Van'ın, listeye girme çabası

Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, Van’da şimdiye kadar iki tarihi yerin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındığını, bir başvurunun geri çevrildiğini, iki yer için de yeni başvuru dosyası hazırladıklarını söyledi.

Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir de turizm açısından UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almanın önemli olduğunu belirterek, “Van’ın çok önemli tarihi ve doğal değerleri var, bunların asıl listeye alınması için büyük bir çaba sarf etmek gerekiyor” dedi.

UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği Dünya Doğal ve Kültürel Mirasın Korunmasına Dair Sözleşmeye bağlı olarak oluşturulan Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde Türkiye’den bazı yerler kabul edilirken, bazı yerler ise halen kabul edilmeyi bekliyor. 

Van’dan da Akdamar Adası ve Anıt Müzesi ile Van Kalesi ve Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmayı bekleyen yerler arasında.

GEÇİCİ VE ANA LİSTE

UNESCO Dünya Mirası Listesi de kendi içinde iki listeye ayrılıyor. Biri Geçici Liste, diğeri ise Ana Liste. 

Başvuru yapılan yerin Ana Liste’ye alınması için de Dünya Miras Komitesi’nin kararı gerekiyor.

VAN’DAN YAPILAN BAŞVURULAR

Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için 2015 yılında Akdamar Adası ve Anıt Müzesi, 2016 yılında da Van Kalesi ve Eski Van Şehri Örenyeri için başvuru yapıldığını belirterek, “Müdürlüğümüzce hazırlanan proje ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınması sağlanmıştır.” dedi.

Hoşap Kalesi için de başvuru yaptıklarını ifade eden Uslu, “2017 yılında da Hoşap Kalesi için Müze Müdürlüğü olarak başvuru yaptık. Fakat UNESCO, Geçici Listeye alınması ile ilgili 10 kriterin tamamını taşımadığı için dosyayı yenilenmesi için Müdürlüğümüze iade etti. Dosya çalışması devam ediyor. İnşallah restorasyonla birlikte tekrar müracaat edeceğiz.” diye konuştu. 

İKİ YENİ BAŞVURU OLACAK

Müdürlük olarak iki yeni başvuru dosyası üzerinde durduklarını söyleyen Uslu, “Çavuştepe ve Ayanis için de dosya hazırlıyoruz.” dedi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan yerlerin Ana Liste’ye alınması için de çalışma içinde olduklarını ifade eden Uslu, “Asıl iş, asıl listeye alınmasıdır. Bu yöndeki tüm çalışmalarınızı bitirmek üzereyiz. 10 kriter var, onları taşıması lazım, her yeri kabul etmiyorlar.” diye kaydetti. 

LİSTENİN TURİZM AÇISINDAN ÖNEMİ

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir de bir yerin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının turizm üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Turistlerin en çok bu gibi yerleri tercih ettiklerini belirten Tunçdemir, “Bir yerleşim yerinde ne kadar çok UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren yer varsa turizm açısından o yerin o kadar değeri büyüktür. O nedenle de bizim sektörde bir yer tanıtılırken oralarda özellikle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren yerlerin olup olmadığına dikkat edilir ve tanıtımda mutlaka belirtilir. Turistler en çok bu gibi yerleri gezerler çünkü. İşin aslı şu; bir yerin ne kadar çok UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş yeri varsa oraya turist yönelimi o kadar fazla olur. O yerin ağırlığı, önemi o kadar çok artıyor” dedi. 

“VAN’DA LİSTEYE GİREBİLECEK ÇOK YER VAR”

Van’ın, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye müsait birçok tarihi ve doğal değerlerinin olduğunu ifade eden Tunçdemir, şunları söyledi:

“Van’ın çok önemli tarihi ve doğal değerleri var, bunların UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için büyük bir çaba sarf etmek gerekiyor. Geçici Liste’de olanlar var ama asıl listede yer alması için de çok çalışmak gerekiyor. Ayrıca başka yerler de var listeye girebilecek; Edremit Belediye Başkanı Sayın İsmail Say, Şamran Kanalı için başvuru yapacaklarını söyledi, bunun dışında Van Gölü, Muradiye Şelalesi, Çatak’taki Kanispi, Gürpınar’daki Kırk Değirmen, yaylalar, bunlar da listeye alınabilecek yerlerdir.”

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

Van Haber Haberleri