İranlı turistler ile ilgili çeşitli araştırmalar ve analizler yapan Van Otelciler Birliği Genel Sekreteri Şahin Aydın, turistleri Van’a çekmek için bir takım önerilerde bulundu. Van ilini turistler için cazibeli hale getirmek için tavsiyelerde bulunan Van Otelciler Birliği Genel Sekreteri Aydın, yapılan çalışmalar çerçevesinde 2020 yılında kentte gelen turist sayısının 2 milyonu bulacağını bildirdi. İHA muhabirine konuşan Otelciler Birliği Genel Sekreteri Şahin Aydın, İran’dan her yıl 15 milyon insanın yurtdışına çıktığını, bunlardan sadece yüzde 5’lik kesiminin Van’a geldiğini ifade etti. İranlı turistlerin Van’ı tercih etmelerindeki başlıca sebepleri açıklayan Aydın, “İranlı turistin Türk halkı ile aralarında hissettikleri tarihi bağ, kur farkında Türk lirasının diğer komşu ülke para birimlerinden daha avantajlı olmasından kaynaklanıyor. Diğer taraftan kendi ülkelerinde turizm ve rekreasyon faaliyetlerinin çok pahalı olması, alışverişte hem ürün çeşitliliğinde, hem de fiyatta avantaj sağlaması ve rejimden kaynaklı yasak ve baskılara karşın ülkemizdeki demokratik ortam kendilerine çok cazip gelmektedir. Bunca avantaja rağmen her yıl dışarı 15 milyon turist gönderen bu ülkeden, şehrimize gelen turist sayısı geçtiğimiz yıl 600 bin ile sınırlı kaldı. Bu rakamlar ise yüzde 5’lik bir orana bile tekabül etmiyor” diye konuştu.
“2020 YILINDA BEKLENEN TURİST SAYISI 2 MİLYONUN ÜZERİNDE OLACAKTIR”
Kapıköy Sınır Kapısının 24 saat kullanıma açık olması ve İran'ın ilk şehri olan Hoy kentine kadar olan 70 kilometrelik yolun imkan vermesi gibi durumlarda 2020 yılında gelen İranlı turist sayının 2 milyonu bulacağını dile getiren Aydın, “Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; İran'dan gelen her bir turist ortalama bin 500 dolar para harcamaktadır. Ayrıca 2017 yılı Van'ın toplam turizm hasılatı bir milyar dolar sınırda gerçekleşmiştir. İran turizm otoritelerinden aldığımız referanslar ve de şehirde konaklama ve turizm işletmecilerinden aldığımız öngörüler doğrultusunda; bu yıl şehrimize beklenen toplam turist sayısının bir milyonun üstünde olacağını tahmin etmekteyiz. Yine İran tarafından aldığımız bilgiler ışığında Kapıköy- Razi sınır kapısının 24 saat kullanıma açık olması ve sınır kapısından İran'ın ilk şehri olan Hoy şehrine kadar olan 70 kilometrelik yolun imkan vermesi dahilinde 2020 yılında beklenen turist sayısı 2 milyonun üzerinde olacaktır. 2015 yılında Van'da mevcut otel sayısı 25 civarındaydı. Geçtiğimiz 3 yıllık süreçte bu rakam an itibari ile 60'ın üstünde otele çıktı.”
“TURİZM SEKTÖRÜ CİDDİ BİR İVME KAZANDI” ŞEKLİNDE KONUŞTU.
Van valisinin göreve geldiği günden itibaren özverili çabaları neticesinde turizm sektörünün ciddi bir ivme kazandığını sözlerine ekleyen Aydın, “Şehrin çehresinin daha modern bir görünüm kazanması adına 2 Nisan Caddesinde yapılan çalışma takdire şayandır. Fakat aynı çalışmaların, turistlerin yoğun olarak kullandığı, Kazım Karabekir ve Cumhuriyet Caddelerinde de uygulanması Van'a ayrı bir hava katacaktır. 15 Mart- 5 Nisan tarihleri arasında Van'a beklenen turist sayısı 150 bin dolayındadır. Misafirlerin o tarihlerde sınır kapısından sorunsuz geçmeleri, tekrar şehrimizi tercih etmelerinde olumlu ve önemli bir referans olacaktır” şeklinde konuştu.
“İRAN ŞEHİRLERİ İLE KARDEŞ BELEDİYECİLİK PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Olası ülkeler arası krizlerde Van turizmi üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerini en aza indirmek için bir takım önerilerde bulunan Aydın, “Van'ın sahip olduğu bu büyük şans ve ekonomik kaynağın, gerek müteşebbislerin, gerek yerel yönetimlerin ve de gerek devlet yetkililerinin hususi ilgi ve çabası gerekmektedir. Bu bağlamda tarafların koordineli olması, turizm çalıştayları yapılması, turizm sorunlarına hızlı ve somut çözümler üretmesi turizmin öncelikli konu olması, İran şehirleri ile kardeş belediyecilik faaliyetleri ile yerel diplomatik girişimlerde bulunulması önemlidir." şeklinde sözlerini tamamladı.