Geçtiğimiz günlerde Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) Erbil kentinde, ‘Türkçe Dil Eğitim Merkezi’ açan Van YYÜ; Katar ve Ürdün’de de TÖMER açmak için harekete geçti. Konuya ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversite olarak uluslararası alanda varlık gösterdiklerini belirterek, “Katar’a inşallah önümüzdeki eylülden sonra randevu aldık. Türkçe Dil Eğitim Merkezi (TÖMER) açacağız. Yine aynı şekilde Ürdün’de de eylül ayından sonra randevu alıyoruz. Oraya da bir TÖMER kuracağız. Dolayısıyla üniversite olarak artık uluslararası düzeyde de o ülkelerdeki öğrencilerin lise öğrenciliği döneminde Türkçeyi halletmiş bir şekilde ve Türkiye’ye potansiyel öğrenci olabilecek düzeyde alt yapısı güçlü öğrenciler oluşturulmuş olacağız. Bunu hedefliyoruz. İnşallah başaracağız” dedi.
“KUZEY IRAK’LA DİL SORUNU ORTADAN KALKACAK”
Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) Erbil kentinde, Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle Van YYÜ ve Salahaddin Üniversitesinin ortak girişimi sonucu "Türkçe Dil Eğitim Merkezi" açtıklarını ifade eden Rektör Battal, “Kuzey Irak bölgesinden ülkemize çok sayıda öğrenci geliyor. Ancak bizim kanaatimiz oradan yeterince öğrenci alamadığımız yönünde, sebebi de dil problemi. İnşallah TÖMER ile beraber bizler orada Türkçe öğrenim sorunu çözmüş olacağız. Dolaysıyla öğrenciler daha lisedeyken, Türkçeyi öğrenmiş ve sertifikalarını almış olacaklar. Liseyi bitirdiğinde de üniversitemizi ve diğer illerimizdeki üniversiteleri tercih ederek geleceklerdir” diye konuştu.
Üniversitelerin yurt dışında şube açmaları ile ilgili de konuşan Prof. Dr. Battal, 2014 yılında YÖK’e bununla ilgili talepte bulunduklarını ifade ederek, “O dönem çalışmalar başlamıştı. Şimdi bu çalışmaların hızlandırıldığını gördük. Eğer, üniversitelerin yurt dışında şube kurma imkanı oluşturulur ve buna izin verecek kanuni düzenlemeler yapılırsa, inşallah onunla alakalı da çalışmalarımızı hızlandıracağız. Kuzey Irak’ta üniversitemizin şubesini de kurmak suretiyle eğitim öğretim ve sağlık alanında da etkin bir hizmet sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı
“İRAN'LA İLGİLİ BİR SONUMUZ VAR”
İran’da benzer çalışmalar yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise Van YYÜ Rektörü Peyami Battal, şu cevabı verdi:
“50 civarında İranlı öğrencimiz var. Özellikle İranlı öğrenciler sağlık bilimlerine rağbet ediyorlar. Bizler de bu anlamda İran’la çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak İran’la ilgili bir sonumuz var. O da denklik sorunudur. İran, Türkiye’deki birçok üniversitenin sağlık bilimleri denkliğini kabul etmiyor. Eğer bu denklik sorununu çözersek, önümüzdeki günlerde İran’dan çok ciddi sayıda öğrenci alabiliriz.”