Bir otelde gerçekleştirilen programa katılan Vali Mehmet Emin Bilmez, toplumun yüzde 50'sini kadınların oluşturduğunu söyledi.
Sosyal, ekonomik, ticari ve siyasal hayatta hep erkekleri hakim olduğunu belirten Vali Bilmez, şunları kaydetti:
"Kadınların bu alanlardaki sayısı oldukça azdır. Biz biliyoruz ki kadın elinin değmediği iş, kesinlikle eksik kalmış bir iştir. Kooperatifçilikte maalesef çok başarılı örnekler sergilemiş bir toplum değiliz. Belki de başarılı olmamamızın sebebi, kadın kısmını hep eksik tutmamızdan kaynaklandı. Bu çalışma sonunda kadınlarımız, bal üretimi, sebze yetiştiriciliği hemde otlu peynir yapımı konularında kooperatifleşip güzel bir örnek sergiler, erkeklere de örnek olurlar. Kadın eli deyince hayatta nelerin değiştiğini bize gösterecekler. Hayatımızın her alanında daha çok kadını göreceğiz. Kadın, toplumun lokomotifi ve dinamiğidir. Van'da şu ana kadar 150 kursiyer bu kurslara katıldı. 50 kadının kursu devam ediyor. Farklı kurslar sayesinde istihdamı sağlanan 61 kursiyerden 19'unun geçici koruma altında olan yabancılardan olması beni ayrıca mutlu etti."
Dünyada barışın sağlanması gerektiğini aktaran Vali Bilmez, "Afganistanlı ve Suriyelinin kendi ülkesinde, barış, güvenlik, huzur içinde yaşayabilecek bir düzenin kurulması için tüm dünyanın seferber olması gerekiyor. Allah'tan dileğim yeryüzünde hiçbir insanın, hiçbir milletin göç etmek zorunda kalmamasıdır. BM'nin varlık nedeninin bu olması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman ise Van'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kurulan kadın kooperatiflerinin desteklenmesini amaçladıklarını ifade eden Ahaduzzaman, "Bugün projenin bileşenleriyle görüşmek ve tartışmak için toplandık. Proje kapsamında 2019'un sonundan bugün kadar ne tür ilerlemeler kaydettik, onları konuşacağız. Tarım ve Orman İl Müdürlükleriyle uzun zamandır iş birliğimiz var. Yerelde Tarım ve Orman İl Müdürlükleriyle merkez de ise Tarım ve Orman Bakanlığıyla çok yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu iş birliği sayesinde projenin başarılı olmasını sağlıyoruz." dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ise, tarım sektörünün ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesine önemli katkılar sağladığını belirtti.
Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeliyle dünya tarımında önemli bir yer tuttuğunu anlatan Görentaş, şöyle konuştu:
"Van yaklaşık 3,5 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemizde ilk sırada yer almaktadır. Van'da 6 uygulamalı Çiftçi Okulu'nda Çatak ilçesinde 25 kadın çiftçimize otlu peynir, Gevaş ve Gürpınar ilçelerinde ise 50 kişiye küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konularında eğitimler verdik. Gevaş'ta 25 kadın çiftçimize arıcılık, Özalp ilçesinde de 25 kadın çiftçimize büyükbaş hayvan yetiştiriciliği konularında eğitimler verdik. Bu eğitimler neticesinde Gevaş'ta uygulamalı Çiftçi Okulu'na katılan 25 kadın için kooperatif kurmak için çalışmalara başladık."
Programa, Van'ın yanı sıra Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa ve Şanlıurfa, Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinden proje temsilcileri katıldı.