NASA'nın, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapan astronotlar tarafından çekilmiş dünya fotoğraflarından oluşan online fotoğraf yarışmasında, Van Gölü'nün uzaydan çekilmiş fotoğrafının yer alması bölgede sevinçle karşılandı. Van'da yaşayanlar sosyal medya üzerinden mutluluklarını dile getirirken, bilim insanları da Van Gölü fotoğrafının bu yarışmada yer almasının Türkiye turizmi açısından önemli olduğunu söyledi.
VAN GÖLÜ EN İYİLER ARASINDA YARIŞIYOR!
Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye’nin ise en büyük gölüne sahip Van Gölü, görenleri hem güzelliğiyle hem de büyüklüğüyle dikkatleri çekmeye devam ediyor. Van Gölü, muhteşem bir tarihe de ev sahipliği yaparken gün geçtikçe de yeni tarihi keşifleri gün yüzüne çıkarıyor. Uzaydan görünüşü ile büyüleyen Van Gölü, NASA (Havacılık ve Uzay Ajansı)’nın ‘Dünya Turnuvası' isimli online fotoğraf yarışmasında, Astronot Kate Rubins tarafından 12 Eylül 2016'da uzaydan çekilen Van Gölü fotoğrafı da yer aldı.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan astronotlar tarafından çekilmiş dünya fotoğraflarından oluşan bir yarışma başlattı. Dünya Turnuvası’ ismindeki online yarışmada yer alan fotoğraflar arasında Van Gölü'nün uzaydan çekilmiş fotoğrafı da yer aldı. Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği fotoğrafla birlikte Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölü olduğu bilgisi verildi. Yarışmanın formatına göre ikili gruplar halinde seçilen fotoğraflar arasında katılımcıların seçim yapması gerekiyor. Van Gölü fotoğrafı, Tayland ve Kamboçya'nın sarı ve yeşil ışıklarının yansıtıldığı fotoğrafla yarışıyor. Bunun yanın sıra yarışmada bulunan birçok fotoğraf yer alıyor. Haberin yansıması ardından birçok iş insanı, STK, yetkililer ve vatandaşlar kendi sosyal hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla sevinçlerini dile getirerek Van Gölü içinde destek çağrısı yaptı. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu ve Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü’nün uzaydan çekilen görüntüsünün desteklenmesi gerektiğine vurgu yaparak başta Van Gölü’nün olmadığına dikkat çektiler.
“VAN GÖLÜ DOĞAL ÇEKİCİLİĞİ BİR ARADA BULUNDURAN BİR HAVZA”
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, paylaşımı gördükten hemen sonra oylamaya katıldığını belirterek, "Tabi ki benim favorim tüm görsel içinde Van Gölü'ydü ve oraya yansıması da çok güzeldi. Burası gerçekten bir doğa harikası bir müze, ortasında Van Gölü ve çevresi de onu destekleyen birçok doğal çekiciliğin yer aldığı, bütün insanların ilgisini çektiği ve gelip görmek isteyeceği bir yer. İçindeki bütün güzelliklere baktığımız zaman doğa ve macera severlerin ilgi duyacağı gelip görmek isteyeceği doğal çekiciliği bir arada bulunduran bir havza." Dedi.
TURİZME KATKISI BÜYÜK OLACAK
Bu durumun Van ve Türkiye için bir kazanım olduğunu da belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Van'ı seven aslında Türkiye'yi seven herkese tavsiyede bulunuyorum. Mutlaka oy verin. Van Gölü'nü uzaydan çekilen ve 20 yıllık birikimin sonucunda ortaya çıkan o görüntüyü destekleyin. O fotoğrafın oy alması sadece Van için değil Türkiye için de çok önemli bir kazanım. Turistler özellikle özel ilgi turistleri rastgele turistler değildir. Onlar araştırmadan seyahate çıkmazlar. NASA'nın yapmış olduğu bu yarışma, burası için bir avantajdır. Bölgeyi gelip görmek isteyen birçok insanın olacağını düşünüyorum. Ben turizme olumlu yansıyacağını ve Van için pozitif bir katkı sunacağını düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.
“NASA’NIN TESCİL ETMESİ SEVİNDİRİCİ”
Son olarak cümlelerini toparlayan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, şunları kaydetti: “Van Gölü bir bütün olarak düşünmek gerekiyor. Masmavi görüntüsüyle ve doğal oluşumuyla bir çekicilik şah eseri. Tabi bu NASA tarafından tescil edilmiş olması sevindirici bir haber. Tabi bu güzelliği biz her zaman fark ettiğimiz bir şey. Ama özellikle çok önemli bir şey ifade etmek istiyorum. Havzanın içinde sadece Van Gölü değil bununla birlikte batısındaki Nemrut Kalderası biraz daha doğusundaki Süphan Dağı ve güneye indiğiniz zaman 2 bin 500 metre yükseklikte bir polye var.”
