Kentin valisi öncülüğünde yılda her 3 ayda bir gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısının sonuncusu dün yapıldı. Toplantı Vali Mehmet Emin Bilmez’in koordinesinde gerçekleştirildi. Toplantıya öncelik yapan Vali Emin Bilmez çevreyolu ve Kent Müzesi projesiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
BİLMEZ: CENAZEYİ KALDIRACAĞIZ
Van ili 2019 yılı 4. Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in koordinesinde gerçekleştirilen toplantıya kamu kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı. Tarım ve Orman İşletmeleri Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, kurum kuruluş amir ve yetkilileri tarafından hayata geçirilecek olan projeler ele alındı. Ele alınan projelerin koordinesi de bu toplantıda yapılan istişareler ile giderildi. Toplantıda konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, daha önce Yeni Doğu Gazetesi’nin de manşete taşıdığı Kent Müzesiyle ilgili bilgiler verdi. Bilmez, “Proje başladıktan sonra Urartu Müzesi açıldı. Bizde müteahhit ile görüştük ve projeyi durduk. Müze yerine kentte ihtiyaç olan bir Halk Kütüphanesi dönüştürülmesi için girişimlerimiz oldu. İnşallah güzel bir halk kütüphanesi yapacağız.” Dedi. Vali Emin Bilmez burada ayrıca çevreyolu içinde, “Bilgi kirliliği var” diyerek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımıza şunu söyledik. Gerekirse tüm projelerimizi askıya alın ve çevreyolumuzu yapın dedik. Bu konuda kendileri de çok hassas davrandı. İnşallah kısa zamanda bu projeyi bitireceğiz ve bu cenazeyi kaldıracağız.”
VALİ YATIRIMLARI AÇIKLADI
Toplantıda ilk olarak konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez projelerin maliyetleri ve hayata geçirilme oranlarıyla ilgili bilgiler verdi. Bilmez, yatırımcı kurumlar ve 14 belediyenin tarım, inşaat, enerji, ulaştırma, turizm, eğitim, sağlık ve farklı sektörlerden toplam 682 projesinin bulunduğunu ve yıl ödeneği 884 milyon lira olduğunu söyledi. Bilmez, “Toplam proje bedelinin 5 milyar 867 milyon lira, önceki yıllar toplam harcanan miktar 2 milyar 193 milyon lira, yıllık harcama tutarı 23,7 milyon lira, projelerde harcanan miktar ise, 2 milyar 716 milyon liradır. Yatırımcı kuruluşların toplam proje sayısı mahalli idarileri çıkardıktan sonra diğer merkezi idari kuruluşların proje sayısı 371, toplam proje tutarı ise, 5 milyar 252 milyon lira, toplam yılı ödeneği 834 milyon lira, belediyelerin toplam proje sayısı 311, toplam proje tutarları 615 milyon lira, yıl ödeneği 49 milyon liradır. Proje kurum bazında dağılımı ise, biten proje sayısı 225, devam eden proje sayısı 307, ihale aşamasında olan 59 proje, ihalesi yapılan proje sayısı 69, projesine başlanmayan 19 proje bulunmaktadır.” Diye konuştu.
BÜYÜKŞEHRİN TOPLAM PROJESİ 86
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvan, Van Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle değinerek bu projelerin 86 olduğuna işaret etti. Özvan şunları söyledi: “60 proje hizmet, diğer kalan 26 proje de yapım projesidir. Projelerimizin toplam maliyeti 354 milyon lira önceki yıl harcama tutarı 50 milyon lira, yıllık ödeneği 10 milyon lira, dönem sonuna kadar yapılan harcama ise, 32 milyon liradır. Projelerimizin gerçekleşme oranımız, parasal gerçekleşme yüzde 64, fiziki gerçekleşme yüzde 68 oranındadır. Başlamayan projelerin nedenlerine değinmek gerekirse projelerin ihale aşamasında olmasından kaynaklanmaktadır.”
Projelerin detaylarıyla bilgi aktaran Özvan, “Katlı oto park projesinin dönüşümü fiziki olarak yüzde yüz fiziki gerçekleşmiştir. Bir diğer önemli proje ise, Endüstri Meslek Lisesi’nin restore edilerek kent müzesine dönüşüm projemiz vardır. Bu projemizde yüzde 61 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldı. Kısa süre içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Van katı atık entegre tesisi projesi devam ediyor, fiziki gerçekleşme oranı yüzde 20’dir. İlimiz açısından çok önemli bir projedir. Burada hedefimiz çöp gazından yaklaşık saatte 7,7 megabayt enerji üretimi ile 30 bin hanenin elektrik karşılamayı hedefliyoruz. Vahşi çöp depolama ıslah projesi yüzde yüz oranında tamamlandı. İlimiz için çok büyük önem arz eden Van merkez ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ve 24 aylık işletimi projemiz devam etmektedir. Fiziki gerçekleştirme oranımız yüzde 35 oranın da proje bedeli ise 103 milyon liradır.” İfadelerini kullandı.
BİLMEZ: ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETECEĞİZ
Vali Mehmet Emin Bilmez, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvan’ın sunumunun ardından projelerle ilgili konuştu. Vali Bilmez şunu söyledi: “Katı atık bertaraf tesisi devam ediyor. Birinci bölümden çöpten enerji üretmeyi hedefliyoruz. Kasım ayında bunu tam anlamıyla hayata geçireceğiz. Artık çöpten enerji üretmiş olacağız. İkinci bölüm ise çöplerin geri kazandırılmasıdır. Bu kısmı da önümüzdeki yılın sonunda hayata geçirilecek. Bu kentin atıklarının yüzde 75 oranı Van Gölüne akıyor. Öncelikle çöpün Van Gölü’ne akmasının önüne geçeceğiz. Bunun için önemli bir para miktarı kullandık. Nümüzdeki yıl içinde 100 milyonluk bir bütçe ile arıtma tesisini hayata geçireceğiz. Yoksa İskele bölgesindeki evlerde ve parklar da oturmak olmaz.”
