Seçmen tavırları üzerinden GENAR Başkanı İhsan Aktaş ve ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ile konuşan Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi, he riki ismin de görüşlerini köşesinden aktardı. İşte Selvi'nin yazısının ilgili kısmı:
"REFERANDUM ve SEÇİMDE OY VERME DAVRANIŞI AYNI DEĞİL"
GENAR Başkanı İhsan Aktaş:
1- Referandumda oy verme davranışları ile seçimlerde oy verme davranışı aynı değil. Siyasette birebir yansıtmıyor.
2- 16 Nisan'da AK Parti seçmeninin yüzde 10'u oy vermedi. Bu, yüzde 5 seçmene denk geliyor. Bu grubu araştırdığımızda; Atatürkçü, milliyetçi, muhafazakâr ve demokratlar. Ayrıca bunlar orta sınıfı temsil ediyor. AK Parti'ye istikrar için oy veriyorlar. Ülkede istikrar olsun, işler iyi gitsin diyen bir kesim. Ancak parlamenter sistemi de önemsiyorlar. Ülkenin parlamenter sistemle yönetilmesini istedikleri için referandumda oy vermediler.
ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu: Bu kesim; kentli, eğitimli, gelir seviyesi yükselen, “beyaz yakalı muhafazakârlar.”
SEÇİM OLUNCA AK PARTİYE OY VERİYORLAR MI?
İhsan Aktaş, “Bunlar AK Parti'ye oy veriyorlar” diyor. Yapılacak ilk seçimde de AK Parti'ye oy verecekleri kanaatinde. O nedenle referandum sonuçlarına göre siyasi çıkış yapılamayacağı görüşünde.
İŞTE ORANLAR
Dikkat çekmek istediğim bir nokta var. AK Parti siyaset yaparken 1 Kasım'ı değil, 7 Haziran sonuçlarını esas almalı. Partilerin kendi oylarını koruma oranları ise çarpıcı sonuçlar veriyor.
- AK Parti yüzde 97.5 oranında kendi oyunu koruyor.
- CHP yüzde 97 oranında kendi oyunu koruyor.
- HDP yüzde 98 oranında kendi oyunu koruyor.
- Burada bir tek MHP'de farklı bir durum söz konusu. MHP yüzde 85-86 oranında kendi oyunu koruyor.
1 Kasım seçimlerinden sonra yaşanan kopuşu dikkate aldığımızda MHP'deki oranın daha yüksek çıkması sürpriz olmazdı. Ama yüzde 85-86 oranı da önemli. Demek ki MHP yaşanan tartışmalar ve Meral Akşener hareketi nedeniyle seçmeninin yüzde 15'ini koruyamamış.