OYLAMAYA DAHİL OLMASI DİKKATLERİ ÇEKTİ
“Uzuntekne Polyesi, yani çevresiyle birlikte bir bütün olarak ele aldığımız da bir doğa harikasıyla karşılaşıyoruz. NASA görüntüleri yayınlandıktan sonra Van daha çok bilinmeye ve Van Gölü de daha çok merak edilmeye başlandı. NASA tarafından Van Gölü’nün oylamaya dahil edilmesi kesinlikle turistlerin ilgilerini çekmiştir. Şimdi yapılması gereken bir şey vardır. Bu görüntüler üzerinden bizim hakikaten turistlerin beklentilerini ya da turistlerin zihninde taze tutulacak adımlar atmamız gerekiyor. Bu işin üstünü kapatmamalıyız. Gündeme getirmemiz lazım. Ama bunu uluslararası platformlarda da yapmamız gerekir. Bu bir fırsattır ve şehrin karar vericileri bunu kesinlikle derinlemesine işleyip kullanıp çoğaltmaları lazım.”
ÖZEL, “VAN GÖLÜ TÜRKİYE İÇİNDE ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR” DEDİ
Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “NASA’nın düzenlediği yarışmada dünyada ilk 20 fotoğraf içerinde bulunmak Van ve Bitlis ketleri için değil, Türkiye içinde büyük önem arz etmektedir. Van Gölü dünyaya mal olmuş bir göl. Bizde bu yarışmanın hakkını vererek dünyaya Van Gölü’nü tanıtmamız gerekir. NASA’nın bu yarışmayı düzenlemesi bizler için de Van Gölü’nü tanıtma adına büyük bir fırsattır. Yıllardır turizm sektörü, Van Gölü Aktivistler Derneği, ilgili kurum ve kuruluşlar olarak Van Gölü’nü dünyaya tanıtma çabasındayız. Bunun için insan kaynakları ayrılıyor, bütçe ayrılıyor ve zaman ayrılıyor. Ama NASA’nın bu yarışmayı düzenlemesi, bizler için ucuz ve bedava bir tanıtım.” İfadelerini kullandı.
VAN GÖLÜ İÇİN DESTEK VE OY ÇAĞRISI!
Cümlelerini sürdüren Özel, şöyle devam etti: “Bu yarışmada Van Gölü’nü tanıtabilirsek, ülkenin kalkınması adına ve ekonominin iyileşmesi adına büyük bir önem arz ettiğini düşünüyorum. Dediğim gibi Van Gölü’nü dünyaya tanıtmanın en ucuz yolu oy vererek ses olalım. En büyük zenginliğimiz olan Van Gölü. Bu fırsatı kaçırmayalım. Tüm Van Gölü sevdalılarını oylamaya ve destek olmaya davet ediyorum. Çünkü başka Van Gölü yok. NASA, Van Gölü’nün uzaydan çekilmiş fotoğrafının da yer aldığı ‘Dünya Turnuvası’ isimli online yarışma başlatması ile Van Gölü'nün ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya konmuş oldu. Doğru tanıtım ile bölgemizin kalkınmasına ve ülkemiz ekonomisine katkısı önemli olacaktır.”
VAN GÖLÜ TARİHÇESİ
Eski Yunan coğrafyacıları tarafından Thospitis Lacus ya da Arsissa Lacus olarak anılan Van Gölü’nün modern zamanlardaki ismi, sınırlarına dahil olduğu Van ilinden gelmektedir. Urartu Krallığının başkenti, İ.Ö. 10. ve 8. yüzyıllar arasında, gölün doğu kıyılarında kurulmuştur. Van Gölü sahilleri boyunca ve pek çok adalarında Ermeni Kilisesi ve manastır kalıntıları bulunabilir. En iyi korunanı onuncu yüzyıldaki Kutsal Haç kilisesidir. Akdamar Adası’nda yer alır. Kral Gagik Artzruni tarafından 915 ve 921 yılları arasında inşa edilmiştir. Dış duvarlardaki rölyefler kutsal kitaba ait Adam and Eve (Adem ve Havva), Jonah and the whale (Yunus ve Balina), David Davud ve Goliath (Golyat) gibi hikâyeler sunar. Diğer önemli tarihsel anıt gölün goğu kıyısındaki Van Kalesi’dir. Modern Van şehri bu kalenin doğusunda yer alır. Yüz ölçümü 3 bin 713 kilometredir. Denizden yüksekliği 1646 metre derinliği ise 457 metreyi aşmaktadır. Gölün doğusunda Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları bulunmaktadır. Bu adalar turistlik özelliğe sahiptir. Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Suyu sodalı ve tuzludur. Aynı zamanda dünyanın en çok soda içeren gölüdür. Van gölü kıyısındaki iklim diğer yerlere göre daha yumuşaktır.
ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-