İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Faruk Görünüş konu ile ilgili yaptığı açıklamada " Kentimizde kullanılmayan atıl durumda bulunan veya yeni inşaatlar yapılmasını bekleyen boş araziler içinde birçok metruk bina bulunmaktadır. Bu metruk binalar, insanların can ve mal güvenliğini tehdit ediyor, çevre kirliliğine yol açıyor ve kent estetiğini olumsuz yönde etkiliyor.
Bu metruk binaların madde bağımlısı bireylerin uğrak yeri haline geldiği ve madde bağımlılığının artmasında önemli bir faktör haline geldiği aşikârdır. Aynı zamanda bu mekanların madde saklanması ve gizlenmesi gibi amaçlarla kullanılabileceği ihtimali yüksektir.
Bu binaların tespiti, yıkılması ve enkazlarının kaldırılması noktasında ilgili her kurum üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu anlamda İl ve İlçe belediyeleri ile Valilik tarafından metruk bina tespit ve kararıyla ilgili işlemlerin 3194 Sayılı İmar Kanununun 39. Maddesi “MADDE 39- Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine, tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibinin bulunmaması halinde binanın içindekilere tebligat yapılır. Onlar da bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Tebligatı müteakip süresi içinde yapı sahibi tarafından tamir edilerek veya yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmazsa bu işler belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı %20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir. Alakalının fakruhali tevsik olunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumu o yapı ve civarının boşaltılmasını icabettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir”. ve ilgili diğer mevzuat doğrultusunda ivedilikle karara bağlanarak yıkımları gerçekleştirilmelidir." dedi.