Van İl Sağlık Müdür Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Havaların soğumasıyla birlikte artan grip, soğuk algınlığı ve alerjik rahatsızlıklarında nezle şikayetlerinin görüldüğü ve bu belirtiler ile “COVID-19 semptomları ile birbirlerine benzeyen bu hastalıklardan korunmak için daha öncede medya aracılığıyla vatandaşlarımızı bilgilendirdik, ancak basit farklarla ayrıştırılabilen bu dört rahatsızlık görüldüğünde yapılacak basit hızlı test ile tanı hemen konulabilir” dedi.
Sağlık Müdür Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Grip ve koronavirüse aynı anda yakalanmanın çok tehlikeli olabileceğini ve aynı anda hem koronavirüse hem gribe yakalanılması durumunda ise durum biraz daha güç olabilir.
Neden yaşlılarımız daha iyi korunması gerekiyor?
Hastalığın ölüme neden olma olasılığı 65 yaş üstü kişilerde katlanarak artıyor. Bu sebepten dolayı gelecek haftalarda ve aylarda yaşlıların, özellikle de aynı anda başka hastalıklarla da mücadele edenlerin öncelikli olarak korunması gerekiyor. Bu risk grubundaki kişiler, insanların bir araya geldiği toplu etkinliklere, dernek toplantılarına ve benzerlerine katılmamalı. İlerleyen yaşla beraber tüm çevresel streslere ve enfeksiyon hastalıklarına duyarlılık, adaptasyon azaldığı için bu yaş grubunda grip ve diğer enfeksiyonlar çok ağır seyredebiliyor. Gribe bağlı (zatüre) gibi komplikasyonlara ve bu yaş grubunda daha sık rastlanıyor. Yine yaşlılarda birçok kronik hastalık mevcut olabileceğinden grip ve diğer enfeksiyonların seyri ve tedavisi daha zor olur evimizde yaşlılarımız varsa dikkat edelim.
Sağlık Bakanlığımızın, "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi", konusunda okullarda alınması gereken önlemleri yayınlamıştı buna yönelik Sağlık Müdürlüğü olarak sağlık personellerimizin verdiği eğitimler devam etmekte; Bulaşma riskini en aza indirmek için önlemlere uyulması istiyoruz. Özellikle havaların soğumasıyla birlikte oluşacak grip, soğuk algınlığına dikkat etmek gerek okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ateşin kontrol altına alınması önem taşırken, çocukları gripten koruyabilecek önlemlere de dikkat etmek gerekiyor.
Grip nasıl bulaşır? Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas ve tokalaşma sonrasında kolaylıkla bulaşır temastan uzak duralım.
Salgınlardan korunmanın ilk adımı hijyen, maske ve sosyal mesafe çok önemlidir”
Doç.Dr Sünnetçioğlu, Hijyen, sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü olarak tanımlamakta olduğu gibi Hijyene dikkat etmek ve hijyen kurallarına uymak, birçok hastalığı önlüyor Kişisel hijyenin yanında çalışma ortamları ve ev hijyeni de grip gibi hastalıklardan korunmayı sağlıyor. Maske, virüsün maskeyi takan kişiden diğer kişilere yayılmasını önlemeye yardımcı olabiliyor ancak tek başına maske kullanımı COVID-19'a karşı koruma sağlamıyor. Bunun fiziksel mesafe ve el hijyeni ile birlikte uygulanması önem taşıyor. Sadece kendiniz değil evdeki çocuğunuz, eşiniz, anne babanızı korumak için. Önce kendimiz için maske ve sosyal mesafe çok önemlidir” dedi.