Pandemi nedeniyle yaklaşık 2 yıl kapalı kalan Türkiye-İran arasındaki Kapıköy, Gürbulak ve Esendere sınır kapıları, Türkiye ve İran yetkililerinin Ankara’daki görüşmeleri ardından geçtiğimiz günlerde geçişlere açıldı. VAHATUDER, kapının araçlara da açılmasının kente büyük katkı sunacağını söylüyor.
ARAÇ GEÇİŞİ TALEBİ
Konuyla ilgili açıklama yapan VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, sınır kapılarının araç geçişlerine de açılmasını istediklerini söyledi.
Sınırdan aynı zamanda ticaret de yapıldığını belirten Tunçdemir, “Kapılar açılıp normale döndü. Şu anda gruplar geliyor, Van esnafı memnun. Ancak sınır kapılarının araç geçişlerine de açılması gerekiyor. Araç sahipleri için de iyi olacak, 2 yıldır bekliyorlar” dedi.
TİCARET GELİŞECEK
Kapıların araç geçişlerine açılmasıyla birlikte ticari bir canlılık da oluşacağını belirten Tunçdemir, şunları söyledi:
“Araçların da devreye girmesiyle birlikte turizm ve ticaret daha da gelişecek. Çünkü bu kapılarda ticaret de yapılıyor. Hem ilimiz, hem bölgemiz, hem ülkemiz bu ticaret ağından çok olumlu etkilenecek. Aynı şekilde İran’ın da faydasına olan bir şeydir bu. Özellikle İran’ın sınır kentleri çok olumlu etkilenecek. He iki ülke için turizm, ticaret, sosyal ve kültürel anlamda önemli katkılar olacak. Bu nedenle biz de VAHATUDER olarak kapıların açılmasında emeği geçen Türkiye ve İran yetkililerine çok teşekkür ediyoruz.”
"FİYATLAR MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLİYOR"
Öte yandan araç sahiplerinin şimdiye kadar yaşadığı bir sıkıntının da VAHATUDER’in girişimleriyle çözüme kavuştuğu belirtildi.
Araç sahiplerini en fazla zorlayan hususlardan biri olan teminat depozit fiyatlar konusunun çözüme kavuştuğunu belirten Tunçdemir, şu bilgileri aktardı:
“Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, Uluslararası Otomobil Federasyonunun yurt dışına çıkan araçlarda B2 Belgeli Otobüs, minibüs ve binek araçlarda teminat depozit bedelleri alınıyordu. 2019 yılana kadar en az 200, en yüksek 1000 dolar arasındaydı. 2021’den itibaren bu depozit ücretleri 5.000 dolar ile 20.000 dolar arasında çok yüksek rakamlara çıktı. Vangölü Havzası Turizm Derneği olarak yapılan görüşmelerde bu fiyatların makbul eski fiyatlara yakın rakamlara çekileceği bilgisi verildi. Hayırlı olsun diyoruz. Bu fiyatlar şimdilik otobüs ve minibüs araçlar için geçerli olacak. Binek araçlar için de İran Gümrük Müdürlüğünün yapması gerekir, biz de İran yetkililerinin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. İki ülke arasında ticaretle uğraşan, yatırım yapan firmalar ve Turizm Acenteleri var, bunlar kendi araçlarıyla bu yüksek depozit teminatla gidip gelemezler. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Başkan ve Müdürlüğünün bu fiyatları makbul bir rakama çekmelerinden dolayı minnettarız, emeği geçen herkese çok teşekkürler ediyoruz.”
ARAÇ SAHİPLERİNİN BEKLENTİSİ
Panmedi öncesinde Van’dan İran’a taşıma işi gerçekleştiren taşıma şirketi sahibi VAHATUDER Yönetim Kurulu üyesi Tefik Ertürk de, araç sahiplerinin beklentilerini dile getirdi.
Kapıların kapanmasıyla birlikte İran’a çalışan araçların işlevsiz kaldığını ve çoğunun satışa çıkarıldığını belirten Ertürk, şunları söyledi:
“Daha önce yaklaşık 300 araç İran için çalışıyordu. Tabi bu 300 araca bağlı aileler var, geçimini bu şekilde sağlayan aileler vardır. Şu anda 80-100 arası bir araç kalmış durumda. Hatlar açıldığında şu anda çalışacak 100 civarında bir araç var. O araçla çalışıp evinin geçimini sağlayanlar vardı ama kapı kapanıp uzun süre açılmayınca insanlar araçlarını sattı, başka işlere yöneldi, ya da tekrar açılır diye bir bekleyiş içine girenler var.”
Ertürk, son olarak alışveriş konusunda kota uygulandığını, bunun biraz daha esnetilmesini gerektiğini söyledi.
Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI