Van Kitap Fuarını Adalet Bakanı Gül açtı

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 3.’sü düzenlenen Van Kitap Fuarı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımıyla kapılarını açtı.

Fuarın açılışında konuşan Bakan Gül, “Bizim bütün meselemiz bu ülkede gençlerin, yavrularımızın kitapla buluşması. Koltuğunun altına silah değil kitap alarak, dağa değil ana kucağına gitmeleridir” dedi.

Doğu Anadolu'nun en büyük kitap fuarı özelliğini taşıyan ‘ Kitap Fuarı’ 3. kez kitapseverlerle buluştu. Organize Sanayi Bölgesi Fuar ve Kongre Merkezinde açılan yüzlerce yazar, şair ve yayın evinin katıldığı fuar, 22 Aralık Pazar gününe açık kalacak. Fuarda ayrıca birçok ünlü yazar ve şair de imza günlerinde kitapseverlerle buluşacak.

‘ Kitap Fuarı’nın açılışını kente gezi ve incelemelerde bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Bakan Gül, geçmişte bu toprakların kokusu olan Ahmed-i Hani’nin, Fakiye Teyran’ın eserlerinin inkâr ve red edildiği ve ancak gelinen noktada bu politikanın ortadan kaldırıldığını söyledi.

İnsanın en iyi dostunun kitap olduğunu vurgulayan Bakan Gül, “Çünkü istediğiniz her an yanınızdadır. İstediğiniz her konuda konuşabileceğiniz, dertleşebileceğiniz bir hazinedir. Kitap sizi hiç yalnız bırakmayan bir dosttur. Biliyorsunuz Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim’in ilk emri de yine “Oku” dur. Kitabı açtığınız anda “Oku” diye başlayan bir ayetle karşılaşırız. Bu yüzden Müslümanlar olarak her zaman okumak ve kendini geliştirmek inancımızın ve insan olmamızın bir gereğidir. Bugün burada bu eserlerin, yanın evleri ve yazarların sizlerle buluşması da büyük bir imkândır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“GENÇLERİMİZİN, KOLTUĞUNUN ALTINDA SİLAH DEĞİL, KİTAP ALMALARI VE DAĞA DEĞİL ANA KUCAĞINA GİTMELERİDİR”

Türkiye’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep ’ın liderliği öncesinde inkâr, red ve asimilasyon politikalarının olduğunun altını çizen Adalet Bakanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Kültürel ve sanatsal anlamda yazılan eserleri bile kendi dilinde okumaktan aciz dönemler yaşadık. Bugün bu toprakların kokusu olan Ahmed-i Hani’nin, Fakiye Teyran’ın eserlerini yasaklı olarak inkâr ve red eden bir politika vardı. Bu politika ortadan kaldırıldı. Çünkü kendi kültürünü ve dilini herkesin özgürce okuyabileceği, geliştirebileceği bir ortam, elbette en doğru ortamdır. Bugün bu eserlerin Devletimizin Kültür Bakanlığı tarafından basılarak yayınlandığını hepimiz görebiliyoruz. Bugün yine TRT 6 - TRT Kürdi ile yayın yapılıyor. Bütün bunlar kitapla birlikte daha özgürleşen insanın özgür düşüncesiyle bu ortamı el birliğiyle daha da iyi bir noktaya el birliğiyle, hep beraber taşıyacağız. Kitaplar iyi dostlardır. İnşallah sizlerde bu fuar sayesinde yeni kitaplarla yani yeni dostlarla tanışmış olacaksınız. Bizim bütün meselemiz bu ülkede gençlerimizin, yavrularımızın kitapla buluşması. Koltuğunun altında silah değil, kitap almaları ve dağa değil ana kucağına gitmeleridir. Biz bunu istiyoruz. Hiçbir gencimizin anne kucağı sıcaklığından ve kitaplardan uzaklaşmaması bizim ortak dileğimizdir. Bunun için mücadelemizi sonuna kadar kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Biz gençlerimizi okuldan uzaklaştıran zihniyetle de mücadeleyi sürdüreceğiz. Annelerin, bu milletin ve bu aziz toprakların yanında olmaya, Yunus Emre’nin ve Ahmed-i Hani’nin yanında olmaya, Mevlana, Hacı Bektaş ve Fakiye Teyran’ın yanında olmaya devam edeceğiz.”

“EN BÜYÜK GAYEMİZ ÇOCUKLARIMIZA OKUMA ALIŞKANLIKLARI EDİNDİRMEK”

Fuarın açılış konuşmasını yapan Edremit Kaymakamı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Muhammet Fuat Türkman, ise Doğu Anadolu’nun en büyüğü olan ‘, Türkiye istatistik kurumunun verilerine göre Türkiye’nin en genç beş kentinden biridir. Bu büyük zenginlik doğrultusunda gençlerimizi doğru yetiştirmemiz ve emin adımlarla geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Çocuklarımıza okuma alışkanlıkları edindirmek en büyük gayemiz. Ama ne yazık ki ülkemizde kitap okuma alışkanlığı çok aşağılardadır” dedi.

Okuma-yazma oranını yükseltmek adına düzenlenen fuarın önemli olduğunu kaydeden Kaymakam Türkman, “İnsanoğlu var olduğu günden bu yana bilgi hiç bir zaman çağımızda olduğu kadar çabuk üretilmemiş ve bu kadar çabuk yayılmamıştı. Küreselleşen dünya ile birlikte meydana gelen bilgi kirliliği nedeniyle toplumların bütün değerleri adeta altüst oluyor. Bu anlamda medeniyet değerlerinin korunması ve yerel değerlerin daha sonraki kuşaklara aktarılması önemlidir. Bu bağlamda baktığımız zaman okumak - okutmak çok kıymetli ve değerlidir. O yüzden vahyi esas alan, aklı kullanan, medeniyet tasavvuru olan bir gençliği inşa etmek çok önemlidir. Son yıllarda başta büyükşehir belediyemiz olmak üzere ilçe belediyelerimizin de eğitim konusunda önemli yatırımları oldu. Sürekli eğitim merkezlerimizde ise binlerce gencimize eğitim desteği sunduk ve sunmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

FUARA 300 YAZAR VE YAYNEVİ KATILDI

Kitap fuarına yaklaşık 300 yayınevinin katıldığını belirten Türkman sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Yine bir birinden değerli 300 yazarımız da siz değerli hemşerilerimizle buluşacak. On gün sürecek olan fuarımızda ünlü yazar ve şairlerimiz, imza günleri, panel, söyleşi ve şiir dinletisinden oluşan kültürel etkinliklerle 22 Aralık tarihine kadar sizlerle olacak. Geçen yıl ki fuarımızı yaklaşık 250 bin kişi ziyaret etmişti. İnşallah bu rakamı ikiye katlayacağız. Birlik ve beraberlik bağımızla kentimizdeki huzur ve refahımızı artırmanın gayreti içinde olacağız. Bilgiye ulaşmak için tüm hemşehrilerimden, okumaya ve çevresindekileri okutmaya yönelik ayrıca bir gayret içinde olmalarını rica ediyorum. Bu bağlamda Van kitap fuarına katılım gösteren siz değerli konuklara, tüm yazar ve yayınevleri ile ve belediyedeki çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunarım.”

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen Bakan Gül ve beraberindekiler fuar alanını gezerek kitap aldı.

Açılış programına Bakan Gül’ün yanı sıra Van Vali Vekili Faruk Bülent Baygüven, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire başkanları, Kamu-Kurum Amirleri, Yayınevi Temsilcileri, Yazarlar ve kitapseverler katıldı.

Van Haber Haberleri