Van’da HDP’li belediyelere görevlendirme yapılmasının ardından kent ve vatandaş hizmetle tanıştı. Bundan yıllar önce terörle anılan Van’da artık huzur hakim iken, yapılan yeni yatırımlarla da cazibe merkezi haline geldi. Yapılan hizmetlere dair önemli açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van’da vatandaşın desteğiyle de güvenlik sağlandığına dikkat çekerek, yaylalara, dağlara, şehirlere huzurun hakim olmaya başladığını söyledi.
Geçtiğimiz birkaç yılı önemli sorunların konuşulduğu, projelendirildiği ve yatırıma dönüştürüldüğü bir şekilde geçiren Van’da, geçtiğimiz yıl önemli gelişmeler yaşandı. Başlamasının üzerinden on yıl geçtikten sonra Çevre Yolu bir kez daha start aldı. Van Gölü’nün katili haline gelen arıtma tesisi yüzlerce milyonluk bir proje ile yapılarak tamamlandı. Özelde de önemli yatırımlar oluşurken kalkınma ajansları, hibeler, destekler aracılığı ile önemli üretim tesislerinin de startı verildi. Bununla birlikte hayvancılıkta ve tarımda Van yeniden eski günlerine dönüşün sinyallerini veren rakamları görmeye başladı. Hayvan sayısının yeniden arttığı, tarımsal üretimin ve üretim yapan çiftçi sayısının her geçen gün arttığı kentte bu yükseliş gelecek adına umut verdi. Bu gidişat sürerken Şehrivan’a konuşan Van Valisi Bilmez, bu gidişatı ‘iyiye’ yorumladı. Son dönemlerde öne çıkan önemli çalışmaları anlatan Vali Bilmez, “Yaylalara, dağlara, şehirlere huzur hakim olmaya başladı. Bu da hem şehir merkezindeki yatırımları arttırdı hem de kırsalda tarımın ve hayvancılığın gelişmesine katkı sundu.” Dedi.
BİLMEZ: YAYLALARA, DAĞLARA, ŞEHİRLERE HUZUR HAKİM OLMAYA BAŞLADI
Yapılan hizmetlere dair önemli açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van’da vatandaşın desteğiyle de güvenlik sağlandığına dikkat çekti. Vali Bilmez, “Yaylalara, dağlara, şehirlere huzur hakim olmaya başladı. Bu da hem şehir merkezindeki yatırımları arttırdı hem de kırsalda tarımın ve hayvancılığın gelişmesine katkı sundu. Memleketten kaçmaya çalışan insanlara yavaş yavaş memleketine dönmeye başladı. Van çevresi açısından cazibe merkezi olmaya başladı. Çevreden insanlar iş aş umuduyla göç ettiği kent olmaya başladı. Ana sorunları ciddi anlamda bulunmakla beraber Vanlıların artık bir umudu da var.” Dedi.
VAN YATIRIM KENTİ HALİNE GELDİ
1980 yılı öncesine kadar 7-8 milyon olan küçükbaş hayvan sayısının devamında küçükbaş hayvan sayısının 2 buçuk milyona kadar düştüğünü belirten Vali Bilmez, son yıllardaki güven ortamının artmasıyla ve yaylaların tekrar hayvancılığa açılmasıyla beraber bu sayının 3 milyon 200 bine çıktığını söyledi. Bilmez, “Bir yıl içinde bu sayının bir milyon arttırmasını bekliyoruz. 4 bine yakın tekstil merkezi ve çağrı merkezinde çalışan gencimiz var. Daha önce yoktu ama şimdi ikinci tekstil kentin kurulmasıyla birlikte alt yapısı bitti ve firmalara arsa tahsisi yapmaya başladık. İnşallah 15 bin gencimizde orada iş bulacak. Ben inanıyorum ki bölgemizi tercih eden tekstil yatırımcılar arkalarından yeni yatırımcıları da getirecek.” İfadelerini kullandı.
BİLMEZ: VAN HUZUR BULDUKÇA GELİŞEN BİR KENTİ HEP BERABER GÖRECEĞİZ
Gevaş ilçesinde faaliyete başlayan kundura fabrikasına ek olarak Gürpınar ilçesinde de kundura fabrikasının faaliyete geçeceğini kaydeden Bilmez, “Çaldıran’daki tekstil atölyemize ek Muradiye’de de tekstil atölyemiz inşallah devreye girecek. Ve Van’ın dört bir yanında insanların iş bulduğu, hayata daha umutla bağlandığı, huzura sahip olduğu ve huzur buldukça da gelişen bir kenti hep beraber göreceğiz.” Dedi.
