Bir otelde düzenlenen çalıştaya, Türkiye’nin yedi bölgesinden 14 İşitme Engelli alanında çalışma yürüten sivil toplum kuruluşları katıldı.
Çalıştayda eğitimler, engelli hakları alanında önemli çalışmaları olduğu belirtilen Süleyman Akbulut tarafından verildi.
İki gün süren eğitimlerin, savunuculuk, engelli hakları, hak temelli bakış açısı nedir, BM Engelli Hakları sözleşmesi, izleme, raporlama ve kurumsal kapasite güçlendirme konularından oluştuğu belirtildi.
İLK ÇALIŞTAY EYLÜL’DE OLDU
Proje kapsamında ilk çalıştayın Eylül ayında yapıldığını belirten VİED Genel Koordinatörü İlkay Gökdere, şu açıklamayı yaptı:
“Eğitimlerin ilki Eylül ayında gerçekleştirilmiş ve 3 gün sürmüştü. Üçüncü eğitimi de Ocak ayında, yine Van’da planlıyoruz. Türkiye’deki işitme engelli bireyleri temsil eden derneklerin sorun ve çözüm önerilerini öğrenmek için yapılan önemli bir çalışmadır. Çalışma, sürdürülebilir bir çalışmadır. ‘İşitme Engelli STK’ları Birlikte Platformu’nu daha da büyüterek ülkedeki tüm işitme ve sağır dernekleri kapsama almak için çalışmalar yapıyoruz.”
AMAÇ
Gökdere, platformun ve düzenlenen çalıştayların amacına ilişkin olarak da şu bilgileri paylaştı:
“Buradaki amaç, işitme engelli haklarını görünür kılmak, bu hakları koruma alanında hizmet veren STK’ların çok yönlü güçlenmesini sağlayıp işbirliği geliştirmek. Her türlü şiddeti, ihmali, ayrımcılığı ve işitme engelli bireylerin istismarını, mevzuattan kaynaklı yoksunlukları ve hak ihlallerini tespit etmede ve önlemede, izleme ve savunuculuğunu güçlendirip, çalışmalar yapmak. Bu amaçla Türkiye’nin yedi bölgesinden toplamda 14 işitme engelli STK’sı bir araya gelerek ‘İşitme Engelli STK’ları Birlikte' adı ile bir platform oluşturuldu.”
PLATFORMUN İŞLEVİ
Platformun günlük yaşamdaki ve tolumdaki yerine de değinen Gökdere, şunları kaydetti:
“Bu oluşum işitme engelli ve sağır bireyleri hak öznesi olarak görür. İşitme engelli STK’ların izleme, raporlama ve savunuculuk bazlı güçlenmeleri yönünde çalışmalar yaparak, üye STK’lar arasında işbirliğinin ve diyaloğun geliştirilmesini sağlar. Türkiye’de işitme engelli bireyler alanında çalışan ulusal veya yerel STK’ların kamu ve özel kurumların, güç birliği yapmalarını hedefler. Çalışmalarda, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ndeki ilgili maddeler olmak üzere, ulusal ve uluslararası yasaları temel alır.”
Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI