Son dönemlerin parlayan yıldızı olan Edremit’te belediye başkanı İsmail Say döneminde kelimenin tam anlamıyla proje belediyeciliği dersi veriliyor. Yıllarca sorunlarla boğuşan, potansiyelinin bir türlü üstüne çıkamayan Edremit yerinde projeler ile en gözde ilçe olurken başkan Say, Van’ın hak ettiği yerde olmamasına rağmen bundan sonraki süreçlerde yapılacak işlerle olması gereken yere geleceğini buna katkı sağlamak için de sürekli olarak proje ürettiklerini ve şu an 50’ye yakın projenin hayata geçmek için finansman beklediğini söyledi.
Son dönemlerin parlayan yıldızı olan Edremit’te belediye başkanı İsmail Say döneminde kelimenin tam anlamıyla proje belediyeciliği dersi veriliyor. Yıllarca sorunlarla boğuşan, potansiyelinin bir türlü üstüne çıkamayan Edremit yerinde projeler ile en gözde ilçe olurken başkan Say, Van’ın hak ettiği yerde olmamasına rağmen bundan sonraki süreçlerde yapılacak işlerle olması gereken yere geleceğini buna katkı sağlamak için de sürekli olarak proje ürettiklerini ve şu an 50’ye yakın projenin hayata geçmek için finansman beklediğini söyledi.
Son yerel seçimlerde Edremit Belediye Başkanı olan Avukat İsmail Say, göreve geldiği günden bu yana Edremit’i kalkındırmak için önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Van’da ve Türkiye’de fark yaratan yatırımlara imza atan Başkan Say, son olarak Kanal M’ye konuk oldu. Kanal M’de Emre Karaduman’ın konuğu olan Say, Edremit’te yapılan ve yapılacak olan yatırımlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Edremit’te hayata geçen projelerden Van’ın genel yatırım durumuna, kentin çözüm bekleyen sorunlarından pandemi sürecindeki çalışmalara kadar birçok çalışmayı anlatan Say, geçtiğimiz yıl başlayan pandemi ve diğer sayısız büyük musibete rağmen karamsarlık yapılmaması gerektiğini vurguladı. Çoğu kez yinelenen “Van maalesef hak ettiği yerde değil.” İfadesini de kullanan Say, buna rağmen, “Geçmişe takılırsak üzülürüz. Önemli olan yarına odaklanmak. Ve aldığımız mirası en iyi şekilde geleceğe taşıyabilmek. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Van’ın geleceğini parlak görüyoruz.” Dedi. Say son olarak, Van’daki klasik belediyeciliğin artık bitip kent için de ortak paydada buluşulan çalışmaların olması gerektiğine vurgu yaptı.
SAY: ARTIK YENİ NORMAL HAYAT BAŞLIYOR
Kalkınma temelli programda ilk olarak 1 yıldır yaşanan pandemi sürecine değinerek sözlerine başlayan Say, 2020 yılının her kesim için çok zorlu bir süreç olduğuna dikkat çekerek, “Felaketlerle anılan bir yıl oldu. Her şey Allah’tandır. Aşılama süreci de başladı. Karamsar değiliz. Artık yeni normal hayat başlıyor. Hiç tereddütsüz aşı olacağız. Bilim bu kadar uğraştıysa saygı duymak lazım. Bu hastalık bilinmeyen bir hastalık. Bilinmeyen bir düşman. Sıra bize geldiğinde bizde aşımızı yapacağız. Birçok büyüğümüzü bu hastalıktan dolayı kaybettik. Korona yeni bir milat diyebiliriz. Bu virüs ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra ülke olarak solunum cihazını üretip tüm dünya ülkelerine satışını yaptık. Ülke olarak teknoloji anlamında büyük bir ilerleme kaydettik. Bu gücün arkasında da güçlü bir lider olduğunu söyleyebiliriz. Yine şunu söyleyelim asla karamsarlık yok. Türkiye bu süreçte en çok konuşulan ülke oldu diyebiliriz.” Dedi.
