- Van’ın Tuşba Belediyesi, hafif düzeyde zihinsel engellilere yönelik açtığı ‘Keçe Aksesuarları Yapımı’ iş ve mesleki eğitim kursuna 18 yaş üstü 20 kişi yararlanıyor. Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık bir yapıda bulunmaya başlaması nedeniyle, meslekî yeterliklerin de geniş tabanlı bilgilere, becerilere ve tavırlara dayalı olmasını ve programların buna göre geliştirilmesini zorunlu hale getirmektedir.
‘HEM MESLEK ÖĞRENİYORLAR HEM DE HARÇLIKLARINI KAZANIYORLAR’
Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün, Tuşba Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa İş-Kur Van İl Müdürlüğü’nün destekleri ile açtığı kursta 20 zihinsel engelli genç yararlanıyor. Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü, engellilerin hayatın tüm alanlarında hak ettiği hizmetlere eksiksiz ulaşabilmesi adına yaptığı çalışmalarını iş ve eğitim alanında da sürdürüyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ekiplerince Tuşba İlçe sınırlarında yapılan alan taramasında tespit edilen 18 yaş üzeri 116 zihinsel engelli gençten durumu müsait 20 kişi ile iş ve meslek eğitime başladı. Tuşba Belediyesi Çocuk ve Aile Destek Eğitim Merkezi’nde açılan ‘Keçe Aksesuarları Yapımı’ iş ve meslek kursuna katılanlara 3’ü özel eğitim öğretmeni ve 1’i keçe usta öğreticisi olmak üzere toplamında 4 öğretici tarafından eğitiliyor. Gençlerin kursa geliş-gidişlerinde ise tahsis ettiği özel servislerle sağlanırken, eğitim merkezinde kaldıkları süre içerinde tüm kişisel ihtiyaçları ve eğitimde kullanılacak materyaller de belediye tarafından sağlanılıyor. Ayrıca kursiyerlere İş-Kur Van İl Müdürlüğü tarafından günlük 25 TL harçlık ve sağlık sigorta primleri karşılanıyor.
ZİHİNSEL ENGELLİLERE YÖNELİK ‘VAN’DA İLK VE TEK KURS’
Türkiye’de 18 yaş üzeri zihinsel engellilere yönelik açılan sayılı kurslarda biri olan ‘Keçe Aksesuarları Yapımı’ Van’da ise birçok hizmet gibi ilk olma özelliğine sahiptir. Kursiyerlerin tüm malzemelerinin belediye tarafından karşılandığını ifade eden Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Tuşba’daki tüm mahallelerimizdeki öğrencilerimiz yardımcı personel eşliğinde özel araçlar ile evlerinden alınarak eğitim merkezine getirildiğini, öğlen yemeklerinin Eğitim Merkezinde verildiği ve tekrar eğitim sonunda evlerine bırakıldığını söyledi. Ayrıca eğitim merkezi gençlerin öğrenme sürecini kolaylaştıran, eğitim araç ve gereçleri, eğlenmeleri ve dinlenmelerini sağlandığı özel ortamda gerekli olan materyallerle doldurulduğunu vurgulayan Başkan Özgökçe “Öğrencilerimiz burada ayakkabı bağlamaktan, düğüm atmaya ve çözmeye el becerilerini geliştirirken, kişisel bakımlarını kendi başlarına yapabilmeyi öğreniyor. Eğitim merkezinin amacı, toplum içindeki rollerini gerçekleştiren, başkaları ile iyi ilişkiler kuran, işbirliği içinde çalışabilen çevresine uyum sağlayabilen üretici ve mutlu bir birey olarak yetişmesini sağlamaktır. Bugün dünya tekstilinde keçenin özel bir yeri vardır. Keçeden yapılan yastık, oyuncak, kilim, sehpa örtüleri, bardak altlıkları, iğnedenlikler, nazarlıklar, kapı süsleri, çiçekler, panolar gibi eşya ve aksesuarlar çok popülerdir. Geleneksel el sanatları, renk, tasarı ilkeleri, desen tasarımları, işlemeye hazırlık, basit nakış temel iğne teknikleri, keçe ev aksesuarları, keçe giyim aksesuarları, el sanatları ürünlerinin bakımı ve korunması alanında tecrübe kazanan kursiyerler için istihdam alanı olarak küçük veya büyük ölçekli işletmelerde, yapma çiçek üretimi yapan atölyelerde, ev aksesuarı yapan atölyelerde, kendi işyerinde veya evinde çalışabilirler. Bu kurslar ile ayrıca bireysel öğrenme yöntem ve teknikleri uygulanmaktadır. Eğitimciler zihinsel engellilere rehberlik ederek bireylerin kendi kendine öğrenmeye teşvik edilecektir. Bireylerin toplumda üretici ve aktif olması sağlanarak özel bireyler oldukları farkındalığı oluşturularak bireylerin meraklarını artırmak ve araştırmaya yönlendirileceklerdir. Bireylerin ve ailelerinin kendi kendilerini tekrar net değerlendirmelerini bu kurlar ile mesleki yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanarak toplumda aktif üretici görev almalarına yardımcı olmaktır. İlk etapta durumu müsait olan 20 gencimiz açtığımız iş ve meslek kursuna katılım sağladılar. Durumları müsait oldukça diğer geçlerimizi de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz ile İş-Kur Müdürlüğümüzün destekleriyle açacağımız diğer alanlardaki mesleki kurslarımıza alacağız” dedi.