Gezici Araştırma, 8-9 Nisan'da yayımlanan tahmininde 'Evet' oylarını yüzde 51.30, 'Hayır' oylarını ise yüzde 48.70 olarak göstermişti. 16 Nisan'daki referandumda ise anayasa değişikliğine seçmenlerin yüzde 51.41'i 'Evet', yüzde 48.59'u ise 'Hayır' dedi.
Gezici'nin değerlendirmesine göre, 18-27 yaş arasındaki seçmenlerin yüzde 60.5'i ve genç yetişkinlerin (28-35 yaş) yüzde 50.2'sinin tercihi çoğunlukla ‘Hayır' yönünde olduğu görülürken, yetişkinlerin (36-54 yaş arası) çoğunluğu ‘Evet' tercihinde bulundu.
"SEÇMEN ENDİŞELİ"
Gezici Araştırma, 32 ilde 'Hayır' tercihi yapanların oranının daha yüksek olduğunu belirterek, özellikle turizm ve ağır sanayinin yoğun olduğu bu şehirlerde 'Hayır'ın yüksek çıkmasının seçmenin endişelerinin olmasından kaynaklandığını kaydetti. Araştırmada bu hususa ilişkin şu saptamada bulunuldu:
"Saha araştırmalarında özellikle büyükşehirlerde, turizm ve ağır sanayinin yoğun olduğu, Türkiye ekonomisini büyük oranda etkileyen şehirlerde, kentli seçmenin ‘Hayır' tercihinde bulunacağı ve uzlaşı istediği öngörülmüştü."
"KIYI BÖLGELERİNDEKİ KÜRT KÖKENLİ SEÇMEN, MİLLİYETÇİ-ULUSALCI TANDANSLI SEÇMENLE BENZER YAKLAŞIM SERGİLEDİ"
Gezici Araştırma, kıyı bölgelerinde yaşayan Kürt kökenli seçmenin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinden farklı olarak milliyetçi-ulusalcı tandanslı seçmenle benzer bir yaklaşım sergilediğinin görüldüğünü de belirtti. Değerlendirmede, Doğu ve Güneydoğu'daki Kürt seçmenlerin tercihleri hakkında şunlar kaydedildi. ‘Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da özellikle kendisini muhafazakar ve dindar olarak ifade eden Kürt kökenli seçmenlerin tercihlerinin ‘Evet' yönünde yoğunlaştığı görülmektedir. Şanlıurfa gibi geleneksel ataerkil yapılanmanın yoğun olduğu iller dışında 'Evet' oyundaki belirgin yükselme özellikle kayyum atamalarının vatandaşların hizmete ulaşma konusundaki memnuniyetinde kendini göstermiştir.'
BELEDİYE HİZMETLEİR ÖNEMLİ
Gezici'nin değerlendirmesinde, yaptıkları saha araştırmalarında, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde belediyeye kayyum atamasından sonra vatandaşın belediye hizmetlerinden memnuniyeti ile oy verme eğilimleri açısından önemli bir korelasyon tespit edildiği belirtildi. Değerlendirmede, ‘7 Haziran seçimlerinde iktidar partisinin oyu yüzde 12 nispetindeyken, 16 Nisan referandumunda bu oy yüzde 35.4'ü bulmuş olup Diyarbakır ortalaması olan yüzde 32'nin üzerine çıkması bu bulgumuzu doğrulamıştır' ifadeleri kullanıldı. Değerlendirmenin sonuç bölümünde ise şöyle denildi: ‘16 Nisan referandumunun en belirgin sonucu toplumsal uzlaşma üzerine oluşturulacak yeni bir dil ile ülkenin içte ve dışta karşılaştığı aktüel sorunların çözümüne yönelik politikaların hızlı bir şekilde oluşturulmasının hem iktidar hem de muhalefet cephesi için elzem olduğudur.'