Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan Van Balığı'nın (İnci Kefali), 15 Nisan-15 Temmuz arasındaki üreme dönemini kapsayan av yasağı 3 gün sonra başlıyor. Av yasağı öncesi yapılan toplantılarla alınacak tedbirler belirlenirken, Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, balığın korunması için en büyük görevin vatandaşa düştüğünü söyledi.
Prof. Dr. Sarı; "Lütfen 15 Nisan - 15 Temmuz arası İnci kefalı almayın, yemeyin. Hep beraber bu balığın üreme göçüne saygı gösterelim" dedi.
Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan ve üreme döneminde tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan Van Balığının (inci kefalı) neslinin korunması amacıyla, her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz arasında av yasağı uygulanıyor. Bu süreler içerisinde Van Balığının avlanması yasak. Ancak yasağa rağmen her yıl tonlarca balık kaçak yollardan avlanıyor ve satılıyor.
TOPLANTILAR YAPILDI
Balığın av yasağı boyunca korunması için çeşitli tedbirler alınıyor. Bu yıl alınacak olan tedbirler de yapılan toplantı ile belirlendi. Öncelik, Van Balığının yasak boyunca avlanmasının önüne geçmek. Bunun yanı sıra tüm tedbirlere rağmen avlanan balığın satılmaması, alınmaması için de bir dizi tedbir alındığı belirtildi.
PROF. SARI: EN BÜYÜK GÖREV VATANDAŞA DÜŞÜYOR
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, av yasağı boyunca balığın üreme göçüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Sarı yaptığı açıklamada; "İnci kefalı asırlardır Vangölü'nde yaşamaya devam ediyor. Bu balık derelere gezmeye gelmiyor, zorunluluktan, çaresizlikten, üremek için geliyor. Bu balık yumurtalarını bırakıncaya kadar da aç kalıyor, güçsüz kalıyor. Bir sürü zorluğa rağmen kilometrelerce yol katediyor. Bu kadar üreme çabası içinde olan bir hayvana da, insan olarak saygı göstermek düşer. Bizim inancımız, kültürümüz, geleneklerimiz, insanlığımız böyle bir çabaya saygı duymayı zorunlu kılıyor. Bu nedenle lütfen inci kefali üreme göçüne saygı gösterelim. 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında bu balığı avlamayalım, satmayalım, almayalım, yemeyelim." ifadelerini kullandı.
"BALIK İKRAMI YAPILMAMALI"
Prof. Sarı özellikle toplu gıda tüketimi yapılan restoranlar, oteller gibi yerlerde her ne sebeple olursa olsun av yasağı boyunca balık ikramı yapılmaması gerektiğinin altını çizerek; "Bu konuda gerekli denetimler de yapılmalıdır. Pazarlarda balık satılmaması için belediyeye görev düşüyor. Balığın avlanmaması için de polise, jandarmaya, tarım teşkilatına görevler düşüyor. Ama en büyük görev tabiki de vatandaşa düşüyor. Vatandaşlarımız bu süreler içerisinde balık almasınlar" diye konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Sarı açıklamalarını şu cümlelerle tamamladı; "15 Temmuz'a kadar inci kefalı yememeliyiz. Bu sene ümit ederim ki belediyeler, sivil yapılar daha çok bu işi sahiplenirler. Ve yine ümit ediyorum ki; inci kefalı silahla korunan bir balık değil, halkın bilinciyle, hassasiyetiyle korunan bir balık haline gelsin."
Kaynak: Prestij Gazetesi