KENT MÜZESİ, KÜTÜPHANE OLUYOR
Kent müzesiyle ilgili bilgiler veren Bilmez, kent müzesinin halk kütüphanesi olacağını aktardı. Bilmez, “Kent müzesi, müze olarak planlandı. Ödenek kullanıldı ancak işimiz yarım kaldı. Müteahhit ile sözleşmeyi fesih etme aşamasına geldik. Bizim bir Urartu müzemiz var. Bizde buranın müze olmasın yerine Halk Kütüphaneye çevrilmesine yönelik bir çalışma başlattık. İnsanların sohbet ettiği, çay içtiği bir kütüphane yapmak istiyoruz. Cumhuriyet tarihinin 3 önemli eseri Van’da var. Bu binalardan bir tanesi de bu sanat okuludur. İnşallah biz bunu da kütüphaneye çevireceğiz. İnşaatını Büyükşehir, YİKOP ve DAKA birlikte yürütecek. İç dizaynı da Kültür Bakanlığı yapacak. O alanı kullanmak isteyen çok kişi var. Ancak biz buranın kütüphane olması için çalışacağız. Güzel bir kütüphane modelini inşallah Van’da hayata geçireceğiz.” Dedi.
ÇEVREYOLU VE KAVŞAK NE DURUMDA?
Burada konuşan Karayolları Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan çevreyolu ve Bölge Hastane köprülü kavşağıyla ilgili bilgiler verdi. Arslan şöyle konuştu: “Çevreyolu ihalesi yapılmış 2010 yılında işe başlanmış. 2019’da bitirilmesi hedeflenmiştir. 52 milyonluk bir bütçe hazırlanmış olup, 21 milyon şu ana kadar harcama yapılmıştır. Ancak 18 madde ve kamulaştırmadan dolayı bu sene çok bir çalışma yapmadık. Müteahhidimiz hazır inşallah sizin desteğinizle hızlı bir şekilde inşallah çalışmalara devam edecek ve bitireceğiz. Daha önce 5 kilometresi asfalt olarak yapılmıştır. Bölge hastanesi kavşağında ana yol yapımını tamamladık. Bugünden itibaren trafiğe açabiliriz. Ancak elektrik ve aydınlatma sorunlarını tamamladıktan sonra inşallah 29 Ekim’de anlamıyla hizmete açacağız.”
BİLMEZ: BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR
Bölge Müdürü Arslan’ın konuşmasının ardından çevreyoluyla ilgili konuşan Vali Emin Bilmez, “Piyasa bilgi kirliliği var. Her yerde inşallah Çevreyolunu anlatacağız. 2010 yılında yolun ihalesi yapılmış. Belli bir kısmının. Oradaki vatandaşın açtığı dava ve hak istekleri nedeniyle burada 8 yıllık bir gecikme oldu. Devlet 8 yıldır çevreyolu yapmak istiyor. Ancak bazı vatandaşlar açtığı davlar ile daha fazla menfaat elde etmek için girişimlerde bulundu. Bu yüzden çevreyolu bir türlü yapılmıyor. Vatandaşın kamulaştırma istediği vardı. Ancak bu olmadığı için DOP’un azaltılmaması için vatandaşın istekleri vardı. Bu konuda bakan beyin talimatıyla anlaşma yapıldı. Şu anda vatandaşın büyük oradan istekleri karşılandı. Daha önce 100 liralık arsa fiyatı şu anda bin liraya çıktı. Ancak vatandaş burada da bin 50 ya da bin 100 olmasını istedi. Evet, insanlar hakkını arasın ancak yine çevreyolunun yapılamasına yönelik olacak olan itirazlar ve yaşanacak sorunlar ile bu yol 5-6 yıla kadar da yapılmaz. Bu da Van’a zarar verir.” Şeklinde konuştu.
“BİTMEMESİ KİMSEYE FAYDA SAĞLAMAZ”
Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda çevreyoluna dikkat çektiklerini aktaran Bilmez konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımıza şunu söyledik. Gerekirse tüm projelerimizi askıya alın ve çevreyolumuzu yapın dedik. Bu konuda kendileri de çok hassas davrandı. İnşallah kısa zamanda bu projeyi bitireceğiz ve bu cenazeyi kaldıracağız. Yaklaşık 400 milyonluk bir ödenek gerektiriyor. İnşallah bu büyük proje kamuoyunun bize vereceği destek ile tamamlanacak. Sebze hali, otogar bugün çevreyolunun bitmesine bağlı. Bir adliye lojmanı yapıldı ancak yol olmadığı için ne yazık ki zarar gördü. Şehir stadyumunun bile yapılmaması belki de çevreyoluna takılıyor. Bu konuda sokakta baskın bir algı oluşturmamız gerekiyor. Bu yola engel olan Vanlı hemşerilerimizdir. Mahalle baskısı ile buna dur dememiz gerekiyor. Halen kamulaştırma tartışmasının yapılması bana göre geride kaldı. Bu kimseye menfaat da sağlamaz. Hak araması yapılabilir ama projenin tamamı durdurulsun denilmesi kente ve vatandaşa zarar verir. Proje bitse belki bu anlamda yeni bir Van’da kurulmuş olurdu.”
YENİ DOĞU GAZETESİ: ÖNDER ALTINAL