Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası tevdi törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, küfür ateşine karşı iman, istila ateşine karşı istiklal ve terör ateşine karşı kardeşlik aşkıyla mücadele ettiklerini söyledi. Başbakan, "Birileri fitne ateşi yakmaya çalıştı. Suriye’de, Irak’ta yanan o ateşin Türkiye’ye sıçramasını istiyorlar. Etnik, mezhebi çatışmayı sokmak istiyorlar. Sizin fitne ateşinize karşı bizde kardeşlik aşkı var. Fitnecilerin, bölücülerin, teröristlere karşı kardeşlik aşkımız o derece büyüktür" dedi.
Şanlıurfa'ya, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık göstermesi nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından İstiklal Madalyası takdim edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'nın İstiklal Madalyası'nı hak ettiğini söyledi.
TBMM’de geçtiğimiz hafta yapılan oylamada Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası’nın verilmesi önerisi oy birliği ile kabul edilmişti. İstiklal Madalyası'nın teslim edilmesi ve Bakanlar Kurulu nedeniyle dün gece kente gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, düzenlenen törenle İstiklal Madalyası’nı Şanlıurfa Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’ye teslim etti. GAP Arena'da düzenlenen törene Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra TBMM Meclis başkanı İsmail Kahraman, eski Meclis başkanları Yıldırım Aktuna, Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan, Gıda Tarım ve Havancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başta olmak üzere kabinenin tüm bakanları ile Şanlıufra Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve kent protokolü katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından davetlilere Şanlıurfa tanıtım filmi izletildi. Törende Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tiyatro ekibi tarafından Urfa’nın Kurtuluş Mücadelesi oyunu sahnelendi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümü kutlamalarında verilen kahramanlık madalyasını hak ettiğini belirterek, teşekkür etti.
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise “Bundan 96 yıl önce Urfa halkı, köylüsü, şehirlisi, genci ve yaşlısıyla omuz omuza vererek, Peygamber topraklarını düşman işgalinden kurtarmıştır. Bu zafer Kurtuluş Savaşı'nın içinde bir cesaret ve ilham kaynağı olmuş, bütün ülkede büyük bir sevinç oluşturmuştur. Urfalılar, 96 yıl önce Fransız işgaline karşı tek vücut karşı koyduysa, bugün de terör karşı dimdik ayakta. Devletinin ve milletinin yanındadır. Terör Şanlıurfa’da asla yüz bulamamıştır, bulamayacaktır” diyerek tüm şehitleri andı.
Gıda Tarım ve Havancılık Bakanı Faruk Çelik, "Şanlıurfa 1 Kasım'da bizleri meclise gönderirken, ‘Bizleri dimdik gönderin, gerisine karışmayın. Bu ekip hizmet ekibidir, hizmetler yağacak' dedik. Çok şükür hamt ediyoruz. Bakanlar Kurulu Şanlıurfa’mızda. Şanlıurfa için bugün tarihi gün. Şanlıurfa için gurur günü. Şanlıurfa için kurtuluş günü, Urfalının destan yazdığı günüdür. İstiklal Madalyası'nı alma günü. Şanlıurfalıların coştuğu bir gün, Öncelikle bize şanlı bir geçmişi miras bırakan, vatan, bayrak, ezan için canından geçen Onikileri ve tüm bütün milli mücadele kahramanlarını rahmetle ve minnetle anıyorum. Biz tarih yazanlar var, bir de tarih okuyanlar var. Şanlıurfa’nın yiğit evlatları 96 yıl önce canları ile kanları ile tarih yazdılar. O tarihi okuyamayanlar, okumaktan aciz olanlar, birlik, beraberliğimize, huzurumuza kast etmeye çalışanlar, başaramadınız. Bundan sonra da başaramayacaksınız. Şanlıurfa’nın mazisine, geçmişine, Onikilerine toslayacaksınız ve yerle yektan olacaksınız. Suriyeli kardeşimize ekmeğini paylaşıyor. Varsa muhtaç olan başka insanlarla da Şanlıurfalılar ekmeğini paylaşmaya hazır. Biz ekmeğimizi, lokmamızı