Turğut: 1 milyon kişi sigara dumanından ölüyor

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Osman Turğut, dünyada her yıl sigara kullanmayan 1 milyon kişinin sigara dumanından öldüğünü söyledi.

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla sigarayı bırakma ile ilgili olarak Van caddelerinde billboard çalışması gerçekleştirdi. 


Dernek Başkanı Sosyolog Osman Turğut, güne dair bir de açıklama yaptı.

EN BÜYÜK HALK SAĞLIĞI TEHDİDİ

Sigara kullanımının sağlık açısından en büyük tehdidi oluşturduğunu belirten Turğut, şunları söyledi:
“Dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olan tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşamın bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açmaktadır.”

1 MİLYON KİŞİ DUMANDAN ÖLÜYOR

Dünyada her yıl yaklaşık 7 milyon kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini ifade eden Turğut, şöyle devam etti:
“Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütünün dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.”

“BAĞIMLILIK YAPAN MADDELERDE BASAMAK GÖREVİNİ GÖRÜR”

Sigaranın bağımlılık yapan maddeler için tehlikeli bir aşama olduğunu ve uyuşturucu madde kullanımında bir basamak görevi gördüğünü belirten Turğut, şunları kaydetti:

“Sigara ve tütün ürünleri, dünyada en yaygın olarak ve ölüm nedenlerinden ikinci sırada yer alan bağımlılık yapıcı maddedir. Sigara içen gençler içmeyenlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşırlar. Uyuşturucu madde kullananların 83’ünün ilk kullandıkları madde sigaradır. Sigara, bağımlılık yapan diğer maddelere geçişte basamak görevini görür. Uyuşturucu madde satıcıları, gençlere çoğunlukla ‘sigara gibi bir şey’ diyerek teklifi yaparlar.”   

Prestij Haber: Adil HARMANCI 

Van Haber Haberleri