- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent bünyesinde kurulan Chimera Nanoteknoloji Şirketi, Sanayi Bakanlığı Teknogirişim projesi desteği çerçevesinde ''İlk Yerli Flexible Güneş Paneli''ni üretti.
Projenin sahibi ve paneli üreten YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, ürettikleri prototiple ilgili olarak, bu projeyi sanayiye uygulayacaklarını, bu ürünün bugüne kadar tamamen ithal edildiğini ve panelin üretim maliyetinin ithal bedelinin yaklaşık yüzde 10'u gibi çok düşük bir bedeli olduğunu söyledi. Ülke için büyük kazanç demek olan güneş panelinin üretiminin ve kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, başta enerji olmak üzere, tıp, askeri gibi birçok alanda kullanılabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, giyilebilen ve taşınabilen tıbbi cihazlar ve askeri teçhizatlar uçan araçlar başta olmak üzere tüm pil ve enerji gerektiren açık hava alanlarında kullanımda üstünlük sağlayacağını dile getirdi. Dışa bağımlılığı da azaltacak olan projenin prototipinin ortaya çıkması ile birlikte uluslararası alanda da rekabet gücüne kavuşacak olan ülkemizin daha da güçleneceğini dile getiren Doç. Dr. Yavuz, ''Bu panelleri endüstride tüm boyutlara uygulayıp kendi Milli Güneş Tarlalarımızı kuracağız. Van'ın güneşli gün sayısını göz önüne alarak yaptığım hesaplamada ilimizin yüzde 10’unu panellerle kaplayınca iki ay içinde Tuşba Güneş Kenti, Avrupa’nın tüm yıllık ihtiyacını üretecektir. Panelimiz metrekarede 333 Watt/saat elektrik üretiyor. Bir evin ihtiyacını kurulacak bir panelli sistem karşılayacaktır. Bir panelin maliyeti yaklaşık 70 TL olacaktır ki bu teknoloji için dışarıya verdiğimiz rakamlara bakınca ne kadar düşük maliyetli olduğu görülecektir. Biz de kendi panellerimizi üretip güneş tarlalarımızı kurarak, enerji sektöründe güneş enerjisinde ve özellikle doğalgaz çevrim santrallerinde elektrik üretmek için yaktığımız ithal doğalgaz düşünülünce dışa bağımlılıktan kurtulup bölgemizde bu konuda da lider olacağız. Ürettiğimiz esnek paneller, elbise üzerine de rahatça uygulanabilir ve bu paneller akıllı elbiseler, giyilebilir teçhizatlar noktasında da yeni çığır açacaktır. Milletimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim'' dedi.
YYÜ Teknokent'te Halil İbrahim Yavuz'dan ilk yerli flexible güneş paneli - Van Haber
VAN HABER - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent bünyesinde kurulan Chimera Nanoteknoloji Şirketi, Sanayi Bakanlığı Teknogirişim projesi desteği çerçevesinde ''İlk Yerli Flexible Güneş Paneli''ni üretti.