paylaşırız. Ekmeğimizi böleriz, ama asla ve asla vatanın bölünmesine müsamaha göstermeyiz. Başbakanım, meclis başkanım, İstiklal Madalyası'nı birliğimizin, kardeşliğimizin nişanı olarak, tüm Urfalılarla başımızda taşıyacağız. Kimsenin endişesi olmasın” dedi. Çelik, konuşmasının son bölümünde ise İstiklal Madalyası verilmesi ile ilgili kanunu onaylayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hazırlayan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar ve milletvekillerine de ayrı ayrı teşekkür etti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuşmasında şunları kaydetti:
"Şanlıurfa’ya başbakanlığım döneminde 6. gelişim. Altıncı gelişimde elimiz boş gelmeyelim istedik. Daha da çok geleceğiz. İnşallah her gelişimizde aşk, muhabbet görürüz. Baktık ki Şanlıurfa'nın gecikmiş hakkı var. Elimizde İstiklal Madalyası'yla Şanlıurfa’dayız. Önce teşekkür minnet. Teşekkür kurtuluş için şehit düşen güzel insanlara. Tüm Urfalı şehitlere rahmet ve minnet borçluyuz. Allah onların emanetini korumaya bizlere nasip etsin. Kıyamete kadar al bayrağı Şanılufa’nın semalarından eksik eylemesin. Bu hediyeyi Şanlıufa’ya takdim edebilmek için gerekli talimatları verdik. Çok kısa sürede meclisimiz tam bir mutabakatla İstiklal Madalyası kararını verdi. Meclis Başkanımıza ve tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum. Çok az karar bir haftadan kısa sürede geçmiştir meclisten. Şanlıurfa bunu hak etmiştir. Kararı onaylayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte bizim de başımız dik olacak. Her zaman istiklalin bekçisi, sözcüsü emanetçisi olacağız."
"RAHMETLE GELDİK"
Yeterli yağış olmaması nedeniyle tarım arazilerinde kuraklığın yaşandığı hatırlatan Başbakan Davutoğlu, geldiğinden beri kentte etkili olan yağmura da dikkat çekti. Davutoğlu, "Biz bu güzel hediyeyle yola çıkarken, Şanlıurfa'ya o yağmur dualarından sonra rahmet nasip oldu. Bu tesadüf değildir. Rabb'imin tecellisinin işaretidir. İnsanlar onun davası için bir araya geldiyse, ezanının bir semadan inmemesi için bir araya geldiyse, işte bizi hediyesi ile şereflendirdi. Rabb'imize hamd olsun" diye konuştu.
3 ATEŞE KARŞI 3 AŞK
Başbakan Davutoğlu, İslam ve vatan düşmanlarının tarih boyunca bölgede yaktığı 3 önemli ateşe karşı, bölge insanının ise 3 aşkla hareket ettiğini ifade etti. Davutoğlu, "3 ateşe karşı 3 aşk. Şanlıufa’yı Şanlıurfa yapan 3 aşk. Nemrudun ateşine karşı iman aşkı Şanlıurfa'da doğdu. Hz İbrahim tereddüt etmedi. Şanlıurfa'nın diyarında ateş suya döndü. Ateş iman aşkıyla yenildi. O zamandan beri, Şanlıufa peygamberler, iman, imanın getirdiği hikmetini okutulduğu, öğretildiği, büyütüldüğü şehirdir. Halil İbrahim’den bu yana, hatta ondan önce Hz. Adem'in ilk tarımı burada yaptığı rivayet edilir. Küfür ateşine karşı iman ateşini yaktı. İman ile yükselen tekbir sesleri arşa ulaştı" ifadelerini kullandı.
İSTİLA ATEŞİNE KARŞI İSTİKLAL ATEŞİ
Davutoğlu konuşmasında, "Küfür ateşine karşı iman aşkı. İstila aşkına karşı, istiklal ateşi de Şanlıufa’da doğdu. Müstemliler, Urfalıları teslim alacaklarını zannettiler. Urfalıyı tanımayanlar, aşkını bilmeyenler, müstemliler karşısında geri atacaklarını zannettiler. Bire gafiller, bire tarih bilmezler, Şanlıurfa istila ateşine karşı, istiklal ateşi ile bu kenti tekrar al bayrakla buluşturdu. İşte o günden bugüne Şanlıufa, hep istiklalin, hem ezani muhammediye’nin hem de tekbirin şehri oldu. Şanlıurfa, tek yürek oldu. Tek bilek oldu. Tek bir beden oldu. İstilacılara karşı, müstemlilere bu şehri savundu. Bu şehri savunarak, Anadolu'nun istiklal ateşinin de öncülüğünü yaptı. Kahramanmaraş ve Gaziantep ile birlikte İstiklal savaşının ilk habercisi oldu. Sizler şehrinize sahip çıktınız istiklalini kazandınız.İstiklalinizi kazandınız" ifadelerine yer verdi.
