiyotiğin bir ağır kesici olmadığını, çok ciddi enfeksiyonlar durumunda kullanmak şartı zorunluluğu olduğu halde kullanılmaması gerektiğini bir kez daha gördük. Bu anlamda çok verimli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Katılımlarından dolayı daire başkanımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Toplantı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın sunumunun ardından, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.