Şehir içindeki ahırlara müsaade edilmemesi, şehrin dışına taşınmasının teşvik edilmesi konuları ile ilgili kentin bir çok kesimi de görüş bildiriyor. Bu kapsamda Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar Giyim Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman da açıklamalarda bulundu. Karaduman, “Kararı doğru ve yerinde bir karar olarak görüyoruz” dedi.
Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar Giyim Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman, şehir içindeki ahırların kaldırılması konusuna ilişkin yaptığı açıklamada; "Alınan bu karar, şehir açısından çok önemli bir karar olmuştur. Şehrin artık temizlenmesi lazım, merkezde artık hayvan saklamanın zamanı geçmiştir. Mümkünse şehrin dışında, organize hayvancılık bölgesi oluşturup, bu işle uğraşan insanlarımızı da oraya yönlendirmek doğru olacaktır. Bu şekilde, hayvancılıkla uğraşan insanlarımız da geçimlerini sağlayabileceklerdir. Yani bir hayvansal ürünleri satarak geçimlerini sağlayan vatandaşlarımızın da mağdur edilmemesi gerekiyor. Nihayetinde herkes devlet memuru değil, bir sanat sahibi değil veya bir iş yeri sahibi değil, hayvancılık yaparak geçimini sağlayan insanlarımız var. Bunların mağdur edilmemesi lazım” ifadelerini kullandı.
“ŞEHRİN DIŞINDA, ORGANİZE BİR HAYVANCILIK ALANI OLUŞTURULMALI”
Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar Giyim Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman, şöyle konuştu: “Alınan kararı yerinde ve doğru bir karar olarak görüyoruz. Karar şehir açısından önemli çünkü artık şehir içinde hayvancılık faaliyetleri yapılmamalı. Fakat hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın bu işi devam ettirebilmeleri için şehrin dışında organize hayvancılık bölgesi gibi bir alan oluşturmak mümkün olursa insanlarımız da mağdur olmamış olur. Mesela şunu da merak ediyorum; ahırları yıkılan ve hayvanlarını bırakacakları bir yeri olmayan vatandaşlar, acaba hayvanlarını satıyorlar mı ? Bu durumda mağdur olan insanlar ne yapıyor? Tereddütlerim bu yönde. Bundan dolayı bu tür durumda kalan vatandaşlarımız için bir çözüm bulmak lazım. Mutlaka bu kararı veren mercii bu söylediklerim konusunda da bir çözüm bulmuştur, mutlaka iyi niyetli bir karar alınmıştır. Belki bir çoğu merkezin dışında köylere taşınacaktır, bu işi köylerde yapacaktır, hayvanın etinden, sütünden ve gübresinden faydalanarak günlük ihtiyacını karşılayacaktır. Diğer bir durum da şu; herkes devlet memuru değil, bir sanat sahibi değil veya bir iş yeri sahibi değil, hayvancılık yaparak geçimini sağlayan insanlarımız var. Bu insanlarımızın da mağdur olmaması gerekiyor. Yani bir mağduriyet oluşmadan şehrin ahırlardan arındırılması son derece isabetli bir çalışma olur.”
“DESTEKLİYORUM, MESELENİN BİRAN ÖNCE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASINI DİLİYORUM”
Karaduman, konuşmasının devamında belediye meclis üyesi olduğu dönemde bu yönde bir çalışma başlattıklarını da hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Esnaf teşkilatı olarak da elbetteki alınan kararı destekliyoruz. Hatta geç kalınmış bir karardır diyebilirim. Benim de belediye meclis üyesi olduğum 2009-2014 yılları arasında tarım komisyonumuzun almış olduğu kararlar vardı. Hatta şuan ki çöp dönüşüm merkezinin arka kısmında büyük bir arazi üzerinde tarım organize alanı kurulsun diye de o zaman komisyon tarafından alınan kararlar vardı. Aradan çok zaman geçti, sonra ne oldu bilmiyorum. Biz o dönem o kararları almıştık. 2012-2013 yıllarında almıştık o kararları. Yine 2015-2016 yıllarında Van Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan ve benim de katıldığım bir toplantıda ilimizin Gürpınar ilçesinde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulması için bir mücadele vardı, bu gündemdeydi. Valilik bu projeye sıcak bakıyordu, bakanlık da sıcak bakıyordu daha sonra bir yere kadar da ilerledi. Ancak sonra ne aşamaya geldi, durum nedir bilemiyorum. Özetle, ahırların şehir dışına çıkarılmasına yönelik yapılan çalışmaları destekliyorum, bu anlamda emek veren sayın valimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu meselenin bir an önce çözüme kavuşmasını diliyorum.”
Prestij Haber: M. Selim KURT