"SINIRLARLA AYIRMAYA ÇALIŞTIKLARI SURİYELİ KARDEŞLERİNİZE SOFRANIZI AÇTINIZ"
Suriye'deki iç savaşı hatırlatan Başbakan Davutoğlu, Şanlıurfalıların, Suriyeli kardeşlerinden sınırlarla ayrıldığını ifade etti. Yaklaşık 100 yıl sonra Şanlıurfalıların kardeşlerine sofralarını açtığını belirten Davutoğlu, "1921 sonrasında aziz vatan topraklarının dışında kalan Halep’te, Rakka’da, Deyrezor’da, Humus’ta bugün kan, bugün gözyaşı varsa, emin olun, onların yüz sene önce istiklal ateşini yaşayamamış olmamalarındandır. Şehirlerimiz bölündü. Telabyad Akçakale’den, Kobani Suruç’tan, Resulayn Ceylanpınar’dan ayrıldı. Bu istiklal şehri, her zaman, o aziz vatan toprakları ile bağını koparmadı. Bu gün 520 bin kardeşine ev sahipliği yaparken, Şanlıurfa’da doğan istiklal aşkının inşallah Halep şafağında da doğması için hepimiz dua ediyoruz. Bir gün Halep de, Rakka da, Humus da, Şam da özgür olacak. Birileri haritalar çizdiler. Bu haritalarla Şanlıurfalıları, kardeşlerinden ayırmaya çalıştılar. Yüz yıl sonra Şanlıuurfalılara sofralarını açtı. Siz Halilür-Rahman sofralarını kardeşlerinize açtınız ya, Allah sizi hiçbir zaman sahipsiz, rızıksız, bereketsiz bırakmaz. Hepinize teşekkür borçluyuz. İstiklal madalyasını hak etmiş bu şehre başımız dik alnımız açık giriyoruz. İlelebet kardeşliğimizin tadını huzurunu yaşıyoruz" dedi.
"FİTNE ATEŞİNE KARDEŞLİK AŞKI"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, son dönemlerdeki terör olayları ve terörle mücadeleye de değindi. Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Birilerinin başlatmaya çalıştığı fitne ateşine karşı, kardeşlik aşkı da Şanlıurfa’da seda buluyor. Evet birileri fitne ateşi yakmaya çalışıyor. Suriye’de, Irak’ta yanan o ateşin Türkiye’ye sıçramasını istiyor. Bu topraklarda ezeli ve ebedi olarak, kardeş olmuş, İstiklal Madalyası için yan yana savaşmış Türklerin, Kürtlerin, Arapların şehrinden sesleniyoruz. Sizin fitne ateşine karşı, kardeşlik ateşi var. İstilacıların istiklal ateşimiz ne kadar kuvvetliyse, ne kadar köklüyse fitnecilerin, bölücülerin teröristlerin fitne ateşine karşı kardeşlik aşkımız da o derece büyüktür.
Nemrut’un küfür ateşine karşı iman aşkını uyandıran Şanlıurfalılar, müstemlilerin istilacıların istila ateşine karşı istiklal ateşini uyandıran Urfalılar, teröristlerini, bölücülerin fitne ateşine karşı kardeşlik aşkını ayağa kaldırmaya var mısınız? Oniki yiğit insanın izinden gitmeye, istiklal ateşinin sembolü al bayrağı ilelebet bu topraklarda dalgalandırmaya var mısınız? Biz kardeşiz, ilelebet beraberiz demeye var mısınız? İşte bu bölücülere, bu teröristlerin fitne ateşine karşı 23 Temmuz’dan beri şanlı bir mücadele yürütüyoruz. Her yerde, her ilçede, şehirde sizin yaktığınız istiklal ateşinin aşkı bugün her yerde. Son 2 ay içerisinde Doğu ve Güneydoğu’da her yerde dolaşıyorum. Size Diyarbekir’in selamını, İzmir’in, bir çok vesilelerle İstanbulların selamını getirdim. Şanlıurfa’nın istiklal gününde, en gür sedayla haykırıyoruz. Biz istiklalimizi sonuna kadar koruyacağız. İstiklalimizin sembolü olan al bayrağımızı sonuna kadar bu semalarda dalgalandıracağız. Şanlıurfa’ya nice hizmetler getirdik, büyük atılımları birlikte gerçekleştirdik.