“PANDEMİ İLE UYUMLU ÇALIŞTIK”
Pandemi süreci konusundan da söz eden Say, şunları anlattı: “Pandemi herkesi ne kadar etkilediyse bizi de o derece etkiledi, ama biz salgının arkasına sığınmadık. Daha Türkiye’de kapanma başlamadan biz Şubat ayında AFAD ve İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak çalışma yaparak personellerimize pandemi eğitimi verdik. Hep ilkleri yaptık, HES kodunu uygulayan ilk belediye değiliz, ilk kurumunuz. Daha genelgeye dökülmeden önce biz bunları yaptık. Pandemi ile uyumlu çalıştık. Bu konuda eğitimler verdik. Bu işi hep birlikte götürmeye çalıştık. Süreçler kendi ihtiyaçlarını doğuruyor. Tabi bununla birlikte Maskematik projesi de gerçekten ihtiyaç duyulan bir şey. Furkan Coşar kardeşimizin de heyecanına ortak olma istedik. Bölge Hastanesi’ne birkaç tane kuruldu, Sehir Tepesi’nde var. Hava alanına ve merkezi yerlere kurduk kuruyoruz.”
SAY: EN ÇOK TERCİH EDİLEN İLÇE KONUMUNA GELDİK!
Edremit’in merkez ilçe olmadan öncede çok şirin bir ilçe olduğunu söyleyen Say, “Denizin olduğu bir ilçe. 2014yılından sonra 3 merkez ilçeden biri oldu. 130 bin civarında nüfusumuz var. Birçok şehirden büyük bir ilçeyiz. Depremden sonra kurulan TOKİ’lerden sonra nüfus hızla arttı. Ve başka ilçelerde bize bağlandı. Denizi ve sahili olan bir ilçeyiz. Edremit’in iki farklı yönü var. Bir vitrin yönü var. Özellikle Van ve çevresinden her gün ve hafta sonları insanların vakit geçirmek için tercih ettiği bir ilçeyiz. Ana yol buradan geçiyor. Sahil bandımız da olunca en çok tercih edilen ilçe konumuna geldik. İlçemizin ikinci yüzünde ise depremden sonra kurulan konutlar ve devamında yaptığımız alt ve üst yapı çalışmalarıyla Van’ın incisi konumuna geldi.” İfadelerini kullandı.
SAY: SADECE VİTRİNE ÇALIŞAN BİR BELEDİYE OLMADIK OLMAYACAĞIZ
Say konuşmasının devamında, “Edremit’in daha yaşanabilir bir yer olması için büyük çalışmalar yaptık. Kısa bir süre önce 15 bin nüfusluk bir mahalleye sağlık ocağı yaptık. Ayrıca Edremit ilçemizde teleferik çalışması yürütüyoruz. Ayrıca yüzen otel çalışmamız var. Ayrıca kanalizasyon çalışmamızda var. Bir taraftan modern bir Ege sahilini andıran bir ilçeyiz diğer taraftan da büyük çözümler bekleyen bir ilçeyiz. Sadece vitrine çalışan bir belediye olmadık olmayacağız. Belediye başkanı olmadan öncede belediyecilikten uzak biri değildim. Avukatlık dönemimde de diyalog itibari ile hep iç içeydim.” Dedi.
“MASAMIZDA 40-50 TANE FİNANS BEKLEYEN PROJEMİZ VAR”
Esnaf bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Say, “Okul döneminden hemen sonra iş hayatına atıldım. Birkaç şirkette yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Sadece hukukla ilgili olmadım. Ankara’da iş hayatındaydım. İçinde uhde olan belediyeciliği şu an yapamıyorum. Bunun bazı sebepleri var. Bunların başından 40-50 yıllık sorunların birikmiş olması. Ekonomik olarak yeterli değiliz. Bu genel bir durum aslında. Masamızda 40-50 tane finans bekleyen projemiz var. İsmini koyduklarımız dışında bunlar. Geldiğimde bir ARGE gurubu kordum. Daha önce böyle bir birim yoktu. Sürekli bir araya gelip sunulan projeleri tartışıyoruz. Şu anda ayda 1 ya da 2 projeye finans ayarlamaya çalışıyoruz. Her kapıyı çalıyoruz diyelim. DAP üzerinden beton sıvat işi için yaptığımız uğraşlar sonucunda 2 bin 500’ünü Van’da dağıttık. Buradan birçok ile beton sıvat gönderdik. Hayvanlarız pis su içmek yerine temiz sıvatlarda su içiyor artık. Van Gölü etrafında ilk dalış okulunu açtık. Nasip olursa kurdelesini keseceğiz.” Diye konuştu.
HAYATA GEÇECEK ÇOK PROJE VAR!
