Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, eğitim ve öğretimin önüne geçen aksamaların ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, yaz tatilinin 1 ay olması gerektiğini söyledi.
"EĞİTİMDE ZAMANI BOŞA HARCIYORUZ"
Yıldız, eğitimde zamanın harcandığına vurgu yaparak, "15 Eylül'de eğitim öğretim başlıyor. İlk haftasında eğitim yapılmıyor, öğretmen geç geliyor, öğrencilerin kılık kıyafeti hazır değil. Ders kitapları hazır değil, okulun eğitim öğretime hazırlanması için tadilat çalışmaları zamanında tamamlanmıyor. Bu durumda eğitimde bir hafta boşuna gidiyor. Eğitimde ilk dönemin bitmesine bir hafta kala yine son bir hafta ders işlenmiyor. Öğrenciler okula gitmiyor, öğretmenler karne doldurmak bahanesiyle bir hafta ders işlemiyor. Tekrar karne dönüşü 1 Şubat'ta okullar açılıyor. Tekrar bir hafta yine ders işlenmiyor. İkinci dönemin sonunda da okulların kapanmasına bir hafta kala ders işlenmiyor. Toplamda bir ay boşa harcanıyor. Öğretmenlerin bir yıl boyunca toplamda iş günü 180 gündür. 20 günü çeşitli bahanelerle harcıyoruz. Resmi bayramlar, okulların soğuk günlerde tatil edilmesi gibi durumlarda da yılda en az 10 gün heba ediliyor. Yani Van'da bir yılda sadece 150 gün ders işleniyor. Eğitimde bu sistemle dünya ile boy ölçüşemeyiz. Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü gibi bütün derslerde öğrencileri yetiştirmeden bir eğitim öğretim yılını sonlandırıyoruz. Bu nasıl bir eğitim anlayışıdır. Yıllardır bu eğitim sistemine karşı çıkıyoruz. Bu sistemin yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Ama maalesef dinleyen yok" dedi.
"ÖNERİM HAYATA GEÇERSE, EĞİTİMDE İYİ BİR YERE GELİRİZ"
Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, okulların 1 Eylül'de açılıp, 31 Aralıkta kapanması gerektiğini anlatarak, "Bakın benim eğitimci olarak bir önerim var. Bu çocukların geleceği için yeni bir eğitim sistemi geliştirelim. Vali beye, Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrı da bulunuyorum. Yeni bir eğitim sistemi yapıp vekillerimiz aracılığıyla bakan beye iletelim. Öğretmenlerimiz Ağustos'un son on gününde öğretmenlerimiz gelip, burada eğitim ve öğretime hazırlık için çalışmalarını yapacak. Öğrencilerde okullar açılmadan önce tüm eksiklerini giderecek. Okullarımız 1 Eylül'de açılsın ve öğretmenlerimiz direk ders işlemeye başlasın. Tanışmayla vakit geçirmemeliyiz. Eğitimde dünyadaki ülkelerin önünde gitmemiz lazım. Bunu yapmak içinde herkese büyük görevler düşüyor. Öğretmen dersini işleyecek, öğrenci de kendini yetiştirecek. İdarecilerde okulun tadilatla ilgili tüm işlerini bitirecek. Türkiye'nin bütün illerinde 1 Eylülde okullarda rahatlıkla ders başı yapılabilir. En verimli aylarımız Eylül, Ekim, Kasım Aralıktır. Türkiye'de eğitim ve öğretimin en güzel aylar bunlardır. 31 Aralık'ta öğrencilerin eline karnelerini verip evlerine göndereceğiz. 20 Aralıktan itibaren hiçbir öğretmen 'ben karnemi dolduracağım, ders işlemiyorum' diyemez. Karneleri gerekirse evinde dolduracak. 1 Eylül'den, 31 Aralık'a kadar öğretmenlerimiz ders işleyecek. Çocukların beynini boş bırakmayacağız, sürekli bilgi yüklememiz gerekiyor. Çocuklarımız sokaklara alışmayacak. 31 Aralık'a kadar ders işlemeye devam edeceksiniz. Bakın eğitim ve öğretimin önüne geçen aksamaların ortadan kaldırmamız lazım. Yeter artık, bu memlekete yazık oluyor. Yaz tatili 1 ay olmalıdır" ifadelerini kullandı.
"ÖNERİMİ CİDDİYE ALMIYORLAR"
Eğitimde ülke olarak iyi yerlere gelmek için önerisinin dikkate alınması gerektiğini anlatan Yıldız, önerisinin ciddiye alınmadığını kaydederek, "Türkiye'nin iklim şartlarına baktığımız zaman Ocak ayı en soğuk günlerinin yaşandığı aydır. Kar çok yağar, fırtına olur, yollar kapanır, okullara gitme sıkıntısı olur. Taşımalı sistemden kaynaklı öğrenciler okula gelemiyor. Isınma sorunları oluyor. Eğer benim önerdiğim eğitim sistemine geçilirse Ocak ayı tasarruf ayı olur. Elektriğimiz az gidecek, kömürümüz az gidecek, öğrencilerimiz evlerinde rahat bir şekilde oturacaklar. Tabi tatildeyken öğrencilerimizin sürekli kitap okuması gerekiyor. Ayrıca çok hafif de ödev verilmesi lazım. Öğretmenlerimiz kesinlikle rapor almamalılar, çünkü devlet zaten bir ay izin veriyor. Öğretmenler işlerini izinli olduğu bir ay içinde halledecek. Öğrencilerimiz 1 Şubatta ders başı yapmalılar. Mart, nisan, mayıs, haziran ayları Türkiye'nin en güzel mevsim bakımından aylarıdır. Bu verimli ayları değerlendirdiğimiz zaman inanın eğitimin çıtasını yükseltiriz. Öğretmenlerimiz karne doldurma, diploma hazırlama gibi işlerini bir program dahilinde yapması gerekiyor. Kesinlikle eğitimi aksatılmamalı. 20 Haziran'da öğrencilerin yılsonu karnelerini verecekler. 20 Haziran'da öğretmen arkadaşlarımızı izne gönderirken, 20 Ağustos'ta atandığı ilde olmasını söyleyeceğiz. Böylelikle öğretmenlerimiz 180 iş günün tamamında ders işleyecekler, şimdiki eğitim sisteminde 1 ay boya gidiyor. Ben bu önerimi sürekli yetkili mercilere aktarıyorum, ama maalesef ciddiye alan yok" şeklinde konuştu.
"ÖĞRETMEN ATAMALARI AĞUSTOS AYININ BAŞINDA YAPILMALI"
Milli Eğitim Bakanlığına da seslenen Yıldız, öğretmen atamalarının ağustos ayının başında yapılması gerektiğini anlatarak, "Öğretmen atamaları da yanlış ayda yapılıyor, ağustos ayının başında bunun yapılması gerekiyor. Ocak, Şubat, Eylül, Ekim aylarında öğretmen ataması olmaz, yanlış, doğru değil. Kimseye bir fayda sağlamaz. Ülke olarak dünyayı örnek almamız gerekiyor. Her yıl ağustos ayının başında öğretmen atamalarının yapılması lazım. Çünkü atanan öğretmenlerimiz ağustos ayında hangi okulda görev yaptığını bilirse, kendini ona göre hazırlar. 1 Eylül'de de ders başı yapmaya başlar. İnanın bu önerdiklerimi yaparsak, Türkiye eğitimde uçar. Bu işi yapmamız lazım. Elimizi vicdanımıza koyarak, hareket etmemiz gerekiyor" dedi.
HABER: BURHAN ERGİN
KAYNAK: VANSESİ GAZETESİ