VAN’IN 2 ÖNEMLİ SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Daha önce Van’da HDP’li belediyelerin yönetimde olduğu süreçte kentte yatırımlara dair çalışmaların yapılmadığına dikkat çeken Vali Bilmez, “Kayyumun atanmasıyla birlikte belediyelerin imkanları halkın hizmetine sunuldu. Ve olabildiğince şeffaf bir yönetim sergilemeye çalıştık. Tüm ihaleler açık ve elektronik olarak yapılmaya başlandı. İşler zamanında bitirilmeye başlandı ve bu süre zarfında günlük belediye hizmetlerinin yanı sıra kentin en büyük iki sorunu vardı. Birincisi atalarımızdan bize miras kalan Van Gölünün yeni nesillere teslim aldığımız gibi devretmemiz gerekiyor. Ama Van Gölü her gün kirleniyordu. Atık suyumuzun hemen hemen tümü arıtılmadan göle akıyordu. Bunun için ileri biyolojik arıtma tesisine ihtiyaç vardı. Daha önce bunu uluslararası kredilerle temin etmeye çalışıldı. Ama mümkün olmadı.” Şeklinde konuştu.
VAN GÖLÜ KİRLİLİKTEN KURTULACAK
Van’ın en büyük sorununun çözümü için önceki valililerin adımlar attığına vurgu yapan Vali Bilmez, “İbrahim vali döneminde projesi hazırlandı. Murat vali döneminde de temel atma işlemi yapıldı. 20 milyonluk ödenekle işe başlandı. Ama bu projenin bitirilmesi için 170 milyonluk bir ödeneğe ihtiyaç vardı. Ayrıca bu uzun süreli bir projeydi. Bizde bu işi bitirmek için kolları sıvadık ve şuan proje bitme aşamasında. Cemrelerin hava ve suya düşmesiyle birlikte bu projemizde hayata geçecek. Ve böylece Van’ın tüm atık suyu arıtılarak göle verilecek. Bununla birlikte kirlenen gölle birlikte çevre şehircilik müdürlüğümüzün desteğiyle sahili temizlemeye çalışacağız. Suyun kıymetini bileceğiz. Bu süre zarfında sahilde bulunan ilçe belediyelerimizde sahilde bulunan 350’ye yakın ağırın tamamen kaldırılması için büyük adımlar attı. İnşallah bahar mevsimiyle birlikte vatandaşlarımız sahilden daha fazla istifade edebilecek. Bununla birlikte yeni tesislerin, eğlence merkezlerin yapıldığını görmek istiyoruz.” Diye konuştu.
ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLADI
Vali Bilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bir diğer ciddi sorunumuzda büyük şehirler içerisinde çöpü vahşi depolanan tek büyükşehir bizdik. Birikmiş ciddi bir çöp dağımız vardı. 3 milyon metreküp birikmişti. Kentin tüm çöpleri o ilçelerde vahşice depolanıyordu. Yaptığımız proje ile tüm ilçelerdeki çöpü getirip burada ayrıştırıp ve bundan enerji elde ettik. Bu projede belediyemizde herhangi bir para da çıkmadı. Çöpten gelecek gelirinde yüzde 6’sını belediyemiz alacak. Bunun için aktarma istasyonları yapıldı. Ayrıştırma tesisi barda bitecek ama Özalp yolu üzerinde 3 milyon metreküp vahşi depolanmış bir çöpümüz vardı. Bu çöpten enerji üretilmesi ve buranın rehabilite edilmesi için gerekli çalışmalar bitti ve bu mevcut çöpten elektrik üretimi yapılıyor. Diğer çöplerinde ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması, fermantasyon ve yakma yöntemiyle de depolanması içinde projemiz inşallah Mayıs, Haziran aylarında tamamlanacak. Ayrıca diğer ilçelerimizdeki çöplerde belediyemiz tarafından taşınacak. Bu Van’ımızın kronikleşmiş ve büyük sermaye gerektiren 2 problemiydi. Elhamdülillah ikisi de hayata geçti.”
“KAPIKÖY’DEN MERKEZE TURİSTLERİ TAŞIYACAK HAVAŞ TARZI BİR SİSTEM KURDUK”
Toplu taşımasında ciddi bir sıkıntılar yaşandığını söyleyen Bilmez, “Van Büyükşehir Belediyesi olarak 86 araçla hizmet veriyorduk. Bu yıl içinde 54 araç daha alarak araç filomuzu büyüttük. Bunlarla birlikte toplu taşımada rahat bir nefes alacağız. Ayrıca Kapıköy’den merkeze turistleri taşıyacak Havaş tarzı bir sistem kurduk. 4 otobüs satın aldık ve orada hizmete geçmesi için gün sayarken maalesef pandemi patlak verdi. Ve bu pandemi Van esnafını ciddi anlamda mağdur etti. Temennimiz bu hastalığın seyrine göre biran önce kapının açılması ve İranlı misafirleri tekrar Van’da ağırlamak istiyoruz. Belediye olarak İranlıların çok şikayetçi olduğu toplu taşıma zorluğundan inşallah kurtaracağız. Hazırlıklarımızda tüm hızıyla devam ediyor.” Dedi.
ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