Yüzen Otel’i neden yaptıklarını açıklayan Başkan Say, “Bu proje gündeme alındığında konuşulur konuşulur geçilir diye bakılıyordu. Ama hedefte 2021 yılında bitirmek var. İçinde butik odaları, balo salonu gibi yerler var. Kapalı alanı 5 bin metrekareyi geçecektir. Şimdi ise proje kısmına geçiyoruz. En önemli kısmı ise eğitimde ve sosyal amaçlı kullanılacak bir gemi. Turizm Meslek Yüksek Okulu ve lise öğrencileri burada eğitim görebilecekler. Düşünün Akdamar Adası’nda yüzen bir gemi ve camını açtığınızda sizi karşılayan kocaman bir Van Gölü. Avrupa’dan Orta Doğu’ya kadar birçok ülkeden geri dönüşler aldık. Bununla birlikte birkaç önemli proje ile Van’ın artık uluslararası ülkelerde bileneceğinin kanaatindeyim. Yüzen Gemi işletmesi ile ilgili de çalışmalarımız olacaktır. Öte yandan çalışmalarımızı Ağustos ve Eylül ayında bitirmeyi düşünüyoruz. Uzmanlardan herhangi bir tarih almadık ancak bu benim tahmin ettiğim bir tarih.” Şeklinde konuştu.
“2021 YILI ŞAHLANMA YILI OLACAK”
Başkan Say, Edremit’te yaptığı çalışmalar ve yapacakları projeler hakkında bilgi vererek şöyle devam etti: “Edremit’te bir tane Meslek Yüksek Okulu için rektörle de görüşmelerimiz var. Üniversitenin bazı bölümlerini Edremit’te kaydırmayı düşünüyoruz. Daha sonra bölgenin ilk millet kıraathanesi yaptık, 2 bin 100 tane üniversite hazırlık öğrencisine 16 bin 500 adet kaynak dağıttık ve Türkiye’de bir ilktir. İlk kent ormanı, ilk kaynak kitap dağıtımı, Van’ın ilk yöresel ürün pazarı, bunlar hayata geçen veya hayata geçecek olan projeler. İhtimalden bahsetmiyorum. Olimpik binicilik merkezini spor köy haline getiriyoruz. Şamran Kanalı ile ciddi projeler yapıyoruz. Kültür ve değişim sokakları yapıyoruz. Spor okulu ve spor merkezi, ilk dalış okulunu başlattık. Klasik çalışmalardan da bahsetmiyorum. Onun dışında şu an masada 40’a yakın kısa, uzun ve orta vadede yapacağımız projeler mevcut. 2021 yılı şahlanma yılı olacak. Altyapı, ulaşım ve yolarla ilgili ciddi bir şahlanma dönemi başlatacağız. 2022 yılı da vurgu yılımız olacak. Edremit’te gastronomi ve turizm için ülkenin her tarafından gelen misafirleri burada misafir edeceğiz. Tabi bunların hepsi de Allah’ın izniyle salgından kurtulduktan sonra yapılacak.”
SAY: HAFTANIN 7 GÜNÜ SAHADAYIZ
Edremitli vatandaşlarla sürekli iletişim halinde olduklarını kaydeden Say, “Haftanın 7 günü sahadayız. Sürekli ev ev kapı kapı dolaşan bir ekibimiz var. E-belediye dediğimiz bir sistemimiz var. Sahiplenme duygusu da artık baskın olmaya başladı. 153’ü aradığınızda en yakınınızdaki belediyeye ulaşabiliyorsunuz. 7 24 saat bize ulaşabileceğiniz bir numaramız var. Belediyecilik sürekli yaşayan bir kavramdır. Hayatınızın her anında belediyecilik yaşayan bir kavramdır. Sürekli bu konuda teyakkuzdayız. Olaylara anında müdahale edebilen bir belediyeyiz. Birazda kurumsallaşmak konusunda böyle olmak zorundayız. Daha önce bu tarz çalışmalar yoktu belediyemizde. Ama biz bu konuda çok çalışıp kurumsallaştık.” Şeklinde konuştu.
“ZAMANINDA ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLAR KARTOPU GİBİ BÜYÜDÜ”
Say konuşmasının devamında şunları söyledi: “Van bizim doğup büyüdüğümüz yer. Van’a olan vefa borcumu ödemek için döndüm diyebilirim. Doğduğum büyüdüğüm şehre olan borcumu ödemek babında bana bir görev nasip oldu. 84’lü yıllarda belediyecilik bilincim vardı. Van şu an büyük bir köy. Bu da yavaş yavaş yapılacak yatırımlarla ihya edilecek. Sayın valimizin de büyük çabalarıyla Van Gölünün sorunu olan kirliliğin önüne geçmek için büyük bir arıtma tesisi kuruldu. Belediyelerimiz farklı partiler zamanında yönetildi ancak merkezi yönetimle olan iletişimsizlikten dolayı Van’ın belediyeleri yatırımdan uzak kaldı. Zamanında çözülemeyen sorunlar kartopu gibi büyüdü ve zamanımıza kadar geldi. Deprem bizim için bir fırsattı ancak bu durum değerlendirilemedi. Van şu an Cumhuriyet ve Maraş caddelerine sıkışmış durumda. Van kentleşmesini tamamlayamadı.”
