Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan başkanlığında yapılan toplantıya, bakanlık bürokratları başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş bürokratları, Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Büyükleşir Belediyesi, VASKİ, Vangölü Aktivistleri Derneği, Bitlis Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Van Gölüne kıyısı olan ilçe belediyesi yetkilileri katıldı.
KONU BAŞLIKLARI
Edinilen bilgilere göre, Van ve Bitlis’ten giden katılımcıların ve çevre uzmanlarının görüş ve önerilerini dile getirdiği toplantıda, şu başlıklar ele alındı:
1-Van Gölü Çevre Koruma Kanunu taslağı
2-Van Gölü havzasının özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesi
3-Turizm bölgesinin alt yapısının kurulması
4-Van Gölü dip taraması
5-Van Gölü çevresinde hayvansal atıklara yönelik düzenlemelerin yapılması
6-Hayvansal atıkların değerlendirilmesi
7-Van Gölü’nde gemi ulaşımı/taşımacılığı
8-Yayılı kaynaklı kirliliğin azaltımı
9-Atıksu arıtma tesislerinin planlanması ve yatırımları
10-Sıfır atık yönetimine ilişkin belediye uygulamaları
11-Orgamize sanayi bölgeleri ve münferit sanayi yönetimlerin çevre planları
12-Eğitim çalışmaları
13-Katı atık düzenli depolama sahalarının planlanması ve yatırımları
14-Denetim ve izleme.
EN KAPSAMLI ‘VAN GÖLÜ’ TOPLANTISI
Bakanlıktaki toplantıya, Van Gölü’nün korunması konusunda farkındalık etkinliklerine imza atan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel de katıldı.
Toplantı ile ilgili bilgi veren Özel, Van Gölü korunmasına yönelik olarak ilk kez bu kadar kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.
Kendisinin de toplantıda bir konuşma yaptığını belirten Özel, “Öncelikle Van Gölü’nün korunması ve temiz kalması için bu kadar kapsamlı bir toplantı düzenleyen sayın Gülşen Orhan'a teşekkür ederek sözlerime başladım. Van Gölü çevresinde yaptığımız farkındalık çalışmalarından söz ettim. Gölün korunması için sadece kurumların sorumlu olmadığını, aynı zamanda halkın sahiplenmesinin önemli olduğuna dikkat çektim.” dedi.
İKİNCİ TOPLANTIDA SOMUT ADIMLAR ATILACAK
Toplantıya katılanların verilen başlıklar üzerinde konuşmalar yaptığını anlatan Özel, konunun önemi, açığa çıkması ve anlaşılması anlamında toplantının son derece verimli geçtiğini söyledi.
İkinci toplantının Van ve Bitlis’te yapılmasını önerdiklerini ifade eden Özel, “Bölgemizin ve ülkemizin en büyük değerlerinden biri olan Van Gölü için yapılan çalışmadan duyduğum memnuniyeti de dile getirdim. Bu toplantının halkın ve yerelden daha çok STK’nın katılımıyla Van ve Bitlis'te yapılmasını önerdik. Toplantıda ayrıca, bir dahaki toplantıda bu konularda somut adımlar atılacağı ifade edildi.” diye konuştu.
KANUN TEKLİFLERİ VERİLMİŞTİ
Van ve Bitlis başta olmak üzere bölgenin önemli bir ekonomik ve turizm değeri olan Van Gölü’ne ilişkin Koruma Kanunu çıkması için daha önce Van Milletvekilleri tarafından TBMM’ye kanun teklifleri sunulmuştu.
Ancak bu kanun tekliflerinden herhangi biri gündeme alınmamıştı.
Bakanlıkta yapılan geniş katılımlı son toplantının, koruma kanununun yeniden TBMM’de ele alınması üzerinde etkili olacağı belirtiliyor.
Prestij Haber: Adil HARMANCI