Van İl Sağlık Müdürlüğünde verilen eğitimlerde, İl Emniyet Müdürlüğü uzman ekiplerince, 112 sağlık personellerine teorik ve pratik eğitim veriliyor. Van İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü Halil Yıldız, olay mahallinde insanların sağlığını korurken, aynı zamanda bunun bir arka planı olan adli soruşturmanın sağlıklı olarak yürütülebilmesi için bu uygulamanın büyük katkı sağlayacağını belirtti. Bu eğitimi önemsediklerini ifade eden Yıldız, 112 ekiplerinin tamamına olay yerine intikalle ilgili gerek olay yerinin muhafaza edilmesi, gerek eş zamanlı olarak yaralıların müdahalelerinin tamamlanıp hastaneye intikalinin yürütülebilmesinin sağlıklı bir şekilde oluşturulması gerektiğini söyledi. Olay Yeri İnceleme Şubesi Müdürü Halil Yıldız, “Gerçekleştirmiş olduğumuz eğitimde, sahada yaşanan ve yaşanacak adli vakalarda 112 personelinin tıbbi müdahalenin yanı sıra hukuki boyutta da doğru yaklaşımı konusunda eğitmenlerimiz tarafından bilgiler verilmektedir. Eğitimde olay yeri, olayın özelliği, intihar, cinayet, yangın, trafik kazası, patlama, terör olayları gibi gelişebilecek tehlikeler, adli deliller, olayın üzerinden geçen zaman açısından değerlendirilmeler ile ilgili bilgileri personellere vermekteyiz. Bu nedenle olay yerindeki tüm delilleri korurken polisin gösterdiği hassasiyetle, sağlık görevlilerinin de olay yerindeki hiçbir delili, izi bozmadan muhafaza etmesi gerektiği yönünde uzman eğitmen ekibimiz tarafından bilgiler verilmektedir” dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz ise, “Bizim bir hayatı kurtarırken başka hayatları karartmadan müdahale etmemiz gerekiyor. Biliyoruz ki olay yerindeki bir bez ve kâğıt parçası, tükürük veya kan izleri emniyet mensuplarımız için maddi delil değeri kazanabiliyor. Acil Sağlık Personelinin Adli Vakalarda Maddi Delillere Yaklaşımı Eğitimi Protokolü kapsamında Van İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünde görevli uzmanlarca Van İl Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği çalışanlarına adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluk konusunda eğitim vermektedir. Bu eğitimler 2015 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma sonrası Türkiye’nin her ilinde verilmektedir. Bizlerde burada bu eğitimi önemsemekteyiz ve faydalı olacağına inanıyorum. Bu uygulamada, sağlık ekiplerinin olay yeriyle ilgili bir olay yeri görevlisi polisi duyarlılığıyla korumaları, emniyet mensuplarına yardımcı olmaları, bir taraftan yaralının kısa sürede müdahalesini tamamlayıp sağlık kuruluşuna intikalini sağlarken, bir taraftan da delillerin adli soruşturma sürecinin korunmasını aynı önemde tutan bir yaklaşım içinde çalışmalarını hedeflenmektedir” diye konuştu.
Dr. Yanmaz, yapılan eğitimde 112 sağlık ekiplerinin bir cinayet vakasına müdahale ettiğini belirterek, “İlk yapılan senaryoda, ofisinde silahla öldürülen bir erkek şahsa olay yerine ilk gelen 112 acil ekipleri müdahale etti. Sağlık ekipleri, yaralı olan şahsın elinde bulunan silahı titizlikle alıp yaralı şahsa müdahale etti. Sağlık ekipleri, yaralıya müdahale ederken olayın görgü tanıkları ve yakınlarının olay yerinde merakla dolaşıp delilleri bozmamalarını engellemeye çalıştılar. Sağlık ekipleri, yaralıya müdahale edip ambulansla hastaneye kaldırırken, olay yerine gelen polise durumla ilgili olay bilgisi verilerek konular uygulamalı olarak yapıldı. Van İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünde görevli uzman eğitimciler tarafından yapılan doğrular ve yanlışlar sağlık görevlilerine anlatarak müdahale yönleri anlatıldı” şeklinde konuştu.