Çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen bitki ve baharat çeşitlerini bulunduran aktarlar, en fazla kış aylarında rağbet görüyor. Zencefil, ıhlamur, ada çayı, zerdeçal, tarçın, nane gibi bitkilerin özellikle soğuk algınlığına dayalı hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. Tezgâhta çeşitli baharat ve bitkiler bulunduran aktarlar, havaların soğuması ile birlikte özellikle kış çayı şeklinde tüketilebilenleri ön plana çıkardı. Aktarlar, kış çayı diye adlandırılan çeşitli bitki karışımlarını da satışa sunuyor ve bunun da kış aylarında tüketilmesinin direnci arttırdığını belirtiyor.
SOĞUKLAR BAŞLAYINCA
Aktarlar, havaların soğuması ile birlikte hareketli günler yaşıyor.
Yaz aylarında çeşitli baharat türlerini satan esnaflar, kış ayları ile birlikte özellikle soğuklara karşı iyi geldiği belirtilen bitki türlerini ve kış çayını çokca satıyor.
Sonbaharın büyük bir bölümünün yağışsız ve ılıman geçtiği Van’da son günlerde bastıran soğuk hava ve yağışlar baharatçı tezgâhlarında da görünür bir hareketliliğe yol açtı.
HAREKETLİLİK BAŞLADI
Sayıları sınırlı olan Vanlı baharatçılar ise, son günlerde belli bir müşteri hareketliliği yaşandığını söylüyor.
Baharatların her dönem tüketilmesinin mümkün olduğunu belirten esnaflar, kış aylarında ise daha çok soğuk algınlıklarına karşı korunmaya yardımcı olduğuna inanılan bitki çaylarına ilgi gösterildiğini belirtiyor.
FİYATLAR
Daha çok Hakkâri, Bitlis ve Van kırsalından gelen şifalı otlar ile baharat çeşitlerinin fiyatları ise değişkenlik gösteriyor.
Bazı ürünlerin geçen yılın fiyatı üzerinden, bazılarının da daha düşük fiyatla satışa sunulduğu belirtildi.
Bitki çayı olarak adlandırılan çeşitli bitkilerin fiyatları 10 TL ile 100 TL arasında değişiyor. Baharatlar ise, 30 TL’den başlarken, en pahalısı 130 TL ile karanfil.
Prestij Haber: Adil HARMANCI