VAN’IN GELECEĞİNİ PARLAK GÖRÜYORUZ
Van konusu her açıldığında çok üzüldüğünü söyleyen Say, “Ancak üzülmek çözüm değil. Biran evvel bu sorunlara el atmak gerek. Van hak ettiği yerde değil. Van’da kentlilik ve sahiplenme bilinci yerleşmeli. Başkalarının gelip bizi kurtarmasını beklememeliyiz. Elimizi taşın altına koymalıyız. Van jeopolitik konumu ile çok önemli bir noktada. Çok dinamik ve hareketli bir bölgede yaşıyoruz. Genç nüfusu en fazla olan illerin başından geliyoruz. Çok dinamik bir nüfusumuz var. Van maalesef hak ettiği yerde değil. Geçmişe takılırsak üzülürüz. Önemli olan yarına odaklanmak. Ve aldığımız mirası en iyi şekilde geleceğe taşıyabilmek. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Van’ın geleceğini parlak görüyoruz.” Dedi.
“YÖNETİCİLERİN VAN’A BAKIŞI ÖNEMLİ”
Hayatında umutsuzluk ve ümitsizliğin olmadığını ifade eden Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “Ölümlü dünya bir gün dükkânı kapatıp gideceğiz bunlara gerek yok. Son 20 yılı kıyaslayarak söylemem gerekirse sadece belediye değil kurumlar arası daha iyi bir iletişim var. Bir örnek vermem gerekiyorsa çevre yolundaki imar boyutu Çevre Şehircilik Bakanı, yolun imalatı boyutuyla Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolu, bağlantı yolları ise büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeler. Tarım arazilerinden geçtiği için Devlet Su İşleri ve Tarım Bakanlığı yani bize sıradan gelen bir yol çalışmasına 4 farklı bakanlık ve en az 10 farklı kurumu ilgilendiriyor. Zorunlu halde de olsa bir birliktelik hali de var. Yani illa oradaki kurum yöneticilerinin Vanlı olması gerekmiyor. Van’a bakışı önemli ve kenti sahiplenmeli. Orkestra şefi ne kadar profesyonel ise orkestradan o kadar güzel ses gelir. Bu kurumlar içinde geçerli bir yönetici işini ne kadar iyi yaparsa iş o kadar güzel ve hızlı ilerler. Sahiplenme duygusuyla sahip olmamız gerekir.”
“BİZ HALEN KLASİK BELEDİYECİLİKTE KALDIK”
Bir tarafında DAKA’nın, Büyükşehir Belediyesi ve Van Gölü Havzası’ndaki belediyelerin de olduğu Van Gölü Havzası Çalıştayı yapacaklarına değinen Başkan Say, ciddi bir çalıştay olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Üniversiteden hocalarımızın da olduğu bir çalışma olacak. Tema Van Gölü ama burada birlikte çalışma kültürünün bir örneğini ortaya koyacağız. Çalışanın içinde yol, arıtma, sağlık turizmi gibi etkinlikler var. Ama bir arada birlikte çalışma, birlikte bir şeyler üretme amacımız var. Şahsi sıkıntılarımız öne çıkınca kooperatifçilik maalesef Türkiye’de tutmadı. Geç kaldık ama çok geç kalmadık, misal artık birçok şehir altyapı ve üstyapısıyla birçok çalışmalarını bitirip kendi tabirimle ‘butik belediyecilik’ durumuna geçti. Biz halen klasik belediyecilikte kaldık. Halka ne kadar çok dokunursanız ve halka kendinizi ne kadar çok anlatırsanız hem sahayı çok iyi bilirsiniz hem de sorunları daha rahat çözersiniz.”
BİRLİKTELİK ŞART!