Yanı başımızda şehirler yıkılırken, biz Şanlıurfa’yı, tüm GAP bölgesini ayağa kaldırmaya kararlıyız. Tüm bu istikrarın merkezi olan Şanlırfa’yı hizmetler getiriyoruz. Biz istiklal ve hizmet misyonu ile hareket ederken, bu bölücüler yolumuzu kesmeye çalışıyor. Aşkımızı, kardeşliğimizi baltalamaya çalışıyor. Şehirlerimizi, ilçelerimizi kana bulamaya, çukurlar kazmaya, barikatlar kurmaya çalışıyor. Onlar istilacı ordulardan daha kuvvetli değiller. İstilacılara bu memleketi şehri teslim etmemiş, Şanlıurfalılar, fitne ateşine karşı da dimdik durdu. Bu hainleri, bu alçakları yaklaştırmadığınız, terör ateşine karşı, kardeşlik aşkını yaşattığınız için Şanlıurfa’ya teşekkür ediyoruz. Onun için bakanlar kurulu ile karşınızdayız. TBMM Başkanı ile buradayız. Geçmiş Meclis Başkanları ile buradayız. Ama 78 milyonun yüreği, aşkı, kardeşliği ve imanı ile buradayız. Bu al bayrağı dalgalandıran ellere kurban, bu al bayrağı yüreklerinde barındıran Şanlıurfa’ya kurban. Aziz Şanlıurfalılar, bugün 78 milyonun yüreğinden gelen istiklal madalyasını getirdik. Başbakanlığımda ilk bakanlar kurulu toplantısı Şanlıurfa’da gerçekleştiriyoruz. Yüreklerimizi yüreklerimizle buluşturacağız. Bu güzel atmosferinden feyiz alacağız. Yiğit insanlarından güzel gözlerinden kardeşlik aşkını göreceğiz. Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. İstiklal Madalyasını Şanlıurfa’ın üstünden hiç eksik etmesin, bir daha savaşmak zorunda kalmasın. Ebediyen, hürriyet istiklal ve şehri olur. Hepinizi istiklal ve kardeşlik aşkına bağrımıza basıyoruz. Kıyamete kadar bu madalyanın aşkını huzurunu ve gururunu yaşıyoruz."
Bakan Faruk Çelik, Vali İzzettin Küçük ve Belediye Başkanı Nihat Çiftçi tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hemşehrilik beratı verildi. Bu berat nedeniyle mutluluğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Bir çok hediye aldım ama en güzel hediyeyi peygamberler şehrinden, kardeşlik şehrinden, istiklal şehrinden alıyorum. Şanliurfalı olmak bir gururdur" dedi.
Şehrin anahtarı Başkan Çiftçi tarafından verildi. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama telgrafı okundu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman Şanlıurfa’nın kurtuluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini verdi. Şiir yarışmasında birinci olan Sümeyye Çalışkan, ödülünü Başbakan Davutoğlu’nun elinden alırken, şiirini okudu.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, madalyanın hayırlı olmasını isteyerek, “Bu mutlu günde TBMM’nin oy birliği aldığı karar icra etmek üzere TBMM Başkanılığı gibi faziletli görevini yapmış zatlarla bu istiklal madalyasını sunmaya geldik. Yıldırım Aktuna, Hilmi Çiçek, İsmet Yılmaz ile birlikte geldik. Süratle kanunun meclisten geçiren milletvekili, bakanlara ve Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmanın ardından Başbakan Davutoğlu ve Meclis Başkanı Kahraman tarafından Şanlıurfa Büyükşyehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve askeri yetkililere madalya teslim edildi.
Davutoğlu: Küfür ateşine karşı iman aşkı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, küfür ateşine karşı iman, istila ateşine karşı istiklal ve terör ateşine karşı kardeşlik aşkıyla mücadele ettiklerini söyledi.