Denge Araştırma, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 53 ilde 7 Haziran seçimlerine doğru seçmenin nabzını tuttu. Araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti’nin oyu yüzde 44.6. CHP yüzde 25.5, MHP 16.1. HDP ise yüzde 10.5.
16-24 Mayıs tarihleri arasında 11.859 kişi ile gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, 7 Haziran’da siyasetin nasıl şekilleneceğini kararsızların tercihi belirleyecek. Anket sonuçlarına göre tüm partilerde seçmen koalisyona karşı. Tek parti iktidarında tercih AK Parti’den yana... Kararsızların oranı ise düşüyor...
KARARSIZLAR DAĞITILMADAN SONUÇLAR:
8 Haziran’daki tabloyu kararsızlar belirleyecek
Araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti’nin oyu yüzde 44.6. CHP yüzde 25.5, MHP 16.1. HDP ise yüzde 10.5.
KARARSIZ DAĞITILDIKTAN SONRA SONUÇLAR:
HDP yarım puanla barajı aşarken, bu tabloda AK Parti’nin çıkaracağı milletvekili sayısı tek başına iktidar olabilmesi için kritik sınırda kalıyor. Kararsızların sandık başında vereceği karar 8 Haziran’dakoalisyon mu yoksa tek parti iktidarı mı olacağını belirleyecek.
Kararsızlar dağıtıldığında partilerin oy oranı
Kararsızların oranın önceki anketlere göre düşmesi ise dikkat çekti. “Hangi partiye oy vereceksiniz” sorusuna “Hiçbiri” ve “Fikrim yok” cevabını verenlerin toplam oranı yüzde 6’da kaldı. Seçime sayılı günler kala kararsızlar tercihini netleştirirken, önemli bir bölümü AK Parti’ye kaydı.
Seçmen tek parti iktidarı istiyor: Yüzde 64.8
“Sizce Türkiye’de tek parti hükümeti mi yoksakoalisyon hükümeti mi olmalı” sorusuna seçmenin verdiği cevaplar ise kararsızların tercihininkoalisyon tartışmalarını belirleyeceğini gösteriyor. Katılımcıların yüzde 64.8 gibi önemli bir oranı tek parti hükümetinden yana olduğunu söylerken, bu oran AK Partili seçmenlerde yüzde 89.3’e çıkıyor. Diğer seçmenler arasında ise oran oldukça yüksek: yüzde 46.
Koalisyon yanlıları yüzde 27
Koalisyon hükümeti isteyenler ise genel seçmen kitlesi içinde yüzde 27, AK Partililer arasında yüzde 5.5, diğer seçmenler arasında ise yüzde 45.8.
Muhalefetin tabanı da tek parti iktidarı istiyor
Partilere göre,koalisyon sorusuna verilen cevaplara bakıldığında ise ilginç sonuçlar dikkat çekiyor. CHP’liler içindekoalisyon yerine tek parti hükümeti isteyenlerin oranı yüzde 45.4. Bu oran MHP’de 53, HDP’de 32.9.
Tek parti diyenlerin tercihi AK Parti: Yüzde 45
Tek parti hükümeti isteyen yüzde 64.8’lik kesimin “Sizce hangi parti tek başına hükümet olmalı” sorusuna verdiği cevap ise AK Parti’nin hala alternatifi olmadığını gösteriyor. AK Parti diyenlerin oranı yüzde 45. Bu oran kararsızlar dağıtıldığında AK Parti’nin aldığı oyu geçiyor.
Soruya CHP diyenler yüzde 13.4’te kaldı, MHP yüzde 8.5, HDP ise yüzde 3.5.
Fikrim yok diyenler ise yüzde 28.2 ile kararsızların üzerinde çıktı.
Muhalefetten iktidar umudu yok
CHP, MHP ve HDP’yi tek başına iktidar olarak görmek isteyenlerin oranı, bu partilerin tek başına aldığı oyun yarısı kadar olması dikkat çekti. 7 Haziran’a günler kala muhalefetin seçmeni tek başına iktidar olma konusunda ikna edemediği, ancak AK Parti’nin oylarını düşürme stratejisi ve ‘koalisyon söylemi’nin kısmen etkili olduğu gözlemleniyor.
Seçmenin yarısı AK Parti iktidarı öngörüyor
Buna karşın “7 Haziran seçimleriyle ilgili önermelerden hangisine katılıyorsunuz” sorusuna verilen tüm seçmenler arasında verilen cevapta “AK Parti yeniden tek başına iktidar olur” diyenlerin oranı yüzde 50. Diğer seçmenler arasında bu görüşe katılanlar ise yüzde 19.5. AK Parti’de bu oran yüzde 89.3.
'Koalisyon olur' yüzde 24'te kaldı
Genel seçmen kitlesi içinde “Koalisyon olur” diyenlerin oranı yüzde 24.1’de kalırken, diğer seçmenlerde bu oran 41.2’ye çıkıyor.
CHP seçmeni içinde partinin tek başına iktidar olacağına inananların oranı yüzde 30.2. MHP’de bu oran yüzde 27, HDP’de ise yüzde 17.6.
Kürtlerkoalisyon ihtimalini satın aldı
Koalisyon olur inancı taşıyanlar partilere göre bakıldığında ise ilginç bir tablo çıkıyor. CHP’lilerin yüzde 41.1’i, MHP’lilerin yüzde 35’i 8 Haziran’dakoalisyon olacağına inanıyor. HDP’lilerde bu oran yüzde 52.5. HDP’ye kayan oylarda Kürt seçmenin “koalisyon seçeneği”ne inandığı gözleniyor.