Cümlelerini sürdüren Say, “Bakın, 18. Maddede yaşadığımız sorunu doğru anlatamadığımız için doğru uygulayamadık. Sadece çevre yolunda değil Van merkezde de uygulanan birçok 18. Madde vatandaşa halka sorunlar yaşattı. Belediye olarak birçok sorunun 18. Madde olmadan çözülmeyeceğini biliyoruz. Ancak arkadaşlarla oturduk herhangi bir sorunda vatandaşlarımızı karşımıza alarak 18. Madde çalışması yapmayacağız. Önce nerde ne yapacağımızı anlatacağız. Bunların birkaç tane iyi örneğini yaptık. Bir taraftan vatandaşlarla diyalog kurmaya çalışıyoruz diğer yandan da yol açmaya, park yapmaya çalıştık. Komşumuz olan belediyelerle konuşuyoruz ve konuşacağız. Çünkü Şamran Kanalı üç ilçeden geçiyor. Bu üç ilçe bir araya gelmeden Şamran ile ilgili bir proje hazırlamak mümkün değildir. Bu üç ilçe büyükşehirle uyumlu çalışmak zorunda yoksa başarılı olunmaz. Masanın etrafında toplanıp konuşmamız lazım. O masadan ‘ama’ deyip kalkanın veballi vardır. Yarın ki kuşaklara söyleyecek sözü olmaz.” Diye ekledi.
KAFADA BETON VARSA BETON, YEŞİLLİK VARSA YEŞİLLİK…
En önemli noktanın üretmek olduğunu aktaran Say, “Tekstil kent gibi güzel bir örneğimiz var.” Dedi. Say, “Van’ın paraya ihtiyacı yok, Van’ın güvene ve muhataba ihtiyacı var. Bir işe giren birini pişman etmemeli daha çok özendirmeli yani muhatap alınmalı. Yatırımcıların buraya yatırım yamak isteyenleri iyi buraya yatırım yaptım dedirtmeliyiz. Biz bu şehri hak ettiği yere götürebiliriz. Güven veren bir hükümet, güven veren bir yönetim, güven veren yönetici gibi birçok güvene ihtiyacımız var. Edremit’te turizm birinci sırada, ticaret açısından TOKİ’ler sadece orada barınma amaçlı yaşıyor. Burada yaşam alanı ve çarşı olmalı bunlarla ilgili de çalışmalarımız var. Bir şehrin lokomotif kurumu belediyedir. Belediyenin kafasında beton varsa çocuklarımız beton görür, yeşillik varsa çocuklarımız yeşillik görür. Ya da kafasında şehri kalkındırmak varsa o şehir kalkınır. Dışarıya gidip geldiğimiz zaman hayıflanırız. Kendimizden başlarsak her şeyi düzeltebiliriz ve başka yerlere gidip geldiğimizde ise buradan bir farkı olmadığını görürüz. Bunları yapmakla birlikte güvende vermeliyiz. Çünkü kalkınmanın lokomotif maddesi de güvendir.” Cümlelerini kullandı.
YEŞİLLİKTE HEDEF YÜZDE 50 DAHA BÜYÜMEK
Edremit’teki yeşil alandaki çalışmalarına vurgu yapan Say, orayı kent ormanı yapmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “11 Kasım’da Türkiye’de olduğu gibi en büyük çalışmada Edremit’te yapıldı. TOKİ yamacında yani yeşil alanın bittiği yeri belediyeye kazandırdık. Büyük bir alanına ağaç ektik. Bölgenin en yeşil alanı olmamıza rağmen hedefimiz yeşil alanları en az yüzde 50 daha artırmak. Farklı farklı alanlarda çalışmalar yapacağız. Öte yandan turizm alanında da çok iyi bir konumdayız. İnsanlar artık Bodrum’a ve Antalya’ya gitmekten bıktı. Buda pandemiden sonra Van için bir fırsat patendi bizde olan festivan, su sporları, gastrovan, dalış okulu ve yüzen otel gibi çalışmalar mevcut.”
ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ, VATANDAŞ EKSİĞİMİZİ BİZE HATIRLATSIN!
Bugünü yaşayacaksınız yarını planlayacaksınız ve dünü unutmayacağız diyen Başkan Say, zaman daha kıymetli bir şeyin olmadığı hatırlatarak sözlerini söyle tamamladı: “Sağlık gerçeklerine asla gözümüzü kapatmadan tedbir alacağız. Bir taraftan da yeni dünya düzenine yani pandemiden sonra çok yoğun bir dönem bizi bekliyor. Ben doğru planlamayla ve doğru adımlarla Van’ın yarın çok daha iyi olacağını düşünenlerdenim. Son olarak şunları da söylemek istiyorum. Eleştiriye açık bir belediye başkanı ve bir belediyeyiz. Hiç kimse dört dörtlük değildir. Eksiklerimiz varsa vatandaşlarımızdan bize hatırlatmalarını istiyoruz.”
ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ-ORHAN SAĞLAM